Europabörser: Banker lyfter

De europeiska börserna har stigit på fredagen med kemiaktier i spetsen. Banker fick stöd av finanssektorns positiva utveckling i New York igår, men besked från Royal Bank of Scotland gjorde investerarna nervösa.

Royal Bank of Scotland, Storbritanniens näst största bank, föll 1,1 procent sedan flera tidningar rapporterat att banken planerar att ta in flera miljarder pund för att stärka kapitalbasen. Storleken på beloppet varierade mellan olika källor från 5 till 12 miljarder pund.

På Parisbörsen steg däremot branschkollegan Societé Générale 1,6 procent efter att ha aviserat planer på att separara ordföranderollen från VD-rollen i bolaget. Daniel Bouton behåller ordförandeklubban, men släpper VD-positionen till den tidigare finanschefen.

France Telecom sjönk med 1,7 procent efter att ha bekräftat sitt intresse för TeliaSonera. France Telecom skulle betala en eventuell affär i denna storleksordning med en kombiation av kontanter och aktier. I sektorn steg Vodafone med 2,8 procent.

Det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis avancerade efter att ha fått rekommendationen höjd av Morgan Stanley till övervikt från undervikt. Investmentbanken angav värdering och ett förväntat positivt nyhetsflöde från vaccindivisionen som skäl för höjningen.

Marknadsnoteringar klockan 11.15
DJ Stoxx 50 Europa +0,8 % 3.143
FTSE 100 London +0,2 % 5.994
DAX Frankfurt +0,8 % 6.737
CAC 40 Paris +0,8 % 4.900
SMI Zürich +1,6 % 7.292
IBEX 35 Madrid +1,0 % 13.698
MIB 30 Milano +0,8 % 33.441
Johan Lind, tel 08-586 164 48
Nyhetsbyrån SIX


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?