New York: Microsoft pressar Wall Street

Efter en blandad öppning med stöd från finanssektorn och press från Microsoft noterades de amerikanska börserna svagt nedåt på fredagen sedan Michigan-index kommit in sämre än väntat.

De amerikanska börserna noterade en bred uppgång på torsdagen där en stigande dollar fick råvarupriserna att falla tillbaka och investerarna vände sig bort från mer säkra investeringar till placeringar i finans- och teknikrelaterade aktier.

"Det är alldeles för tidigt i recessionsfasen och marknadscykeln att allokera om från obligationer in i aktier", skriver David Rosenberg, ekonom på Merrill Lynch i ett marknadsbrev. Det rapporterar Wall Street Journals nättidning.

Vid klockan 16.45 var Dow Jones Industrial ned 0,2 procent till 12.821, medan S&P 500 noterades kring oförändrade 1.389.

Nasdaq Composite minskade 0,9 procent till 2.408.

På makrofronten presenterades på fredagen definitiva siffror för Michigan-index som uppgick till 62,6 i april jämfört med 69,5 i mars. Siffran som var något sämre än väntat fick börserna att falla tillbaka.

"Svagheter bland konsumenterna kommer att bli ett större problem framöver och det kommer att sätta press på aktiekurserna", sade Damon Barglow vid Eastern Investment Advisors till Bloomberg News.

Finanssektorn fortsatte upp på fredagen efter en stark kvartalsrapport från American Express samtidigt som UBS höjt sin rekommendation för amerikanska bankaktier.

American Express steg 3,1 procent sedan bolaget på torsdagen efter stängning presenterat en kvartalsvinst som varit bättre än väntat.

"Konsumtionen från de internationella kunderna hjälpte American Express genom ett annars tufft kvartal för krediter", kommenterade James Fotheringham, analytiker vid Goldman Sachs. Det skriver Bloomberg News.

UBS höjde på fredagen sin rekommendation för de amerikanska bankerna till neutral från tidigare undervikt med motiveringen att den systematiska risken för bankerna minskat kraftigt den senaste månaden.

"Även om den globala banksektorn fortsätter att överskuggas av risker och osäkerhet, så har förbättringar på kreditmarknaden, ökad statlig inblandning, närmandet av slutet av de orealiserade effekterna av nedskrivningarna och kapitalinjektioner bland bankerna, minskat den systematiska risken rejält jämfört med de extrema nivåerna kring mitten av mars", skriver Philip Finch, analytiker vid UBS, rapporterar Bloomberg News.

Citigroup steg 1,0 procent, och Wachovia med 0,7 procent.

Microsofts aktie föll 6,0 procent. Bolaget presenterade på torsdagen efter stängning en vinst som var något bättre än väntat men gav en prognos för innevarande kvartal som gjorde marknaden besviken.

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan steg 4 punkter till 3,86 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?