Marcus Gners och Per Sjölund, som tillsammans skrivit Slipsboken, anser att det svenska etablissemanget klär sig trist, speciellt jämfört med engelsmän, italienare och fransmän.
"Men fortfarande bättre än ryssar och tyskar", säger Marcus Gners.
När de två tillsammans med DI Weekend studerar ett antal nytagna bilder av folk från näringslivets, politikens och sportens världar, anser de att det är för mycket uniformer, "affärslivets overaller", kompletterade av tråkiga slipsar:
"Röd slips till vit skjorta och mörk kostym... En klassisk politisk outfit, det finns inga nyanser", säger Per Sjölund.
"De här människorna borde använda kläderna för att säga något om sig själva", konstaterar Marcus Gners.
Socialdemokrater använder ibland slips för att säga något, nämligen att de egentligen inte vill bära slips.
"De gör ofta troligen medvetna småfel och knäpper upp översta knappen som en ursäkt för att säga att det här är egentligen inte jag", tror Marcus Gners.
"Socialdemokraten Tomas Östros skulle aldrig våga sig på en Göran Hägglundslips."
Näringslivstoppar som Electrolux vd Hans Stråberg och Atlas Copcos Gunnar Brock beskrivs av slipskännarna som stajlade, schysta men oglamorösa och i grunden ganska lika. Kortare män tenderar att få långa slipsar och långa män för korta, beroende på att nästan alla slipsar säljs i en enda längd, cirka 150 centimeter.
Per Sjölund och Marcus Gners gör också tydlig åtskillnad mellan den strikta och regelbundna ingenjörsknuten windsor och den mer avslappade, asymmetriska och sneda four-in-hand. Här ger de sitt omdöme om hur några av landets ledande slipsgossar använder attributet.
Snarlika knutpunkter
Dessutom måste fotbollslandslagets Lars Lagerbäck byta slipsknut om Sverige ska ha en chans i sommarens Europamästerskap.