Stockholmsbörsen: Bankerna lyfte börsen

Efter en litet orolig start på handelsessionen avancerade Stockholmsbörsen successivt under tisdagen för att stänga rejält på plussidan. Drivande var banksektorn som fick stöd av utvecklingen från den schweiziska storbanken UBS som steg ordentligt i Zürich. Även skogsbolagen fanns bland vinnarna liksom Astra Zeneca.

När börsen stängde var OMXS30-index 3,1 procent upp till 981,2. Omsättningen uppgick till 25,0 miljarder kronor

"Det var en väldigt haussad börs vi upplevde i dag. Drivkraften kom främst från UBS som trots så stora nedskrivningar ändå steg rejält. Det var en kursreaktion som visar att väldigt stora nedskrivningar redan var intecknade av marknaden. UBS lyfte också banksektorn på Stockholmsbörsen som avancerad tillsammans med aktier som pressats tillbaka på sistone, däribland skogsbolagen och Astra Zeneca", säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg vid SEB, till nyhetsbyrån Direkt.

UBS såg till att sänka sentimentet direkt vid öppningen efter att den schweiziska storbanken aviserat nya nedskrivningar om totalt 19 miljarder dollar. Samtidigt meddelade banken att den tar in nytt kapital på cirka 15 miljarder dollar för att täcka förlusterna. Det senare betecknades av analytiker som positivt då den reducerar den finansiella risken i banken om kapitalinjektion skulle visa sig räcka.

I takt med att UBS-aktien vände uppåt i Zürich vände också Stockholmsbörsen med just banksektorn som draglok.

Nordea steg med 5,2 procent till 101,30 kronor, Swedbank var 6,0 procent upp till 176,50 kronor medan SEB A klättrade 4,8 procent till 163 kronor.

Swedbanks aktie kan dock ändå ha hållits tillbaka något av att SEB Enskilda sänkt rekommendationen för aktien till behåll, från tidigare köp. Riktkursen sänktes till 180 kronor, från tidigare 240 kronor.

Stora Enso R avancerade 8 procent till 74,25 kronor sedan Deutsche Bank höjt sin rekommendation för aktien till köp från tidigare behåll. Banken spår i analysen att sektorn återtagit greppet om prissättningen för magasinspapper samt att valutaeffekterna kommer att utgöra ett mindre hot för tidningspapper och bestruket papper under 2008. De ryska exporttullarna på virke kommer sannolikt att påverka sektorns kostnadsutveckling först under 2009, spår banken.

Astra Zeneca fortsatte upp med 7,4 procent till 239 kronor efter de positiva studieresultat för Crestor som kommunicerades under måndagen, samt efter bakslaget för det kolesterolsänkande kombinationspreparatet Vytorin från Schering-Plough och Merck under helgen.

Bolagets aktie fick även höjd rekommendation från JP Morgan, till neutral från tidigare undervikt. Banken anser att resultaten från den så kallade Jupiter-studien kan ge flera miljarder i ökad försäljning av Crestor.

Electrolux meddelade på eftermiddagen att bolaget spår ett svagt negativt rörelseresultat för det första kvartalet. Det är bland annat den inledande svaga utvecklingen på marknaderna i Nordamerika och Europa som tynger. Aktien tog stryk av beskedet från Electrolux, men vände uppåt igen och stängde på 102 kronor, en uppgång med 4,6 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?