Räntor & valutor: Uppåt för räntorna

Europaräntorna har fortsatt rörelsen uppåt sedan öppning, i linje med utvecklingen för amerikanska marknadsräntor som fortsatt peka uppåt i den europeiska handeln efter de kraftiga uppgångarna i framför allt Japan sedan torsdagens svenska stängning.

Även svenska marknadsräntor har sedan öppning följt med upp till nivåer ovan torsdagens stängning.

Vid lunchtid var räntan på den tioåriga svenska statsobligationen 4,24 procent, upp 5 punkter jämfört med torsdagens stängning. Den tyska tioårsräntan har samtidigt stigit 5 punkter till 4,21 procent. Därmed är räntegapet mellan Sverige och Tyskland oförändrat på 3 punkter.

"Dollarn fortsätter rekylera både mot euron och kronan. Gårdagens trend håller i sig och bryter lite nya nivåer", säger Henrik Svensson valutastrateg på Nordea till nyhetsbyrån Direkt.

Den svenska handelsbalansen visade ett överskott på 12,5 miljarder kronor i mars. Ett år tidigare var överskottet 12,4 miljarder kronor.

Exportvärdet sjönk 4 procent och importvärdet sjönk 5 procent på årsbasis, till 98,8 respektive 86,3 miljarder kronor.

Sven-Arne Svensson på Erik Penser FK tar i en kommentar fasta på att mars månad förra året innehöll tre färre vardagar än i år:

"Vi uppskattar att detta dragit ned såväl export som import med ca 10-12 procent. Om man beaktar denna kalendereffekt så har såväl export- som import ökat under månaden", skriver han.

Sven-Arne Svensson håller det för troligt att SCB kommer visa en BNP-tillväxt på minst 3 procent under årets första kvartal - "troligen betydligt mer än vad de flesta förutspådde för några månader sedan".

Vår svenska penningmängd, mätt som M1, ökade 7,5 procent på årsbasis i mars. I februari var ökningstakten 9,9 procent.

Det bredare måttet M3 ökade samtidigt med 17,5 procent, en nedgång från 17,8 procent månaden före.

Euroområdet har också inrapporterat penningmängdens ökningstakt på förmiddagen. M3 steg 10,3 procent på årsbasis i mars, vilket var mindre än väntade 10,6 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät. I februari var ökningen 11,3 procent.

ECB:s målsättning är att penningmängden inom euroområdet ska öka med 4,5 procent på årsbasis.

Ökningstakten för M1 uppgick till 2,9 procent i mars, att jämföra med 3,7 procent månaden före.

Den första beräkningen av BNP-tillväxten under första kvartalet i Storbritanniens visade en uppgång med 0,4 procent på kvartalsbasis och 2,5 procent på årsbasis.

Utfallet var helt enligt förväntan på kvartalsbasis och 0,1 procent under på årsbasis, enligt Bloombergs beräkningar.

Tillväxttakten är den långsammaste takten på tre år.

"Vi förväntar oss att ekonomin dämpas, och det kommer att dominera utsikterna avseende inflationen och leda till ytterligare sänkningar av räntan i sinom tid ... Vi tror inte på recession men man kan inte utesluta det", säger Nick Bate på Merrill Lynch till Bloomberg.

Från USA kommer det ytterligare ledtrådar om tillståndet i ekonomin, farhågorna om recession och stämningen bland de amerikanska konsumenterna då det slutliga Michiganindexet för april rapporteras klockan 16.00 i eftermiddag.

Indexet väntas vara oförändrat på 63,2 jämfört med noteringen i början av april.

De amerikanska marknadsräntorna har stigit på fredagen. Tioårsräntan har stigit med 9 punkter till 3,90 procent. Den amerikanska tvåårsräntan har stigit 14 punkter till 2,46 procent.

I en veckorapport uppmärksammar Commerzbank den tilltagande spekulationen i livsmedelspriser.

"Det finns många på marknaden som anser att orsaker till prisuppgången för livsmedel står att finna i stigande biobränsleproduktion, dåliga skördar till följd av ogynnsamma väderförhållanden, låga lagernivåer och stark efterfrågan. Det alarmerande är att empiriska studier verkar ge stöd för det investerarna tror. Det antyder att vi nu kan stå inför flera år av kraftigt stigande matpriser", skriver Commerzbank och konstaterar att det också innebär utmaningar för ECB.

På valutamarknaden har dollarn stärkts mot euron under förmiddagen. Euroförsvagningen är å ena sidan ett resultat av veckans statistikskörd som visat tecken på att Europa inte har någon immunitet vare sig mot krisen i USA eller den globala kreditkrisen.

"Data får hökaktig ECB-retorik att verka lite ur fas med den ekonomiska verkligheten", säger Steve Pearson, valutastrategichef på BoS, till Thomson Financial News.

Å andra sidan prisar marknaden inte längre in en lika stor räntesänkning från Fed nästa vecka.

I Sverige har Handelsbanken kungjort att man nu, på grund av Riskbankens fokus på inflation och förväntningar, tror på en första sänkning i december i stället för tredje kvartalet.

Kronan har försvagats med 8 öre mot dollarn. Mot euron har kronan försvagats med 4 öre.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?