Stockholmsbörsen: Trista USA-siffror sänker humöret

Efter tre dagar av uppgång vände Stockholmsbörsen ned på torsdagen. Det som tyngde var förnyad oro för finanssektorn ute i Europa och nedgången utökades dessutom under eftermiddagen sedan veckosiffrorna över antalet arbetslösa i USA kommit in betydligt högre än väntat.


"Läget är väldigt svårt och man ska ha respekt för de värden som har gått förlorade i den här processen. Många aktörer har förlorat exceptionellt mycket pengar. För att aktiemarknaden ska kunna vända upp ordentligt måste man göra det trovärdigt att kreditmarknaden är under kontroll. Det kan behöva gå så långt att Federal Reserve tvingas börja köpa fysiska tillgångar och regelrätt öppna upp en bank och finansakut. Först då skulle marknaden verkligen känna att det finns en botten", säger Anders Berg, analyschef på Evli Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökade med 38.000 till 407.000 personer, under vecka 13, jämfört med föregående vecka. Analytiker hade räknat med 366.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos. Det var den högsta nivån sedan september 2005 då effekterna av orkanen Katrina satte sina spår i statistiken. Undantaget för den tillfälliga händelsen var det i slutet på 2003 som antalet nyanmälda arbetslösa låg på nuvarande nivå.

Klockan 15.25 var OMXS30 1,2 procent lägre till noteringen 986,1. Omsättningen uppgick till 12,8 miljarder kronor.

Bankerna ledde nedgången med SEB A i spetsen som tappade 2,7 procent till 164 kronor. SHB A sjönk med 1,6 procent till 181:50 kronor och Nordea sänktes med 2,0 procent till 102:10 kronor. Från Europa har det kommit nya negativa nyheter i sektorn. Bland annat har den statligt ägda tyska delstatsbanken Bayernlb meddelat att det gör nedskrivningar på 4,3 miljarder euro för 2007 och till och med utgången av mars månad 2008.

Flera analyshus har också sänkt sina estimat för en rad storbanker. Lloyds TSB tappade 4,8 procent i London sedan Goldman Sachs sänkt sin rekommendation för aktien till sälj från neutral till följd av att investmentbanken sänkt estimaten för brittiska banker. BNP Paribas tappade 3,3 procent i Paris efter att Citigroup sänkt sina estimat för banken med 4 procent.

Dagens stora förlorare var annars RNB med en nedgång på 7,5 procent till 29:50 kronor efter att bolaget rapporterat under morgonen. Resultatet blev en förlust på 63,8 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets andra kvartal, med fortsatt stor belastning från kollektionsmissen i JC och J-Store.

"Jag hade inte väntat mig en så stor förlust, jag trodde kanske att varuhus och Polarn O Pyret skulle väga upp", kommenterar en analytiker.

Electrolux B tappade 3,5 procent till 96:75 kronor efter att Lehman Brothers sänkt rekommendationen för aktien till undervikt från tidigare jämvikt och dragit ner riktkursen till 95 kronor från 130 kronor.

"Resultaten de kommande tre åren kommer att minska eftersom slutkundsmarknaden på huvudmarknader mattas av. Aktien ser nu dyr ut i jämförelse med branschkollegorna", skrev Lehman Brothers i analysen.

Den 1 april varnade Electrolux vd Hans Stråberg för att bolaget antagligen kommer att redovisa ett negativt resultat för det första kvartalet till följd av en svagare USA-ekonomi och engångskostnader.

Det som marknaden nu främst inväntar är mer statistik. Klockan 16.00 kommer ISM för tjänstesektorn i USA som tros ha sjunkit till 48,5 i mars, från 49,3 i februari, enligt Bloomberg News analytikerenkät. Dessutom fortsätter utfrågningen av Fedchefen Ben Bernanke, denna gång i senatens bankutskott.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?