Räntor och valutor: Dollarn under fortsatt press

Europaräntorna steg under torsdagen, i linje med den kraftiga uppgången för amerikanska räntor sedan onsdagens svenska stängning.

Den tyska tioårsräntan gick upp 7 punkter till 4,06 procent, jämfört med svensk stängning på onsdagen. Den svenska tioårsräntan steg med 6 punkter till 4,17 procent. Därmed krymptes räntegapet mellan Sverige och Tyskland till 11 punkter (12).

Enligt analytiker är det för närvarande mycket fokus på börser och riskaptit.

"Vi har fått några svaga rapporter idag som tynger världens börser", sade Marcus Hallberg på Handelsbanken.

Från euroområdet har det i dag rapporterats att det preliminära nettot i handelsbalansen visade ett överskott på 0,8 miljarder euro i februari, vilket därmed överträffade analytikernas förväntningar på ett underskott på -3,5 miljarder euro, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Samtliga 27 EU-länder noterade samtidigt ett underskott på 15,3 miljarder euro.

Euroområdets produktion inom byggsektorn i februari steg med 1,2 procent på månadsbasis. På årsbasis steg produktionen med 4,3 procent. Den starkaste utvecklingen bland de rapporterande euroländerna under januari noterades i Tyskland, en uppgång med 3,7 procent på månadsbasis.

Från samma land rapporterades att de fyra ledande konjunkturinstituten sänkte sin BNP-prognos från 2,2 till 1,8 procent, för 2008. Nästa år

ser instituten en tysk tillväxt på 1,4 procent, lägre än det långsiktiga genomsnittet på 1,5 procent.

"Den tyska ekonomin har inlett 2008 med dynamik, men den negativa externa kraften kommer att bli allt mer märkbar under året", skrev instituten.

Tyske ECB-rådsledamoten och Bundesbankchefen Axel Weber sade på torsdagen att den europeiska centralbanken kommer att utvärdera om de nuvarande räntorna är tillräckliga för att tillförsäkra prisstabilitet, mot bakgrund av att de senast slutna löneavtalen ökat inflationsriskerna.

USA-räntorna steg kraftigt tillsammans med New York- börserna efter den svenska marknadens stängning på onsdagen. Marknaden lät sig inte nedslås av den dystra bild av den amerikanska ekonomin som Federal Reserves regionala konjunkturrapport Beige Book utmålade, där särskilt privatkonsumtionen och husmarknaden uppvisade fortsatta svagheter.

Amerikanska räntor fortsatte rörelsen uppåt under torsdagen. Jämfört med svensk stängning på onsdagen steg den amerikanska tvåårsräntan 17 punkter till 2,00 procent. Tioårsräntan steg 12 punkter till 3,69 procent.

Jämfört med för en vecka sedan har sannolikheten för att Fed sänker med mer än 25 punkter vid sitt möte 30 april minskat, enligt prissättningen i Fed funds-terminer. För en vecka sedan var sannolikheten för en femtiopunkterssänkning 42 procent. På torsdagen hade den sjunkit till 24 procent. En tjugofempunkterssänkning är fullt inprisad.

På torsdag eftermiddag var amerikansk statistik åter i fokus. Veckosiffran över antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökade mindre än väntat till 372.000 personer, under vecka 15, jämfört med föregående vecka. Bloombergs snittprognos pekade mot 375.000 personer.

"Vi bedömer att dessa data är konsistenta med fortsatt svaghet på arbetsmarknaden i april och med recessionsaktiga villkor i USA-ekonomin överlag", skrev Bear Stearns i en kommentar.

Ledande indikatorer steg helt enligt förväntan med 0,1 procent på månadsbasis i mars. I februari redovisades den femte nedgången på raken, med 0,3 procent.

Philadelphia Federal Reserves månatliga index visade samtidigt en minskad ekonomisk aktivitet i näringslivet i april. Indexet sjönk till -24,9 från -17,4 i mars. Ett index på -19,0 väntades enligt Bloombergs prognos, och det sämre utfallet än väntat fick ånyo dollarn att tappa kraft.

På valutamarknaden var dollarn fortsatt försvagad mot euron i den europeiska handeln, efter ännu ett nytt bottenrekord på onsdagskvällen. Den bakomliggande orsaken är ränteskillnaderna mellan USA och euroområdet. I USA har de gått ner 300 punkter sedan september, och väntas sjunka ytterligare, medan lånekostnaderna i euroområdet ligger fast.

Jämfört med onsdagens svenska stängning var dock dollarn stärkt något mot euron och gick till 1:592 från 1:595 på onsdag eftermiddag.

"Uttalande från eurogruppens ordförande Juncker om att marknaden inte tolkat G7:s valutauttalande rätt tolkades av marknaden som en varning för interventioner, och dollarn stärktes snabbt. Marknaden fick sig en påminnelse om vad som komma kan", sade Markus Hallberg på Handelsbanken.

Den isländska kronan föll efter att Standard & Poor´s sänkt betyget för landets långsiktiga upplåning.

Kronan försvagades drygt 1 öre mot dollarn till 5:91. Mot euron var kronan i stort oförändrad på 9:40. Mätt i TCW- index försvagades kronan något till 122,65 från 122,62 på onsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?