1515

Stockholmsbörsen: Svagt nedåt på börsen

Stockholmsbörsen hade en mindre nedgång strax efter lunchtid på torsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna. Bakgrunden var förnyad oro för finanssektorn sedan Ambac annonserat en nyemission och på rykten om att UBS kan ha paniksålt en av sina kreditportföljer.

"Obligationsförsäkringsbolagen är ett av de stora orosmolnen just nu på kreditsidan och alla nyheter både positiva och negativa får ett stort genomslag", säger Magnus Dalhammar, aktiestrateg på Handelsbanken Capital Markets, till nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.50 var OMXS30 0,4 procent lägre till noteringen 946,3. Omsättningen uppgick till 7,7 miljarder kronor.

På valutamarknaden har dollarn fortsatt tappa till nya bottennivåer mot euron och även kronan har stärkts mot dollarn och handlas runt 6,10.

"Rent generellt är dollarförsvagningen inte positiv för våra exportbolag på något sätt men de har samtidigt klarat sig ganska bra trots en dollarförsvagning under lång tid. Frågan är om det verkligen är nu man ska bli orolig eller om man inte skulle ha blivit det tidigare. Sedan har vi en positiv effekt också där en svag dollar ger stöd till den bräckliga USA-ekonomin", säger Magnus Dalhammar.

Bankerna tyngde med en nedgång för Swedbank A på 1,2 procent till 163 kronor, SHB A tappade 0,9 procent till 169 kronor och Nordea sjönk med 1,0 procent 92 kronor. Även SEB A var ned under förmiddagen men vände upp och var 0,3 procent högre till 160 kronor. SEB-aktien har gått betydligt bättre än både sektorn och marknaden tidigare i veckan efter att Investor sålt sitt innehav i Scania.

Utvecklingen för banksektorn var liknade i övriga Europa och sentimentet tyngdes dels av att JP Morgan i ett brev till sina kunder sagt att UBS med stor sannolikhet i en "brandförsäljning" sålt sin Alt-A portfölj för 24 miljarder dollar. Till Alt-A räknas en kategori låntagare som ligger mellan prime och subprime. JP Morgan har även höjt sitt estimat för UBS kommande nedskrivningar till 18 miljarder dollar från tidigare 15 miljarder dollar.

Dessutom föll S&P Financial Index med mer än 1 procent i USA på onsdagskvällen ledd av en 19-procentig nedgång för obligationsförsäkraren Ambac sedan bolaget meddelat sina planer på att ta in 1,5 miljarder dollar i en nyemission. Bedömare är tveksamma till om nyemissionen verkligen är tillräcklig och den kan jämföras med att det funnits mediauppgifter om en kapitalinjektion från ett konsortium av banker på 3 miljarder dollar.

Scania B återhämtade sig efter den senaste tidens nedgång och avancerade 3,9 procent till 132 kronor. Den utredning som Finansinspektionen påbörjat avseende den senaste tidens uppmärksammade ägarförändringar i Scania kan leda till att det blir MAN som tvingas lägga bud på Scania, men hela utredningen kan också läggas ned. Allt beror på om Volkswagen och MAN kan räknas som närstående eller inte. Det sa Annika von Haartman, tillförordnad enhetschef för marknadstillsynen på Finansinspektionen, till Direkt på onsdagskvällen.

Gruvbolagen fick stöd av stigande metallpriser där bland annat kopparpriset slagit sitt rekord från i maj 2006. Boliden steg med 1,8 procent till 70 kronor och Lundin Mining klättrade 3,4 procent till 53,50 kronor.

Två affärer presenterades under morgonen men båda fick ett tämligen svalt mottagande. H&M köper det svenska modeföretaget Fabric Scandinavien men analytiker som Direkt talat med säger att det visserligen är ett nytt spännande grepp men en affär som finansiellt i princip inte betyder någonting för koncernen under överskådlig tid. Efter viss tvekan i inledningen backade H&M-aktien med 1,2 procent till 335 kronor.

Den andra affären stod Stora Enso för och innebar att bolaget säljer sin grossistverksamhet Papyrus till Altor Fund II. Köpeskillingen består av cirka 490 miljoner euro i kontanter och Stora Ensos R aktie var 1,0 procent lägre till 76,75 kronor.

"Det här är inget som man har flaggat för tidigare. Det innebär att man backar från distributionsledet och tar ett steg bort från den lågmarginalverksamhet som Merchants ändå är", säger en analytiker till Direkt


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?