1515

Gradvalls skivor: Ett annorlunda soulunderbarn

Duffys röst kan mäta sig med 1960-talets bästa svarta soulsångerskor, skriver DI Weekends musikrecensent Jan Gradvall.

DUFFY
Titel: Rockferry
Skivbolag: Rough Trade/Universal
Betyg: 4

De senaste åren har det dykt upp förbluffande många unga vita sångerskor med soulröster som låter dubbelt så stora som deras kroppar och dubbelt så gamla som deras ålder. Det är som om Carolina Klüft-generationen även tagit över soulmusiken.

Aimee Anne DuffyProblemet är dock att det snart blir uppenbart att dessa soulunderbarn inte har en aning om vad de sjunger om. Att Joss Stone som slog igenom när hon 14 år gammal sjöng Aretha Franklins ("You make me feel like a) Natural woman", säger allt. Låten handlar om en livskris. Och om orgasm.

Men 23-åriga Duffy, född som Aimee Anne Duffy, är annorlunda. Hennes röst kan mäta sig med 1960-talets bästa svarta soulsångerskor. Men i stället för att försöka låta som om hon levt samma liv som Rosa Parks, utgår Duffy från sina egna erfarenheter i Wales.

Hennes debutalbum, "Rockferry", är uppkallat efter en tågstation. Innan Duffy fick skivkontrakt jobbade hon som servitris och på en fiskodling. Lukten därifrån går igen i hennes vinägerdoftande, flottyrdrypande och utpräglat brittiska soulmusik. Att lyssna på Duffy känns som att få kaffe upphällt av Dusty Springfield.

Så har hon också bästa tänkbara uppbackning. Som medlåtskrivare finns Bernard Butler från Suede som här får chansen att fullborda den soulvision han skissade på med underskattade McAlmont & Butler.


Ane BrunANE BRUN
Titel: Changing of the seasons
Skivbolag: Balloon Ranger Recordings
Betyg: 4

Inte sedan Sten Broman fingrade på pipskägget i den samnordiska frågesporten "Musikfrågan Kontrapunkt" har det förekommit något musikaliskt utbyte de nordiska länderna emellan. Svenska musiker och lyssnare vet allt om vad som händer i USA och England, men har varit märkbart ointresserade av vad som händer i grannländerna.

Norska singer-songwritern Ane Brun kan förändra den inställningen. Hon kommer från Molde i Norge men bor och verkar i Stockholm. I Sverige är Ane Brun i dag ett så stort namn att hon i kväll spelar på Göta Lejon, i morgon på Trägår’n i Göteborg och på söndag på KB i Malmö.

Ane Brun har tidigare mest varit känd för lågmälda ballader framförda på akustisk gitarr. Men med sitt nya album "Changing of the seasons" tar hon – precis som Anna Ternheim gjorde med "Separation road" – ett stort musikaliskt kliv in i en större och mer komplex klangvärld.

Skivan är producerad av isländske ljudmästaren Valgeir Sigurosson. Efter att ha jobbat med Mum och Björk har Sigurosson även anlitats av amerikanska artister som Bonnie ”Prince” Billy och CocoRosie.

De vindpinade isländska stråkarrangemangen blir en perfekt inramning till Ane Bruns skira röst. Själv låter hon mer och mer lik en ung Dolly Parton. Gästspel från Martin Hederos och bakgrundsång av Christian Kjellvander och Tobias Fröberg fulländar denna nordiska samproduktion.


Erykah BaduERYKAH BADU
Titel: New Amerykah, Pt. 1: 4th world war
Skivbolag: Motown/Universal
Betyg: 2

Erykah Badus debutsingel "On and on" 1997 var en sådan där låt som förändrade populärmusiken. Texassångerskans grepp var egentligen lika radikalt och omvälvande som Jimi Hendrix 30 år tidigare. Skillnaden var att Erykah Badu halverade tempot, skruvade upp basen till elva och briljerade med rösten i stället för med en gitarr. Det lät som en sömnig Billie Holiday som landat på en blomma och fått i sig för mycket pollen.

Erykah Badu lyckades behålla den släpiga magin på sina första två album, men har sedan dess försvunnit ur rampljuset. "New Amerykah" är ett försök till ambitiös comeback. Mycket ambitiös comeback. Skivan är den första av tre temaskivor om dagens svarta Amerika med intentionen att tackla allt från den 11 september till orkanen Katrina. Tyvärr dock inte alltid med hörbara melodier.

I ett tappert försök att hylla detta vilt spretande album skriver recensenten på sajten Allmusic att skivan är ”så speciell att det kommer att ta år att förstå hur speciell den är”. Man kan översätta det med att recensenten tycker att den är lika obegriplig som du och jag.Innehåll från WintAnnons

När är bästa tiden att starta bolag? Nu! Tycker Wint!

Visserligen går visan ”juli, augusti och september, härlig sommar är det då”, men det är väl ändå en sanning med modifikation. När augusti är över är i alla fall jobbhösten här. Kanske är semestern precis slut och istället har funderingarna kring jobbet tagit vid. Kanske förde sommaren med sig en tanke om att leva den där drömmen, våga satsa helt eller bara våga prova lite, vid sidan om. Och kanske känns tanken på ett eget aktiebolag lite avlägsen. Men, om inte nu, så när är det då dags att starta aktiebolag?

– Vi tycker inte att det finns någon anledning att vänta, tvärtom. Du kan ju fortsätta som anställd och samtidigt starta ett aktiebolag. De två har ingenting med varandra att göra, säger Ulrika Ahl, Marknadschef på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. Vi är ekonomitjänsten som gör det enkelt att starta bolag. Vi på Wint har breddat vårt erbjudande de senaste månaderna och erbjuder nu de som vill starta ett nytt bolag mer hjälp på traven. För även om det kanske inte låter så svårt är det mängder av punkter på att göra listan som måste bockas av i rätt ordning, fortsätter Ulrika.

Läs också: Så kan du få ett kostnadsfritt AB från Wint

Allt som behövs är ditt aktiekapital

För att själv starta ett aktiebolag i Sverige idag behöver alla minst 25 000 kronor i aktiekapital. Bestäm dig. Skapa stiftelseurkunden och gör en bolagsordning. Starta bankkonto och sätt in ditt aktiekapital och få ett bankintyg. Skriv under stiftelseurkunden och efter det behöver ditt bolag registreras hos Bolagsverket och verksamt.se. Där går det kanske att tro att det är färdigt, men nej, då behöver du teckna och upprätta aktier, anmäla en verklig huvudman och så betala alla avgifter också. Sen är det bara att vänta. Under sommaren har handläggningstiderna nämligen blivit långa och det tar tid innan allt godkänts av respektive myndighet.

Ja, det går att hitta tusen anledningar att inte starta aktiebolag, både för att det känns krångligt men också för att det tar tid. Kontakter med banken, Skatteverket och Bolagsverket är tidskrävande och mest av allt känns det som en lång lista av saker som bara slukar energi. Myndigheter är svåra att få tag på, papper ska signeras och det ska öppnas konton och nya bankavtal. Och så ska man våga.

Lagerbolag gör det möjligt att vara igång nästan direkt

Har du modet räcker det numera med att ha 25 000 kronor att stoppa in i ditt aktiekapital. Det är pengar som alltid behövs för att starta upp, de kan inte delas upp och måste finnas tillgängliga från start.

– Aktiekapitalet, det är allt som behöver finnas på plats för att du ska vara igång. Vi gillar inte att vänta. Vem gör det? Det bästa är ju att ha bestämt sig och känna att något händer! Därför har vi den här lösningen med att vi ger dig som vill starta ett helt nytt bolag ett lagerbolag. Då är allt som går att förbereda förberett. Genom att vi erbjuder nya kunder ett aktiebolag finns det ingen tid mellan beslut och att kunna kontakta sin första kund, berättar Ulrika

En annan fördel att inte vänta tills efter årsskiftet är möjligheten att ta utdelning tidigare.

– Du får bara ta utdelning vid varje årsbokslut vid årsskiftet, och även om det är lite sorgligt att nyårsafton bara är fyra månader bort, gör det att du kan ta din första utdelning om 16 månader, istället för om 24 som du behöver vänta om du startar i januari.

– Det är enkelt att starta företag.

Ta reda på hur du kan starta bolag genom Wint

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?