Räntor och valutor: Euron tappar mark

Euron försvagades påtagligt mot andra valutor och europeiska marknadsräntor sjönk markant efter signaler om att den tidigare ihärdigt starka optimismen i det tyska näringslivet nu ser ut att vika oväntat brant.

Efter att ha överraskat på uppsidan tre månader i rad visade IFO-index för april en oväntat kraftig nedgång, till 102,4 från 104,8 i mars. Analytiker hade väntat en mindre nedgång till 104,3, enligt Bloomberg News enkät.

IFO-ekonomen Gernot Nerb sade att indexet signalerade inbromsningar inom nästan samtliga sektorer, och han väntar att den tyska ekonomin kommer att utvecklas svagt under det andra kvartalet. Han tror att nedgången kommer att fortsätta under några månader, men ser trots det knappast något utrymme för ECB att sänka räntan.

"Euron har stärkts kraftigt, oljepriset har stigit betydligt och oron relaterat till den amerikanska ekonomin och tillväxtutsikterna har inte heller avtagit", kommenterade Klaus Baader, Europaekonom vid Merrill Lynch London, till Bloomberg News.

Euron pressades ned till 1:5750 mot dollarn strax efter publiceringen av det oväntat svaga konjunkturindexet, från 1:5840 strax före, och den tyska tvåårsräntan sjönk samtidigt från 3,81 till 3,75 procent.

Svenska marknadsräntor följde med nedåt, men i betydligt mindre utsträckning, vid lunchtid hade svenska obligationsräntor sjunkit 3-4 punkter jämfört med onsdagens stängning.

Svenska producentpriser sjönk oväntat 0,1 procent i mars jämfört med i februari, och steg endast 3,1 procent jämfört med mars 2007. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades uppgångar med 0,5 respektive 3,7 procent. Cecilia Skingsley, analyschef på Swedbank, noterade i ett kundbrev att en starkare växelkurs för kronan var en starkt bidragande orsak till att utfallet blev lägre än väntat.

Enligt LO-ekonomernas nya konjunkturprognos, som presenterades på torsdagsförmiddagen, kommer den svenska ekonomin att påverkas förhållandevis lite av nedgången i den amerikanska ekonomin. Det skriver dock ned sin BNP-prognos för 2008 till 2,0 procent, från 2,7 procent i höstprognosen, men det blir en kort och grund konjunktursvacka; redan 2009 väntas tillväxttakten öka till 2,3 procent.

En dämpad konjunktur och stabila löneförväntningar betyder enligt LO-ekonomerna att det inte finns något inflationstryck i Sverige, Riksbanken bör därför "varsamt" sänka räntan till 4,0 procent vid årsskiftet.

Exportrådet presenterade samtidigt en ny marknadsöversikt på torsdagen, och de ser fortsatt en exporttillväxt på 4,0 procent i år medan prognosen för 2009 skruvas ned till 3,5 procent från 4,0 procent tidigare.

I Storbritannien sjönk detaljhandeln 0,4 procent i mars jämfört med februari, vilket var en lite större nedgång än väntade 0,3 procent.

Euron fortsatte att pressas mot andra valutor, mot kronan sjönk euron under 9:30 för första gången sedan mitten av februari.

Klockan 14.30 kommer USA-statistik över nyanmälda arbetslösa förra veckan, enligt Bloomberg News enkät väntas en liten ökning till 375.000, från 372.000 veckan före. Samtidigt kommer statistik över orderingången på varaktiga varor i mars, som väntas ha ökat med 0,1 procent, och med 0,5 procent om transport exkluderas.

Klockan 16.00 kommer siffror över försäljningstakten av nya bostäder i mars, som väntas ha sjunkit med 1,7 procent jämfört med i februari.

Klockan 14.30 deltar en lång rad ECB-ledamöter, med chefen Jean-Claude Trichet i spetsen, vid en konferens i Frankfurt. Ämnet för konferensen, "en strategisk vision för statistik", talar dock inte för att det ska komma några tydliga penningpolitiska signaler.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?