1515

Wall Street: Ericsson fortsatte ned

De amerikanska börserna avslutade fredagen på negativt territorium där den största sysselsättningsminskningen på fem år agerade sänke.

Läkemedel och oljerelaterade bolag tyngde mest, medan teknik och finanssektorn gick mot strömmen.

Dow Jones Industrial Average stängde med en nedgång på 1,2 procent till 11.894, medan Nasdaq Composite backade med 0,4 procent till 2.212,5 med stöd från uppgångar i Apple och Microsoft. S&P 500 tappade 0,8 procent och noterades på 1.294.

På fredagen presenterades statistik över sysselsättningen i februari som visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA minskade med 63.000 personer jämfört med månaden före. Väntat var här en ökning med 25.000 jämfört med januari, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

I spåren av nedgången i den amerikanska sysselsättningen har JP Morgans amerikanska aktiestrateg, Thomas Lee, sänkt sin prognos för S&P 500 vid årets slut med 8,8 procent till 1.450 eftersom att siffran signalerar att ekonomin gått in i en "kort recession". Det skriver Bloomberg News.

Tidigare under fredagen annonserade Federal Reserve om två initiativ för att minska ett "förhöjt" likviditetstryck på penningmarknaden. Det första initiativet innebar att volymen i de två TAF-auktionerna i mars kommer att utökas med 20 miljarder dollar jämfört med vad som annonserades den 29 februari.

"Det här är en droppe i Nilen jämfört med vad som behövdes", för att sätta punkt för kreditkrisen, sa Leo Kamp, ekonom vid TIAA-CREF i New York till Wall Street Journal.

Boeings aktie noterades 3,7 procent lägre. Analytiker menar att flygplanstillverkaren återigen kan komma att tvingas skjuta på leveranserna av modell 787 Dreamliner som redan har försenats två gånger.

Enligt Goldman Sachs kan bolaget komma att påbörja leveranser under det tredje kvartalet år 2009, istället för bolagets nuvarande mål på början av 2009.

Boeing "fortsätter att underskatta mängden av arbete som behövs för 787:an", skriver Richard Safran, analytiker på Goldman Sachs i en analys på fredagen, rapporterar Bloomberg News.

Aluminiumtillverkaren Alcoa sjönk 4,6 procent sedan analytiker vid Friedman, Billings, Ramsey & Co. sänkt rekommendationen för aktien till "market perform" från tidigare "outperform".

Den tioåriga obligationsräntan sjönk 5 punkter till 3,53 procent.

Ericssons aktie stängde 11 öre lägre än i Stockholm, medan Astra Zenecas aktie stängde 13 öre lägre.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?