Räntor & Valutor: Stigande räntor med stöd från börsuppgång

De svenska obligationsräntorna handlades upp på bred front under tisdagen. Uppgången var något mer omfattande bland de tyska räntorna, jämfört med nivåerna vid gårdagens svenska stängning.

I USA steg tioårsräntan markant samtidigt som trettioårsräntan steg mer måttligt. Starka börser i såväl Europa som USA bidrog till utvecklingen.

Bland valutorna återhämtade sig dollarn mot såväl euron som kronan. Kronan försvagades samtidigt marginellt jämfört med euron.

Dagens agenda har varit välfylld med inköpschefsindex från såväl hemmaplan som internationellt. Det amerikanska inköpschefsindexet uppgick till 48,6 i mars, jämfört med förväntade 47,5. Utfallet kan jämföras med en nivå om 48,3 från februari.

"Dagens data ger stöd åt ytterligare sänkningar från Fed", skriver Handelsbanken Capital Markets i en kommentar.

Inköpschefsindexet i EMU uppgick till 52,0 i mars, vilket var helt i linje med marknadens förväntningar. Månaden innan låg index på 52,3. Det brittiska inköpschefsinexet inkom strax över förväntningarna vid 51,3 under månaden, jämfört med förväntade 51,0 och i Tyskland var utfallet 55,1 jämfört med väntade 54,9.

Det svenska inköpschefsindexet (PMI) sjönk till säsongsrensade 54,7 i mars, jämfört med 55,7 under månaden innan. Analytikernas estimat låg på 55,0 för inköpschefsindex, enligt fem analytikers estimat som Nyhetsbyrån SIX tagit del av inför statistiken. Intervallet i förväntningarna låg mellan 54,0 till 55,7.

"Utfallet de senaste fem månaderna visar dock att nedgången i PMI-indexet har bromsats upp, ett tecken på att industrikonjunkturen har stabiliserats, om än på en lägre nivå", skrev Swedbanks ekonomer i en kommentar.

Under morgonen meddelades att såväl UBS som Deutsche Bank tar nya nedskrivningar. UBS uppgav att man ser nedskrivningar inom amerikanska fastighetspapper och strukturerade krediter på 19 miljarder dollar under det första kvartalet. Deutsche Bank förväntar sig nedskrivningar om 2,5 miljarder euro under första kvartalet, relaterat till olika former av lån samt fastigheter. UBS-aktien handlades upp med omkring åtta procent samtidigt som Deutsche Banks aktie steg med drygt tre procent. Enligt vissa bedömare tolkades nedskrivningarna som att slutet på kreditoron kan vara närmare för åtminstone de två bankerna.

Den tyska detaljhandeln utvecklades något svagare än förväntat under februari. Försäljningen sjönk realt med 0,3 procent i årstakt under månaden. Jämfört med månaden innan noterade försäljningen en nedgång med 1,6 procent i kalenderjusterad och prisjusterad takt. Marknaden hade räknat med en uppgång på 0,6 procent mellan månaderna.

"Sammanfattningsvis är februariutfallet en klar besvikelse, då den indikerar att detaljhandeln och därav privatkonsumtionen inte ännu visar den återhämtning som marknaden hoppats på. Vi fortsätter att se en ökad konsumentprisinflation som en risk för en förbättring i privatkonsumtionen, då högre priser äter sig in i reala inkomster, och därav minskar människors köpkraft", skriver Barclays Capital i en kommentar.

Den internationella valutafonden, IMF, uppges ha sänkt sina BNP-prognoser för såväl Tyskland, USA som globalt. För USA väntas nu BNP-tillväxten uppgå till 0,5 procent under 2008, vilket kan jämföras med den tidigare prognosen vid 1,5 procent. Den tyska BNP-tillväxten väntas uppgå till 1,2 procent, vilket motsvarar en sänkning med 0,3 procentenheter jämfört med den tidigare prognosen.

Tidigt under morgonen släpptes den senaste Tankanrapporten från Bank of Japan. Undersökningen visade att affärssentimentet för de stora japanska tillverkningsbolagen sjönk ytterligare under det första kvartalet 2008. Tankan-index låg vid 11 i mars jämfört med 19 i december. Prognosen för nivån om tre månader pekar på ytterligare nedgång till 7. Analytiker hade räknat med en nivå om 12 i mars.

Morgondagens agenda är relativt tunn sett till fasta punkter. Från Europa väntas statistik över producentprisutvecklingen i februari, vid 11.00. Under eftermiddagen väntas en rad amerikanska händelser, Challenger varselstatistik vid 13.30, följt av ADP:s sysselsättningsundersökning vid 14.15. Klockan 16.00 släpps statistik över industriorder för februari, följt av amerikanska oljelagren vid 16.30. Vidare kommer Fedchefen Ben Bernanke att hålla ett tal inför kongressen vid 15.30.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ObsteCareAnnons

Goda framtidsutsikter för innovativa ObsteCare

Carina Lindqvist, VD ObsteCare.
Carina Lindqvist, VD ObsteCare.Foto: Adrian Beck

Varje år förlöses ett stort antal barn med hjälp av akuta kejsarsnitt, och ännu fler kvinnor drabbas av plågsamma förlossningsskador. Många gånger helt i onödan. Det svenska life science-bolaget ObsteCare har utvecklat en innovativ och effektiv produkt som gör värksvaga förlossningar mindre riskfyllda. Det leder till högre patientsäkerhet och besparingar för vården. Vinsten för kvinnor och barn går inte att mäta i pengar.

ObsteCares ambition är att ta fram marknadsledande lösningar för förlossningsvården till gagn för både patienten och vårdgivaren. Bolagets produktkoncept bygger på banbrytande forskningsresultat vid Karolinska Institutet om hur laktat (mjölksyra) i fostervatten påverkar värkarbetet under en förlossning. 

Patenterad lösning

ObsteCares patenterade AFL®-metod är vetenskapligt dokumenterad och resultatet av mer än 20 års klinisk erfarenhet från praktiskt arbete inom förlossningsvården. Genom att mäta mjölksyra i fostervatten kan livmoderns status kontrolleras. Det ger förlossningspersonalen viktig information, vilket man inte tidigare haft, om vilken behandlingsväg som bör väljas för en så trygg förlossning som möjligt. Genom att t ex individanpassa användningen av värkstimulerande dropp kan man både minimera antalen onödiga kejsarsnitt och minska risken för postpartum-blödningar - och samtidigt bidra till en naturlig förlossning och bättre upplevelse för kvinnan. 

Läs mer om AFL-metoden här.

- Det föds 130 miljoner barn i världen varje år. En femtedel av dessa föds av en mamma som drabbas av värksvaghet. WHO har lyft problematiken kring överanvändning av värkstimulerande dropp och riskerna med kejsarsnitt, så vi ser många tecken på ett ökat behov av våra lösningar, säger ObsteCares VD Carina Lindqvist.

Stark expansionsfas

ObsteCare ligger i startgroparna för en internationell expansion och VD Carina Lindqvist ser ljust på framtiden. 

Ett nytt modernt instrument CE-märktes i december och har börjat levereras. Användarna ger instrumentet högsta betyg: enkelt att använda och ett värdefullt beslutsunderlag i realtid är några av omdömena. Distributionsnätverket har också utökats och förbättrats. I Norden är det marknadsledande Vingmed som ansvarar för försäljningen. Avtal har även tecknats med en marknadsledande aktör på Irland och förhandlingar pågår med aktörer i ytterligare ett antal länder. 

- Dessutom förbereder vi arbetet för en FDA-registrering av det nya instrumentet, fortsätter Carina Lindqvist. Det innebär att processen bör vara en bra bit på väg när den amerikanska marknad öppnar upp och det åter blir möjligt med kundbesök. 

Med stöd av innovativ forskning planerar ObsteCare fortsätta utveckla medicinska lösningar. Målsättningen är att förbättra förlossningsvården till förmån för mamman, barnet och förlossningsklinikerna och vårt fokus är fortsatt på en global marknadsexpansion. 

- Varje akut kejsarsnitt som kan undvikas skapar inte bara en säkrare förlossning för både mor och barn, något som inte kan mätas i pengar, utan även samhälls- och vårdekonomiska vinster, avslutar Carina Lindqvist.

Om ObsteCare

ObsteCare är ett life science-bolag som utvecklar innovativa lösningar för förlossningsvården. Lösningarna innefattar övervakning av förlossningar, mät- och analysutrustning, samt diverse tillhörande utbildningspaket. Produkterna säljs via ett distributörsnätverk. Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market. Läs mer om Obstecare här.

Mer från ObsteCare

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ObsteCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?