Nedgången tilltog på USA-börserna

Nedgångarna i USA tilltog i styrka i den avslutande handeln på fredagen där en rapportbesvikelse från General Electric och den lägsta siffran för Michigan-index på 26 år gav press.

"De goda nyheterna är att marknaden verkar redo för en ganska kraftig uppgång om vi fick litet bra ekonomisk data. Tyvärr kan det dröja ett tag innan vi ser detta", sade James Paulsen, strateg på Wells Capital Management till Wall Street Journal.

Dow Jones Industrial Average stängde med en nedgång på 2,0 procent på 12.325, medan S&P 500 backade 2,0 procent till 1.333. Nasdaq Composite föll 2,6 procent till 2.291 med press från bland annat Apple.

På makrofronten presenterades dyster amerikansk statistik på fredagen. De amerikanska importpriserna steg med 2,8 procent i mars jämfört med månaden före. Här väntades en ökning på 2,0 procent jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News snittprognos.

Senare på fredagen presenterades preliminära siffror för Michigan-indexet i april som sjönk till 63,2 i april jämfört med 69,5 i mars. Här väntade sig analytikerna en nedgång till 69,0, enligt Bloomberg News. Siffran är den lägsta nivån för Michigan-index på 26 år.

General Electrics aktie rasade 12,8 procent sedan bolaget på fredagen presenterat en överraskande vinstminskning för det första kvartalet under 2008. Vinsten per aktie uppgick till 0:44 dollar, att jämföra med förväntningarna på 0:51 dollar per aktie.

Samtidigt sänkte General Electric sin helårsprognos och skyllde framförallt på divisionen Financial Services som haft större förluster på grund av turbulensen på finansmarknaderna.

"Vi avskyr att göra investerare besvikna. Att göra investerare besvikna är ingen del av vårt företag. Det är ingen del av vår kultur. Vi tar ansvar för det", sade bolagets vd Jeffrey Immelt i en intervju med CNBC.

I spåren av rapporten har aktien fått sänkta rekommendationer från en rad investmentbanker, däribland Citigroup och Goldman Sachs.

Apples aktie backade 4,8 procent efter att Bernstein Research frågat sig om en svagare amerikansk ekonomi kan göra det svårt för Apple att leva upp till de stigande förväntningarna inför bolagets delårsrapport. Det skriver Thomson Financial News.

"Som Apple gjort de 11 senaste kvartalen, så förväntar vi oss att bolagets intäkter och vinster kommer att vara över bolagets egen guidning", skriver Bernstein i en analys samtidigt som analysfirman tillägger att "uppsidan för intäkterna kan vara mer begränsad detta kvartal". Det rapporterar Thomson Financial News.

Bernstein har sänkt sin helårsprognos för Apples vinst under 2008 och 2009 till 5:25 dollar per aktie från tidigare 5:27 dollar respektive 6:36 dollar per aktie från tidigare 6:50 dollar.

Nvidias aktie föll 6,8 procent till 18:53 dollar. Deutsche Bank har sänkt riktkursen för aktien till 22 dollar från tidigare 24 dollar med motiveringen att en avmattning i efterfrågan på datorer sannolikt kommer att slå mot bolaget, skriver Bloomberg News.

Washington Mutual föll 4,1 procent. Goldman Sachs rekommenderar i en analys på fredagen blankning av aktien och har sänkt sin prognos för bolagets helårsförlust till 3:30 dollar per aktie från tidigare 1 dollar efter bolagets aktieförsäljning som lett till "kraftig utspädning". Det skriver Bloomberg News.

Mot strömmen gick bland annat Delta Airlines som steg 2,7 procent efter uppgifter om att bolaget närmat sig en överenskommelse med sina piloter som öppnar upp för ett samgående med Northwest. Ett samgående mellan de två bolagen skulle skapa världens största flygbolag.

Israeliska generikabolaget Teva steg 1,3 procent på Nasdaqbörsen. Bolaget har vunnit rättigheterna till 180 dagars exklusivitet för en generisk version av Johnson & Johnsons antipsykotiska läkemedel Risperdal.

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan sjönk 8 punkter till 3,46 procent.

Ericssons aktie stängde 14 öre lägre jämfört med stängningen i Stockholm.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?