Krogtest: Åreveteran tillbaka på topp

Det har varit något av ett mellanår på krogscenen i Åre efter alpina VM 2007.
Inga nya spännande krogar har öppnat och hyllade gourmetrestaurangen Marmite är såld till Stockholmskrögarna Melker Andersson och Markus Aujalay, som öppnar först till nästa vintersäsong.

Detta vakuum har Villa Tottebo utnyttjat till en uppryckning som åter placerat den klassiska Årevillan i främsta rummet.

Restauranger på en semesterort som Åre är starkt beroende av säsongsanställda och kvaliteten kan variera därefter. På Tottebo har det onekligen svajat i både kök och matsal de senaste åren, men vid DI Weekends senaste sittningar där presterade restaurangen på en hög och jämn nivå.

Den rådande trenden i Restaurangsverige är lokala råvaror och närproducerat. I Åre brukar det betyda lamm från fjällbete, röding och ren samt knäcke från Huså och ostar från Skärvången. På en karta över Jämtland, tryckt på menyn, finns 13 leverantörer markerade.

Villa Tottebos höga ambitioner manifesteras av en avsmakningsmeny, Tottebomenyn, med vinpaket: två förrätter, två huvudrätter, ostar och dessert.

Krogtest, Villa Tottebo, Åre En viss osäkerhet kan ibland anas. Med lite större självförtroende skulle köket lita på färre smaker och inte till exempel låta en sur grapefrukt ta över den färska vita sparris som serveras med rensouvas.

För detta revanscherar man sig dock snabbt med en lika utsökt som enkelt tillagad rätt, halstrad gösfilé med potatis- och ramslökskompott.

Fast det vi kommer att minnas är de små humoristiska inslagen. Även om det inte är någon större smakupplevelse drar vi på smilbanden när det serveras våffla med crème fraîche och löjrom som aptitretare på våffeldagen.

Skojigt är det också när den stekta blodankan serveras med ett ankskojs som får en att minnas skolbespisningarnas lapskojs. Det rimmade fläsket i lapskojsen är utbytt mot anka, men det betyder inte att den lokala anknytningen påverkas – eftersom det aldrig har funnits någon. Lapskojs har ingenting med samer att göra, vilket ofta felaktigt antas, utan är en gammal sjömansrätt.

Vinpaketet innehåller ett par djärva val. Vi har kommit ett par rätter in i måltiden när den traditionella aperitifen sherry serveras till en mustig spenat- och murkelsoppa. Och till gösfilén får vi ett förvånansvärt fylligt rött vin, en Barbera d’Alba från Piemonte i Italien.

Vid sidan av Tottebomenyn uppskattar vi till exempel renkalven som serveras "steak minute" med café de Paris-smör. Och bland förrätterna imponerar den svenska havskräftan i gelé med ett vårrulleliknande tillbehör, ett friterat knyte fyllt med kumminsyrad spetskål och svamp.

Restaurangmiljön är centrala Åres mest ombonade och genuina. Servicenivån har höjts, personalen är alert och försigkommen.

Visserligen har sommarturismen i Åre fått ett uppsving, men fortfarande stänger de flesta restauranger efter den traditionella säsongsavslutningen Skutskjutet, ett störtlopp för hela familjen, sista helgen i april. Andra drar ned på öppettider och krymper menyn.

Villa Tottebo är ganska ensam om att verkligen leva upp till ortens nya, förpliktigande devis: ”Åre året runt”.

Krogtest, Villa Tottebo, Åre


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?