Stockholmsbörsen: Starka rapportbolag höll emot

Stockholmsbörsen handlades länge kring nollstrecket på tisdagen, men vände ned under eftermiddagen efter en svag öppning på börshandeln i USA.

Delårsrapporter stod allmänt i fokus efter att flera av börsens tungviktarbolag presenterar resultatsiffror, däribland Handelsbanken, Alfa Laval och Autoliv.

OMXS30-index slutade 0,7 procent lägre på 962, med en omsättning på nära 22 miljarder kronor.

"Det som har dominerat är rapporterna", kommenterade en mäklarchef för nyhetsbyrån Direkt.

Bankerna tyngde genomgående under tisdagen efter Handelsbankens resultatsiffror för det första kvartalet, där framför allt provisionerna överraskade på nedsidan. Samtidigt var kostnaderna högre än väntat.

Handelsbanken A slutade 2,2 procent lägre på 180 kronor, tillsammans med den stora förloraren i sektorn, SEB vars A-aktie slutade 3,8 procent lägre på 152 kronor.

Mäklarchefen tonar dock ned de negativa aspekterna i Handelsbanken resultat och pekar framför allt på att räntenettot var högre än någon hade räknat med. Sammantaget betecknar han rapporten som "fullt godkänd".

Bättre gick Alfa Laval efter en rapport som höjde aktien med 6,4 procent till 382,50 kronor. Inga tecken på avmattning syntes och såväl orderingång, resultat som omsättning var klart bättre än väntat. Bolaget spår vidare att efterfrågan under den närmaste framtiden kommer att ligga kvar på nuvarande höga nivå.

Även Autoliv slutade högre på sina resultatsiffror, upp nära 6 procent 335,50 kronor. Resultatet blev 1 procent högre än konsensus. Bolaget upprepade samtidigt tillväxtprognosen, men höjer försäljningsprognosen med anledning av dollarförsvagningen.

Autolivs vd, Jan Carlsson, säger dock till Direkt att rörelsemarginalen för helåret 2008 väntas hamna i den nedre delen av det guidade intervallet på 8,0-8,5 procent efter stigande råvarukostnader.

Två bolag inom Stenbecksfären presenterade också resultatsiffror. MTG steg länge på sina resultatsiffror, men vid stängningen hade uppgången mattats.

Analytiker som Direkt talat med var överlag mycket positiva till siffrorna, men vissa frågetecken finns kring betalteve-verksamheten.

Millicom lyfte hela 14 procent till 633 kronor efter sin rapport som i stort sett var i linje med förväntningarna men med positiva inslag som bättre kundintag.

"Jag är lite förvånad över att aktien går så mycket på rapporten, som inte var anmärkningsvärt i sig. Det handlar snarare om ett lättnadsrally på oro om att kundtillströmningen inte skulle hålla i sig", sa mäklarchefen.

Råvarupriserna nådde nya höjder på tisdagen, med ett nytt prisrekord på råolja, drygt 118 dollar per fat.

"Råvarorna fortsätter kraftigt upp. Det tycker jag kanske inte återspeglas tillräckligt på börsen", säger mäklarchefen och hänvisar till Boliden, som betalades 0,4 procent lägre till 64,25 kronor på tisdagen.

Ståljätten SSAB gick dock mot strömmen, A-aktien slutade drygt 2 procent upp på 184 kronor inför delårsrapporten på onsdagsmorgonen.

Tippar analytikerkåren rätt hamnar vinsten före skatt på 1,8 miljarder under det första kvartalet, enligt SME Direkts prognossammanställning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?