Räntor & valutor: Euron försvagad

Euron försvagades på torsdagen av signaler om en svagare industrikonjunktur i Europa, och på eftermiddagen stärktes dessutom dollarn av ett par mindre, men ändock, ljuspunkter om USA-konjunkturen även om det också kom nya svaghetstecken från bostadsmarknaden. Vid stängning hade euron försvagats till 1:573 mot dollarn, från 1:5859 samma tid på onsdagen.

Vid stängning hade euron försvagats till 1,573 mot dollarn, från 1,5859 samma tid på onsdagen.

Efter att ha överraskat på uppsidan tre månader i rad visade IFO-index för april en oväntat kraftig nedgång, till 102,4 från 104,8 i mars. Analytiker hade väntat en mindre nedgång till 104,3, enligt Bloomberg News enkät.

IFO-ekonomen Gernot Nerb sade att indexet signalerade inbromsningar inom nästan samtliga sektorer, och han väntar att den tyska ekonomin kommer att utvecklas svagt under det andra kvartalet. Han tror att nedgången kommer att fortsätta under några månader, men ser trots det knappast något utrymme för ECB att sänka räntan.

Även i Frankrike sjönk näringslivets konfidensindikator mer än väntat i april, och i Storbritannien visade CBI:s industribarometer att optimismen sjönk till den lägsta nivån på fem år. Orderingången sjönk till den lägsta nivån sedan oktober 2006, och produktionsförväntningarna föll till treårslägsta nivåer.

Från USA kom däremot ett par ljuspunkter i form av att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk oväntat kraftigt, till 342.000 personer, förra veckan. Orderingången på varaktiga varor kom in lägre än väntat i mars, men det efter att februarisiffran reviderats upp mer än den negativa överraskningen i mars, och exklusive den volatila transportsektorn steg orderingången med 1,5 procent mot väntade 0,5 procent.

Försäljningstakten av nya bostäder sjönk däremot med oväntat kraftiga 8,5 procent i mars jämfört med i februari. Försäljningstakten i mars var den lägsta sedan oktober 1991.

Dollarn och USA-räntorna behöll dock de mesta av uppgången även efter den svaga bostadsstatistiken, de lyftes också i viss mån av en artikel i Wall Street Journal, där Fedreportern Greg Ip talade om att den amerikanska centralbanken kan komma att ta paus efter trolig ytterligare en räntesänkning med 25 punkter den 30 april.

Den amerikanska tvåårsräntan noterades till 2,32 procent vid den svenska marknadens stängning, upp 16 punkter från samma tid på onsdagen. Tioårsräntan hade samtidigt stigit 10 punkter till 3,81 procent.

Europaräntorna sjönk inledningsvis kraftigt i spåren på främst det svaga IFO-indexet, men nedgången gröptes sedan ur när USA-räntorna steg efter USA-statistiken.

Svenska marknadsräntor följde med övriga Europa både ned och upp, men slagen blev något mindre här än i Tyskland. Vid stängning var de svenska obligationsräntor oförändrade till marginellt lägre jämfört med onsdagens stängning. Tioårsräntan var oförändrad på 4,19 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 3 punkter (6).

Svenska producentpriser sjönk oväntat 0,1 procent i mars jämfört med i februari, och steg endast 3,1 procent jämfört med mars 2007. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades uppgångar med 0,5 respektive 3,7 procent. Cecilia Skingsley, analyschef på Swedbank, noterade i ett kundbrev att en starkare växelkurs för kronan var en starkt bidragande orsak till att utfallet blev lägre än väntat.

Kronan fortsatte att stärkas något även på torsdagen, euron backade 3 öre till 9:30 medan dollarn stärktes knappt 4 öre till 5:92. TCW-index sjönk till 121,51 (121,69).Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Adlego BiomedicalAnnons

Testar långsiktig vaccinkandidat

Med en ny investerare i ryggen, två pågående projekt kring covid-19 och en lyckad studie som kan revolutionera hur vi bildar antikroppar mot livshotande virus har Adlego Biomedical växlat upp inför kommande utmaningar.

Kapplöpningen i att kommersialisera ett säkert vaccin mot covid-19 fortsätter. Det biomedicinska forskningsbolaget Adlego Biomedical genomför prekliniska tester inom två EU-finansierade projekt för att utvärdera effekt och kartlägga eventuella biverkningar av ett DNA-vaccin och en antiviral behandling.

– Arbetet löper på enligt plan. Det kommer dock ta lång tid innan dessa vaccinkandidater och de antivirala medlen är färdigtestade. Just den här pandemin av SARS-CoV-2 kommer säkerligen vara över innan vi kan se något av våra vaccin på marknaden, säger Urban Höglund, vd för Adlego Biomedical och fortsätter:

– Men de kandidater vi arbetar med kommer kunna anpassas för att fungera även för kommande coronavirus. De 300 miljoner vaccindoser som köpts upp av Europeiska kommissionen riktar in sig på delar av viruset som ständigt muterar, medan våra vaccinkandidater kan vara mer långsiktigt gångbara. 

Ny plattform för att framställa antikroppar 

Parallellt med detta intensiva arbete har Adlego Biomedical även haft ett fortsatt stort fokus på andra projekt. Bland annat har man deltagit i en nypublicerad studie, där forskare undersökt om RNA från det så kallade Kunjinviruset kan användas för att framställa antikroppar mot andra virus.   

– Studien bevisar att den här nya plattformen baserad på Kunjinvirus faktiskt fungerar. Genom att använda Kunjinvirus som förändras genetiskt kan man åstadkomma immunrespons mot olika typer av farliga virus som Ebola, potentiellt också SARS-CoV-2, säger Urban Höglund. 

Japansk investerare går in i företaget 

Adlego Biomedical har även fått en ny investerare som banar väg för fortsatt arbete med att testa nya behandlingsmetoder för cancer. 

– Vi har gjort ett antal projekt kring cancerbehandlingar för det japanska företaget Shigeru GmbH som har sin bas i Schweiz. De har funnit att vi är en partner som de vill investera i för att förstärka samarbetet, vilket såklart känns roligt, säger Urban Höglund. 

Fakta om Adlego Biomedical

Adlego Biomedical är ett forskningsbolag specialiserat på prekliniska tester av nya tester av nya läkemedelskandidater och behandlingsmetoder. Adlego hjälper läkemedelsföretag med alla aspekter av deras läkemedelsutveckling. Läs mer om Adlego här. 

Mer från Adlego Biomedical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Adlego Biomedical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?