Detta vakuum har Villa Tottebo utnyttjat till en uppryckning som åter placerat den klassiska Årevillan i främsta rummet.
Restauranger på en semesterort som Åre är starkt beroende av säsongsanställda och kvaliteten kan variera därefter. På Tottebo har det onekligen svajat i både kök och matsal de senaste åren, men vid DI Weekends senaste sittningar där presterade restaurangen på en hög och jämn nivå.
Den rådande trenden i Restaurangsverige är lokala råvaror och närproducerat. I Åre brukar det betyda lamm från fjällbete, röding och ren samt knäcke från Huså och ostar från Skärvången. På en karta över Jämtland, tryckt på menyn, finns 13 leverantörer markerade.
Villa Tottebos höga ambitioner manifesteras av en avsmakningsmeny, Tottebomenyn, med vinpaket: två förrätter, två huvudrätter, ostar och dessert.
En viss osäkerhet kan ibland anas. Med lite större självförtroende skulle köket lita på färre smaker och inte till exempel låta en sur grapefrukt ta över den färska vita sparris som serveras med rensouvas.
För detta revanscherar man sig dock snabbt med en lika utsökt som enkelt tillagad rätt, halstrad gösfilé med potatis- och ramslökskompott.
Fast det vi kommer att minnas är de små humoristiska inslagen. Även om det inte är någon större smakupplevelse drar vi på smilbanden när det serveras våffla med crème fraîche och löjrom som aptitretare på våffeldagen.
Skojigt är det också när den stekta blodankan serveras med ett ankskojs som får en att minnas skolbespisningarnas lapskojs. Det rimmade fläsket i lapskojsen är utbytt mot anka, men det betyder inte att den lokala anknytningen påverkas – eftersom det aldrig har funnits någon. Lapskojs har ingenting med samer att göra, vilket ofta felaktigt antas, utan är en gammal sjömansrätt.
Vinpaketet innehåller ett par djärva val. Vi har kommit ett par rätter in i måltiden när den traditionella aperitifen sherry serveras till en mustig spenat- och murkelsoppa. Och till gösfilén får vi ett förvånansvärt fylligt rött vin, en Barbera d’Alba från Piemonte i Italien.
Vid sidan av Tottebomenyn uppskattar vi till exempel renkalven som serveras "steak minute" med café de Paris-smör. Och bland förrätterna imponerar den svenska havskräftan i gelé med ett vårrulleliknande tillbehör, ett friterat knyte fyllt med kumminsyrad spetskål och svamp.
Restaurangmiljön är centrala Åres mest ombonade och genuina. Servicenivån har höjts, personalen är alert och försigkommen.
Visserligen har sommarturismen i Åre fått ett uppsving, men fortfarande stänger de flesta restauranger efter den traditionella säsongsavslutningen Skutskjutet, ett störtlopp för hela familjen, sista helgen i april. Andra drar ned på öppettider och krymper menyn.
Villa Tottebo är ganska ensam om att verkligen leva upp till ortens nya, förpliktigande devis: ”Åre året runt”.
Krogtest: Åreveteran tillbaka på topp
Inga nya spännande krogar har öppnat och hyllade gourmetrestaurangen Marmite är såld till Stockholmskrögarna Melker Andersson och Markus Aujalay, som öppnar först till nästa vintersäsong.