New York: Detaljhandeln lyfte USA-börserna

USA-börserna steg under torsdagen med detaljhandelsbolagen och tekniksektorn som draglok. I respektive sektor var det främst Wal-Mart och Cisco som bidrog till uppgångarna.

Dow Jones Industrial Average-index slutade 0,4 procent högre, på 12.582,0. S&P 500-index steg med 0,5 procent, till 1.360,6, medan Nasdaq Composite var upp med 1,3 procent, till 2.351,7.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till knappt 1,2 miljarder aktier, cirka 2,2 miljarder aktier bytte ägare på Nasdaq.

På obligationsmarknaden noterades samtliga korta räntor nedåt. Tioåringen var 47 punkter högre, på 3,53 procent.

Det var detaljhandelsbolagen som stod i fokus under torsdagen efter att de större detaljhandelsföretagen lämnat försäljningssiffror för mars månad. Wal-Marts totala jämförbara försäljning i USA steg med 0,7 procent i mars och bolaget höjde samtidigt sin resultatprognos för det första kvartalet. Aktien handlades upp med 1 procent.

Gap rapporterade en försäljningsminskning med 18 procent för jämförbart butiksbestånd under mars månad och aktien stängde också ned med 2,2 procent.

Byggvaruhuskedjan Home Depot sällade sig till vinnarna och bidrog till detaljhandelssektorns uppgång. Aktien noterades vid stängningen 2,6 procent högre.

Bland teknikaktierna var det framför allt Intel och Cisco som anförde sektorn uppåt. Cisco handlades upp med 2,2 procent, bland annat på stöd från en positiv analys från Morgan Stanley. Investmentbanken tror att Cisco kan komma att leverera en starkare rapport än marknadsförväntningarna för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal.

Även Intel kunde dra nytta av höjda rekommendationer inför bolagets kvartalsrapport, aktien steg med 3,1 procent.

Yahoo fortsatte att dra till sig uppmärksamhet efter uppgifter i Wall Street Journal om att Yahoo och AOL, som är en division av Time Warner, är nära ett sammangående för att förhindra att Microsofts nuvarande bud på Yahoo går igenom. Yahoos aktie handlades upp med 3 procent.

Bland vinnarna på torsdagen fanns även kemibolaget Dupont, som innan börsernas öppning höjde prognosen för det första kvartalet. Aktien stängde 1,2 procent upp.

Bioteknikbolaget Genentech, som lämnade sin delårsrapport efter stängning på torsdagen, handlades upp med marginella 0,4 procent i den ordinarie handeln.

Lehman Brothers tillhörde inledningsvis sänkena i New York efter beskedet från investmentbanken att den likviderat tre fonder på grund av oroligheterna på kreditmarknaderna. Men aktien repade till vis del mod och stängde ned med 0,7 procent.

Ericsson stängde 11 öre lägre jämfört med i Stockholm.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?