USA-börser: Bred uppgång i New York

USA-börserna steg brett i den tidiga handeln på onsdagen efter att Intels och JP Morgans delårsresultat fått tummen upp av markanden.

I fokus var även den amerikanska centralbankens så kallade Beige Book som publiceras under kvällen.

Uppgångarna stärktes efter hand och kring 16.45-tiden steg Dow Jones Industrial Average-index med 1,4 procent till 12.530, medan S&P 500-index steg med 1,4 procent till 1.352. Nasdaq Composite ökade med nära 2 procent till 2.330.

Omsättningen uppgick till kring 250 miljoner aktier på New York-börsen och till 600 miljoner på Nasdaq.

Amerikanska räntor sjönk överlag på onsdagen, men med små förändringar och den amerikanska tioåriga statsobligationen noterades 1 punkt lägre till 5,58 procent.

Kring 20.00 svensk tid väntas Feds Beige Book, som kan komma att ge indikationer på hälsotillståndet i den amerikanska ekonomin.

Under onsdagseftermiddagen publicerades även en rad makrosiffror, varav KPI-statistik för mars hörde till de viktigaste. Kärn-KPI steg med 0,2 procent i mars jämfört med i februari, i linje med förväntningarna.

På New York-börsen hörde Intel till de mest omsatta aktierna i den tidiga handeln och betalades 6 procent högre, efter att bolaget rapporterat en oväntat hög vinst och intäkter i det första kvartalet.

Därutöver uppgav bolaget att man inte märkt någon minskad efterfrågan i USA och Europa.

"Bolag och individer kommer att fortsätta att efterfråga de här mikroprocessorerna. Efterfrågan i dag är betydligt mer global än under den senaste ekonomiska inbromsningen i USA 2001", kommenterade en portföljförvaltare för Bloomberg News.

Flera andra tunga teknikbolag steg. Apple var upp med 2,5 procent. Microsoft var upp med 1,6 procent.

IBM steg med steg med 1,3 procent inför att bolaget släpper sin delårsrapport efter markandens stängning.

Den amerikanska rapportsäsongen är i full gång och på torsdagen väntas flera tungviktare, bland annat inom läkemede.

JP Morgans vinst för det första kvartalet hamnade i linje med förväntningarna, intäkterna blev något högre. Aktien betalades 5 procent högre.

Flera andra finansbolag steg, Citigroup var upp med drygt 3 procent.

Merrill Lynch steg med 3 procent. Finanshuset presenterar sitt delårsresultat på torsdag och Wall Street Journal skriver att bolaget gör nedskrivningar på 6-8 miljarder dollar.

Mot strömmen gick framför allt defensiva aktier, Procter & Gamble sjönk med 1 procent. Johnson & Johnson tappade 0,6 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?