1515

WALL STREET: Allt händer under sista timmen

Sorry, Mr Big Ben Bernanke, men du börjar tappa makten över beslutsfattarna här i finansdistriktet.

Hur vet jag det? Tjaa, jag använder samma fullständigt ovetenskapliga analysmetod som du.

Kalla det gärna extrem-psykologisk självuppfyllar-metodik.

Ju mer USA:s Federal Reserve-chef varnar för att allting är på väg att gå åt helvete, desto mer troligt är det att konsumenterna i det här landet blir alltmer nervösa och osäkra på vad som väntar runt hörnet och helt stänger plånböckerna för att rida ut stormen.

Och då blir det en fortsatt allt värre huskris och fler och fler banker som går omkull.

Ju större rubriker vi journalister målar upp varje dag om att Fedchefen håller på att tappa makten här, desto mer troligt är det att investerarna inte handlar på alla hemskheter som kommer ut ur Mr Bernankes mun.

I går fick Wall Street reda på att världen går under om inte finanseliten slutar att vara så gririg och i stället skänker pengar till husägare som inte kan betala sina räntor och lån längre.

Under de första tre minuterna föll Dow rakt i backen. Men repade sedan mod överraskande snabbt.

Här nere på börsgolvet hörde jag flera av handlarna tala öppet om Mr Bernankes överdrivna pessimism och brist på ens antydan till optimism om framtiden.

Indexen föll sedan tillbaka rejält när Citigroup fick stryk av en av sina konkurrenter, Merrill Lynch, som förklarade att Citi står inför större förluster än vad marknaden förväntar sig. 30.000 anställda ryktas få sparken inom några veckor.

Tack och lov att sista timmens handel dyker upp varje kväll. Det är då alla positiva nyheter verkar våga sig ut på banan.

I går hurrade handlarna diskret när CNBC-kanalens ryktesjournalist dök upp i TV-rutorna.

Han förklarade under sluthandeln att räddningsaktionen för den krisdrabbade obligationsförsäkraren Ambac nu är i stort sett klar. Slutförhandlingarna sker i natt. Och vi väntas få ett besked under morgontimmarna idag. Kursen steg 9,7 procent.

Och så kom Ciscos vd ut och gav en optimistisk framtidsprognos...

Dow rusade från minus 200 punkter till nästan noll igen. Nasdaq lyckades stänga på plus efter ett övertygande slutrally.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?