Teknisk analys: Köpläge på börsen

Den senaste veckans nedgång har pressat Stockholmsbörsen till en potentiell stödnivå och starka aktier lockar till köp.

Stockholmsbörsen har den senaste veckan gett intrycket av att bara kunna röra sig i en riktning, nedåt. Nedgången för OMXSPI uppgår till drygt 4 procent och har tagit index till ungefär den nivå som jag i förra veckan utpekade som stöd. Det återstår att se om stödet står pall för trycket, men jag håller kvar vid bedömningen från förra veckan att läget på denna nivå är fördelaktigt för att öka exponeringen.

Den senaste veckans största förlorare på sektornivå har varit finans och verkstad. Då dessa sektorer i grunden är starka räknar jag med en stark återhämtning för de ingående aktierna. Exempel på intressanta aktier bland finansaktierna är NordeaSEBSwedbankABBSandvikTrelleborg. Samtliga dessa aktier, och fler i samma sektorer, har nått färska toppnivåer de senaste veckorna och det är de som förhoppningsvis ska leda en återhämtning.

Astra Zeneca, som under gårdagen steg under hög omsättning och lyfte hälsovårdssektorn, sannolikt har brutit sin fallande trend. Även om det höga RSI-värdet indikerar att aktien är överköpt och att potentialen på kort sikt är begränsad, utgör en eventuell nedgång till intervallet 230 till 240 kronor ett intressant läge.

Det största orosmomentet är fortsatt faktumet att de amerikanska indexen inte har noterat några färska toppnivåer under mars eller april månad. Alla de tre bredaste indexen har i likhet med OMXSPI rekylerat ned till sitt medellånga medelvärde och befinner sig därmed mittemellan stöd- och motståndsnivåer.

dd på ett dra i nödbromsen genom att tillämpa stop-loss om aktiemarknaden skulle fortsätta nedåt. Förra veckans affärsförslag i Hennes & Mauritz var att inleda en position i intervallet 350 och 360 kronor. Kursen nådde under veckan ned till 350 kronor och vände upp under tilltagande omsättning. 350-kronorsnivån framstår som ett pålitligt stöd och läget ser fördelaktigt ut för köp.

En annan aktie som vänt upp från en stödnivå under tilltagande omsättning är Sandvik, som ser ut att kunna ta stöd mot 100-kronorsnivån. Som jag nämnt ovan har aktien visat styrka och bör kunna nå tillbaka till motståndet strax under 110 kronor. Stop-loss sätts vid 98 kronor.

En aktie som etablerat en tydlig stigande trend är Indutrade. 135-kronorsnivån framstår som en stödnivå och kursen ser ut att befinna sig nära botten av en kurssving. Målkursen sätts till 150 kronor på några veckors sikt, och stop-loss sätts vid 134 kronor.

Skribenten Dawid Myslinski arbetar med teknisk analys på analysföretaget Redeye.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?