Gradvalls skivtips: The Last Shadow Puppets är det hippaste hippa


Sanna Nielsen
Titel: Stronger
Skivbolag: Lionheart/Universal


Arvet från korpidrotten sitter djupt i den svenska folksjälen. När vi bedömer sångprestationer är det just som prestationer, med betoning på uthållighet och styrka.

I svenska tävlingar om musik vinner lungkapacitet alltid över artisteri. Det var därför Daniel Lindström besegrade Darin och Marie Picasso besegrade Amanda Jenssen i Idol-finalerna.

Sanna NielsenDet var också därför Sanna Nielsen fick flest telefonröster av svenska folket i finalen av Melodifestivalen. Att höra henne sjunga "Empty room", där det hörs att hon tar i med varje muskel i kroppen, är tårframkallande på ungefär samma sätt som när Susanna Kallur vinner i häcklöpning.

Merparten av låtarna på det här albumet är skrivna av Bobby Ljunggren, en av landets skickligare melodimakare. En typisk Bobby Ljunggren-komposition låter som om den står längst framme i fören på Titanic och väntar på att bli fönad av en ishavsvind.

Men misstaget man gör här är att kombinera dessa bombastiska låtar med ännu mer bombastiska arrangemang. Jämför med den genialt avskalade version av Bobby Ljunggrens "Om igen" som Lena Philipsson nu sjunger i sin show med Orup. Eller jämför med samarbetet mellan Mutt Lange och Shania Twain. Lange låter hela tiden arrangemangen gå mot melodierna.

Om man hade bantat ned det här albumet från 14 till tio låtar, och framför allt släppt in luft i produktionen, kunde "Stronger" ha levt upp till sin titel.


Mariah Carey
Titel: E=MC2
Skivbolag: Island/UniversalMariah CareyEn minnesbild från de år jag jobbade med tv-programmet "Sen kväll med Luuk": Mariah Carey och hennes svenska kompis Josefine sitter i logen och dricker vin och blir bara gladare och gladare. Exakt den positionen har Mariah Carey också lyckats bibehålla som artist. Medan till exempel Jennifer Lopez förvandlats till en nästan övermänsklig superstjärna, ouppnåelig för sin fans, framstår Mariah Carey som någon alla skulle våga sitta bredvid på en förfest. När hon häromveckan uppträdde i Saturday night live gjorde hon det i kläder som såg ut som om även hennes 15-åriga fans skulle ha råd att köpa dem.

Lika skickligt balanserar Mariah Carey med sin musik. Att år efter år fortsätta att leverera den typen av streetsmart pop som går hem på både svarta och vita radiostationer är extremt svårt, fråga bara Michael Jackson, men Mariah Carey gör det. Och när balladen "I stay in love" senare under året blir hennes 19:e USA-etta krävs det bara en till för att hon ska tangera Beatles rekord.


The Last Shadow Puppets
Titel: The age of the understatement
Skivbolag: Domino/PlaygroundDe både unga och gamla som just nu följer Rolf Hammarlunds tv-serie "Sixties" har här ett nytt album att samlas kring. De yngre vet att The Last Shadow Puppets just nu är det hippaste hippa
i England, ett sidoprojekt som popunderbarnet Alex Turner från Arctic Monkeys startat tillsammans med sin kompis Miles Kane från Liverpoolbandet The Rascals.

The last shadow puppetsMen äldre som hör detta kommer att få något fuktigt i ögonen och börjar yra om Walker Brothers och Love och Electric Prunes (mest i titelspåret) men framför allt just Walker Brothers. Episk popmusik med lika mycket rymd och högt i tak och ornamenterade detaljer som i en gotisk katedral. Om någon tvivlade på att Alex Turner, 22, är sin generations mest lovande popmakare har han bevisat det nu.


Mystery Jets
Titel: Twenty one
Skivbolag: Rough Trade/BorderSixties-tittare som köper The Last Shadow Puppets på ovanstående rekommendation kommer även att älska låten "Young love" med Mystery Jets. Utan att låta det minsta nostalgiskt låter det som Mascots gjort en duett med Eleanor Bodel.

Mystery Jets Twenty OneUnga bandet Mystery Jets, som fram till helt nyligen hade en av bandmedlemmarnas farsa som trummis, kommer signifikativt nog från Eel Pie Island, en ö i Themsen som på 1960-talet var en knutpunkt för engelsk pop. Artister som The Who, Rolling Stones och Yardbirds spelade alla på Eel Pie Hotel.

Den som väntar sig 1960-talsklingande pop rätt igenom riskerar att bli besviken. Mystery Jets har lyssnat lika mycket på 1980-talsnamn som Aztec Camera och Haircut 100. Men albumet "Twenty one", döpt efter deras ålder, är ett sällsynt lekfullt och positivt album med popmusik som låter ung i ordets alla bemärkelser.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?