Familjen Volkswagen växer och frodas.
Nyheter som crossovern Tiguan och nu Passat CC har lyckats fånga och förföra marknaden.
"Med Tiguan och Passat CC ger vi oss in i segment där vi inte varit tidigare", säger Werner Neubauer, styrelsemedlem i VW.
För tre år sedan fick designavdelningarna på Volkswagen i Wolfsburg i uppdrag att, i konkurrens med varandra, rita en förförisk bil med Passat som bas.
"Ordern var att nu ska vi utveckla Passat. Den ska ha fyra dörrar och den ska ha sådana former att kunderna ska vilja ha den direkt", berättar Martin Kropp.
Det var hans förslag som vann. Han är mycket glad och stolt över sin bil och berättar målande om vedermödorna fram till färdigt resultat. Det är väldigt mycket regler, förordningar och säkerhetskrav som måste tas hänsyn till. Och byråkratin inom den tyska biljätten är inte att leka med.
Cheferna är väldigt engagerade i verksamheten och vet vad de vill ha.
Martin Winterkorn, chef för VW AG samt styrelseordförande i den svenska lastbilskoncernen Scania, tittade till projektet och tyckte att grillen från början var för Audilik.
"Han tyckte att vi skulle bryta upp den stora grillen och rama in med plåt i bilens färg. Och så hade han en del synpunkter på andra småsaker", berättar Martin Kropp.
Baken ändrades lite den också, den ville man ha mer kraftfull. Plåtvecket, som går från hjulhuset fram till lyktorna bak, flyttades längre ned.
Och så måste man ju ta hänsyn till kostnaderna.
VW vill att kunderna i slutänden ska få ett angenämt pris.
Men nu står den här, delikatessen som väntas få ett instegspris på 270.000–300.000 kronor. Aldrig har väl en snyggare folka sett dagens ljus.
"Den ser lätt och smidig ut. Det var nog därför jag vann", säger Martin Kropp om sin skapelse.
"Den ser ädel ut, nästan brittisk. Det är ingen tysk bänk", säger han också.
Passat CC känns väldigt välbyggd och inredningen håller mycket hög klass. Det är sobert och elegant och gediget.
I stolarna, ergonomiskt designade sportsäten på alla platser, sitter man jätteskönt.
Passat CC är en rent fyrsitsig bil, så i baksätet finns bara plats för två passagerare, som gärna får ha långa ben, men inte vara över 1,90. Det sluttande taket, som gör att formen blir så vacker, ger inte mycket utrymme för dem.
Instegsmotorn är en 1,8 liters TSI bensinturbo med 160 hk. Direktinsprutningen ska, enligt uppgift, ge så pass låg förbrukning som 0,76 l/mil. Vi kollar och får den till 0,79 när vi kört någorlunda normalt.
Motorn är jättetrevlig, den är stark redan i låga varv och kraftfull vid omkörningar. I kupén hörs i princip ingenting. På isoleringen kan det inte ha sparats många kronor.
Det är så pass tyst när vi står vid rödljus att jag måste kolla om den inte har start-stop-funktion, det vill säga stänger av sig vid stopp. Det har den inte.
Däremot har den en rad andra kul grejer. Som filvarningssystemet och parkeringshjälpen.
Från flygplatsen i München till Tegernsee ingår en del motorvägskörning. Jag tycker först att bilen känns lite vinglig eller spårig och vevar med ratten för att känna efter. Då slår det mig att det måste vara filvarningssystemet som går in och korrigerar min körning. Det är ovant men bra förstås att den inte bara varnar utan går in och ser till att kursen är stabil.
Med tanke på att forskning visar att ungefär 14 procent av alla bilolyckor med personskador orsakas av att bilen hamnar utanför sin fil är det ett stort steg framåt i säkerhetstänket. Tänk vad bra när sikten är usel på grund av mörker eller dimma eller om du tappar koncentrationen och vinglar till.
När jag med blinkers visar att jag vill byta fil eller om jag kör saktare än i 65 km/tim, vilar systemet.
Parkeringshjälpen är till för den som inte gillar eller kan fickparkera. Tryck in den knappen, släpp ratten och fixa farten med fötterna, så sköter hjälpen allt annat.
De två hjälperna finns som tillval, 7.000 respektive 6.000 kronor.
I Sverige får köparna av Passat CC dock chassiet Dynamic Drive Control som standard.
Till Sverige kommer bilarna med fyra olika motorval, tre bensin och en diesel. På plats i Tyskland provar vi också den starkaste bensinversionen, 3,6 FSI V6:a med 300 hk.
Den har ett toppvrid på 350 Nm och ska enligt papperen dra drygt 1 liter per mil.
Den har fyrhjulsdrift och den sjustegade DSG-växellådan som standard.
DSG:n är en av mina favoriter, en slags dubbelkoppling, som är hur bra, rapp, smidig och rolig som helst. Den kan man faktiskt få som tillval till den lilla bensinaren också, som annars har en sexväxlad manuell låda som standard.
V6:an blir inte det jättelyft jag väntat.
Aningens mer muller bara, men ingen kick eller styrkedemonstration som skulle göra det värt att betala drygt 100 000 kronor mer jämfört med 1,8-liters motorn.
Det är inte ofta det blir så. Stora motorer med mycket mer kraft tenderar ofta att locka fram det där onyttiga habegäret.
Så tänk vad skönt det känns att säga; välj den lilla motorn. Den har allt du behöver – och lite till.
Och visst är det bra, Volkswagen! Ni vill ju att kunderna ska få ett så angenämt pris som möjligt.
FAKTA/VOLKSWAGEN PASSAT CC
Kategori: Sportig sedan i coupéutförande.
Pris: Från cirka 270 000 kronor (priser ej klara).
Motor: 4 cyl, 1,8 l bensinturbo med 160 hk och 250 Nm.
Koldioxidutsläpp: 180 g/km (bilindustrins frivilliga gräns 2008 är 140 g/km).
Toppfart: 222 km/tim.
Växellåda: Sexväxlad manuell eller tillvalet DSG (automat med dubbla kopplingar, kan växlas manuellt).
Mått, längd, bredd, höjd i m: 4,796 x 1,856 x 1,457.
Vikt, kg: 1 430.
Förbrukning: 0,76 l/mil.
Konkurrenter: BMW 320i (från 320 000 kr).
Hjärtat säger: En vacker folka med gediget och kul innehåll.
Hjärnan säger: Välj den lilla motorn.
En svensk form träder fram
Volkswagen ville bygga en vacker bil med idealiska proportioner. En sedan som skulle se ut som en läcker coupé.
Resultatet blev Passat CC, ritad av svenske Martin Kropp.