Räntor & valutor: Starkare krona

Den svenska kronan förstärktes under måndagen efter att SCB:s inflationsstatistik för mars visat på fortsatt högt pristryck. Samtidigt steg de amerikanska marknadsräntorna efter att detaljhandelsförsäljningen i USA varit oväntat stark i mars.

På måndagsförmiddagen visade SCB:s KPI-statistik att konsumentpriserna steg med 0,9 procent i mars och att inflationstakten uppgick till 3,4 procent. Enligt SME Direkts prognosenkät var det väntade utfallet 0,7 respektive 3,1 procent. Inflationstakten är den högsta sedan i december förra året och är den femte månaden i rad över 3 procent.

Samtidigt steg kärninflationen, mätt som KPIX, med 0,9 procent i månadstakt och 2,3 procent i årstakt. Väntat var 0,6 respektive 2,1 procent.

Bakom prisuppgången låg framförallt säsongnormala prishöjningar på kläder och skor, samt ökade räntekostnader. Även högre priser på livsmedel, restaurangbesök och hotellrum samt transporter bidrog. I årstakt är det framförallt stigande priser på livsmedel samt högre räntekostnader som bidrog till den höga inflationstakten.

Peter Kaplan på Handelsbanken skrev i en kommentar att utfallet borde minska förväntningarna om räntesänkningar från Riksbanken på kort sikt.

"För närvarande prisar marknaden in en 50 procents chans för en räntesänkning i juli. Jag förväntar mig att marknaden gradvis kommer att minska tron på ett sådant utfall", skrev Peter Kaplan och lade till att Riksbanken troligen kommer att flagga för en oförändrad ränta under resten av året vid april-mötet.

Nordea skrev i ett marknadsbrev att den höga inflationstakten med breda prisuppgångar inte är oroande.

"Tvärtom, priserna har varit överraskade låga så långt i år. Temat har framförallt varit stigande priser på livsmedel och energi, och vi ser framför oss fortsatta prishöjningar på mat. Vi förväntar oss att den underliggande inflationen kommer toppa på 2,8 procent senare under sommaren, något under Riksbankens prognoser."

Nordea trodde att då inflationstakten fortsatt kommer att ligga över Riksbankens mål i närtid så är inga räntesänkningar aktuella framöver.

Olle Holmgren på SEB sade till Nyhetsbyrån Direkt att "livsmedelspriserna fortsätter att dra upp inflationstakten, men vi tror att prisuppgången kan börja avta till efter sommaren. Men priserna kommer inte att falla tillbaka, utan det här är en nivåförändring som kommer att hålla i sig."

Kronan stärktes efter beskedet, och handlades vid svensk stängning drygt 1 öre starkare mot euron på 9:404 jämfört med fredagens svenska stängning. Dollarn handlades runt 5:932, jämfört med 5:947 vid fredagens svenska stängning.

De svenska räntorna steg under måndagen, den tioåriga statsobligationen stängde på 4,04 procent, 2 punkter högre än fredagens svenska stängning.

Måndagens internationella höjdpunkt var den amerikanska detaljhandelsstatistiken för mars som presenterades på måndagseftermiddagen. Jämfört med månaden innan steg detaljhandelsförsäljningen med 0,2 procent. Enligt Bloomberg News prognosenkät trodde analytikerna på en oförändrad försäljningstillväxt. Om bilförsäljningen exkluderas steg detaljhandelsförsäljningen med 0,1 procent. Det förväntade utfallet var just +0,1 procent. Samtidigt reviderades februarisiffrorna upp, från -0,6 till -0,4 procent inräknat bilar och från -0,2 till -0,1 procent exkluderat bilar. Försäljningsuppgången kom framförallt från bensin, bilar, och mat.

"Bensin stod för nästan hela uppgången. Konsumenterna har inte varit så här försiktiga på väldigt länge, och det kommer antagligen leda till en lägre konsumtion framöver", sade Jonathan Basile på Credit Suisse Holdings Inc i en kommentar till Bloomberg News.

Kevin Logan på Dresdner Kleinwort sade till Bloomberg News att utfallet tyder på att konsumtionen är "rätt så trög".

"Om du får en inflationsdriven uppgång i bensin och mat, så maskerar det den riktiga svagheten i konsumtionen. Detta är överstämmande med recessionstendenser."

Bear Stearns skrev i en kommentar att utfallet på intet sätt påverkade deras syn om att den amerikanska ekonomin gick in i en recession i december.

De amerikanska räntorna steg efter beskedet, och den tioåriga statsobligationen steg initialt med 3 punkter. Vid svensk stängning handlades den tioåriga statsobligationen runt 3,47 procent, jämfört med 3,45 procent vid fredagens svenska stängning.

På den övriga internationella agendan stod statistik över brittiska producentpriser som steg i mars. Uppgången var 0,9 procent i månadstakt och 6,2 procent i årstakt. Väntat var 0,5 respektive 5,6 procent. Årsförändringen var den högsta sedan 1991.

Under måndagen presenterades även industriproduktion i februari för euroområdet som under månaden steg med 0,3 procent, och med 3,1 procent i årstakt. Utfallet var bättre än analytikernas förväntningar på 0,2 respektive 3,1 procent. I januari var uppgången 0,6 respektive 3,3 procent.

Sist i kalendern stod statistik över de amerikanska lagernivåerna som steg med 0,6 procent i februari. Utfallet var i linje med analytikernas förväntningar.

Även de europeiska räntorna vände upp på måndagseftermiddagen, och den tioåriga tyska benchmarkobligationen handlades vid svensk stängning runt 3,93 procent, jämfört med 3,90 vid fredagens svenska stängning. Räntegapet mellan den svenska och tyska tioårsräntan uppgick därmed till 11 punkter (12).

På valutamarknaden försvagades dollarn åter mot yenen och euron, även om fallet bromsades i den avslutande handeln. Mot euron handlas dollarn vid svensk stängning runt 1:586 jämfört med 1:583 vid fredagens svenska stängning.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?