Stockholmsbörsen: Svag nedgång väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en lätt negativ öppning när handeln i Europa inleds på torsdagen.

En svag rapport från Credit Suisse tynger sentimentet i Europa medan det för svensk har varit ett blandat resultat för bolagsrapporterna. Swedbank nådde inte riktigt upp till förväntningarna medan ABB överträffade på alla punkter.

Efter att ha svängt fram och tillbaka under handelssessionen slutade börserna i New York upp på onsdagen ledda av teknikbolagen. Av de bolagsrapporter som kom var resultatet blandat och gav ingen klar guidning till de oroliga investerarna.

Dow Jones och S&P 500 stängde 0,3 procent upp med stöd av att Boeing lyfte 4,5 procent efter att redovisat ett starkt resultat. Nasdaq Composite utklassade de andra indexen med uppgång på 1,2 procent och bakom låg bland annat att Microsoft avancerade 4 procent.

"Teknik är en av få ljuspunkter i den här tröga rapportsäsongen", sade Fred Dickson, chefsstrateg på DA Davidson, till Wall Street Journal.

Men två teknikrapporter som kom efter stängning tog bort lite av det positiva sentimentet i sektorn. Apple steg med 1,7 procent i den ordinarie handeln tappade 0,4 procent i efterhandeln efter att investerarna oroat sig för att bolaget kan komma få marginalpress under de kommande kvartalen. Amazon rapporterade ett starkt kvartal men aktien föll ändå med 4,4 procent i efterhandeln efter oro över minskande vinstmarginaler.

I Asien har det varit en blandad utveckling under natten. Nikkei 225 backade med 0,3 procent medan kinesiska Shanghai Composite var upp runt 7 procent en halvtimme före stängningen. Bakom uppgången i Kina låg att stämpelskatten på aktiehandel sänkts till 0,1 procent från 0,3 procent sedan indexet tappat nära 40 procent sedan årsskiftet.

För svensk del har en rad tunga rapporter redovisats under morgonen. Swedbanks justerade rörelseresultat blev 9 procent sämre än väntat medan intäkterna var något bättre. I likhet med Handelsbanken var även Swedbanks räntenetto över förväntan medan provisionsnettot inte nådde upp till konsensus. I övrigt var kreditförlusterna lägre än väntat, även i Baltikum och de negativa effekterna på marknadsvärderingar var små.

ABB levererade en rapport som var bättre än väntat rakt igenom. Det som stack ut var framför allt ebitmarginalen på 17 procent mot väntade 14,1 procent. Inga tecken på avmattning syntes då tillväxten för orderingången i lokal valuta uppgick till 16 procent. Bolaget upprepade också sina prognoser och var till och med marginellt positivare än tidigare i sina formuleringar.

"Det är en väldigt starkt rapport, både på ordersidan och i försäljningen men framför allt gällande ebit- marginalen. Det verkar bero på en kombination av effektivt projektgenomförande och högre priser på produktsidan", säger en analytiker i en kommentar.

Ett annat storbolag som redovisat sina kvartalssiffror är Stora Enso och den pressade skogsjätten nådde inte upp till förväntningarna. Resultatet blev hela 28 procent sämre än konsensus och även omsättningen var en besvikelse.

"Det är svårt att hitta några ljuspunkter, det ser fortsatt mörkt ut för Stora Enso. Bolaget gör vad det kan men, just nu går det snabbare utför än vad bolaget hinner med", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt som också tror att aktien kommer att pressas.

Oriflames rapport bjöd däremot inte på någon stor dramatik. Resultatet var 3 procent sämre än väntat medan omsättningen var i linje. Bolaget räknar fortsatt med en omsättningsökning för helåret på väl över 10 procent i lokal valuta.

Från Europa har den schweiziska storbanken Credit Suisse rapporterat sin första förlust på fem år under morgonen vilket var sämre än vad analytikerna väntat sig.

Senare under dagen väntas ytterligare tunga rapporter. Vid lunchtid ska bland annat Astrazeneca och Atlas Copco redovisa sina siffror.

Torsdagen bjuder även på en del statistik från USA. Klockan 14.30 rapporteras såväl veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa som order varaktiga varor i mars. Klockan 16.00 är det dags för försäljningen av nya bostäder och platsannonsindex för mars månad.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?