Stockholmsbörsen: Trist börsdag att vänta

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar klara nedgångar när handeln i Europa inleds på måndagen efter fallande marknader i både USA och Asien.

En överraskande svag rapport från General Electric och ett Michiganindex som visade att stämningen bland de amerikanska konsumenterna var den lägsta på 26 år fick börserna i New York att falla på fredagen. Vid stängningen hade både Dow Jones och S&P 500 tappat 2,0 procent medan Nasdaq Composite var 2,6 procent lägre.

De asiatiska marknaderna har sedan följt den kraftiga nedgången på Wall Street nu under natten. Tokyo och Hongkong tyngdes av finansaktier som Mitsubishi UFJ Financial och HSBC Holdings medan ståltillverkare sänkte Shanghai och Seoul. Nikkei 225 stängde med en nedgång på hela 3,1 procent.

"Medan den amerikanska ekonomin kanske med lite tur klarar sig undan negativ tillväxt under det första kvartalet finns det nu klara indikationer på att subprimekrashen leder till negativa effekter på konsumenternas spenderande", skrev nabCapital i ett marknadsbrev, enligt Wall Street Journal.

För svensk del har Meda förvärvat exklusiva världsrättigheter till två av Orexos patenterade läkemedel i fas III, Sublinox och OX-NLA. Meda betalar inledningsvis 20 miljoner dollar till Orexo och kommer därutöver att betala engångsersättningar när vissa mål nås.

ABB kan tyngas av att Lehman Brothers sänkt sin rekommendation för aktien till jämvikt, från tidigare övervikt.

West Siberian Resources har föreslagit en nyemission om högst 258 miljoner aktier i form av depåbevis, motsvarande 7,9 procent av företagets utestående aktier efter genomförd emission. Erbjudandet riktas till kvalificerade institutionella investerare och emissionskursen kommer att fastställas genom en bookbuilding-process.

Bland nyheter som har kommit från omvärlden och kan påverka marknaden finns att Philips rapporterat en 75- procentig resultatminskning jämfört med samma period förra året vilket också var betydligt lägre än analytikernas snittförväntningar.

Wall Street Journal skriver på sin nätupplaga att Wachovia, den fjärde största banken i USA, är nära att nå en uppgörelse med utländska investerare om en kapitalinjektion på 6-7 miljarder dollar och affären kan offentliggöras redan idag, måndag.

Det är även en relativt tung amerikansk statistikvecka, som inleds med detaljhandelsstatistik för mars på måndagen. Enligt Bloomberg News enkät väntas en oförändrad försäljningstakt jämfört med i februari, och en ökning med 0,1 procent om bilförsäljningen exkluderas. Klockan 16.00 kommer även lagerstatistik för februari.

Senare i veckan kommer bland annat PPI och Empire Manufacturing index på tisdag. Under onsdagen väntas KPI för mars och bostadsbyggande samt att Federal Reserve publicerar sin Beige Book. På torsdag kommer ledande indikatorer och Philadelphia Feds index.

Under måndagen är det endast några mindre bolagsrapporter som väntas och marknaden får ge sig till tåls till på onsdag då SKF traditionsenligt inleder den svenska rapportsäsongen för de stora rörelsedrivande bolagen. Även Höganäs rapporterar under onsdagen.

Från USA kommer det under veckan åter bli fokus på de stora investmentbankerna. JP Morgan som hittills rapporterat nedskrivningar och kreditförluster på 5 miljarder dollar kommer redovisa sin rapport på onsdag. Merrill Lynch som gjort nedskrivningar på 25,1 miljarder dollar rapporterar på torsdag och Citigroup som hittills förlorat 23,9 miljarder dollar i kreditkrisen kommer på fredag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?