1515

Stockholmsbörsen: Positiv inledning väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en positiv öppning när handeln i Europa inleds på onsdagen efter att de amerikanska börserna återhämtat sig i den sena handeln på tisdagskvällen.

De tre stora indexen slutade mixat i New York på tisdagen. Vid stängning hade Dow Jones backat med 0,4 procent S&P 500 var 0,3 procent lägre medan Nasdaq Composite steg med 0,1 procent. Men det såg betydligt sämre ut tidigare under handelssessionen då bland annat Dow Jones var så lågt som minus 1,9 procent efter att oron för finansbolagen åter tilltagit. Citigroup pressades av att Merrill Lynch sänkt sina estimat och på uppgifter om att Dubai Investment Corporation är på gång att skjuta in nytt kapital i bankjätten. Även Intel tyngde efter en sänkt bruttomarginalprognos.

Men återhämtningen kom i den sena handeln efter att Ciscos vd John Chambers sagt att "inget ändrats" när det gäller bolagets utfästelser för innevarande kvartal och att han nu anser sig vara mer komfortabel än för en till två månader sedan om bolagets långsiktiga tillväxtmål. Även Ambac gav hjälp till återhämtningen efter mediauppgifter om att obligationsåterförsäkraren är nära att nå en överenskommelse om en kapitalinjektion för att säkra upp sina finanser.

I Asien var det överlag nedgångar på onsdagen men endast mindre rörelser. Nikkei 225 slutade 0,2 procent lägre tyngd av att statistik visat att landets företag minskat sina investeringar mer än väntat, vilket tolkades som att den ekonomiska tillväxten kanske är på väg ned.

För svensk del har det varit lugnt på nyhetsfronten så här långt under morgonen. Volvo kan påverkas av att månadssiffrorna från ACT Research över orderingången för tunga lastbilar kommit. Så kallade klass 8-fordon, steg med 16.100 fordon eller 17,8 procent under februari på den nordamerikanska marknaden, jämfört med samma månad 2007. Det var första gången sedan septembersiffran förra året som orderingången ökade med mindre än 20.000 fordon.

Från Europa har några tyngre bolagsrapporter kommit. Franska Crédit Agricole har rapporterat en förlust på 857 miljoner euro för det fjärde kvartalet. Analytikerna hade i snitt väntat sig en förlust på 554 miljoner euro. Även Adidas missade marknadens estimat med sin rapport.

I eftermiddag offentliggörs USA-statistik över arbetsmarknaden, i form av varselstatistik och ADP-mätningen över den privata sysselsättningsutvecklingen. Dessutom blir det siffror över produktivitet och enhetsarbetskostnader, industriorder samt ISM-index för tjänstesektorn.


Innehåll från TarkettAnnons

Tarketts hållbarhetsarbete skapar cirkulär ekonomi på riktigt

Återvinning och återanvändning är helt avgörande för att klimatmålen ska nås. Cirkulär ekonomi blir en förutsättning, och leverantörer och beställare måste samverka för att vi ska få en verklig förändring till stånd, menar Tarketts nordiska hållbarhetschef Dag Duberg.

– Som en av världens största golvtillverkare har vi på Tarkett ett stort ansvar för att leverera långsiktigt hållbara produkter och lösningar. Vi är övertygade om att cirkulär omställning är rätt strategi för att spara på jordens resurser, minska avfallsberget och hjälpa till att bromsa den globala uppvärmningen.

Tarkett minskar sitt klimatavtryck bland annat genom att steg för steg minska beroendet av fossil energi vid sina fabriker, återcirkulera processvatten och ersätta fossila råvaror med biobaserade alternativ. Men det är i arbetet kring återvunnet material som de största klimatfördelarna finns. Som ett led i detta lanserade Tarkett för två år sedan en ny banbrytande teknologi som gör att man kan tvätta bort lim och spackel från utrivna vinylgolv för att på så sätt kunna återvinna materialet. Företaget har också öppnat upp en anläggning som kan separera garn från gamla textilplattor.

– Återvinning handlar inte bara om tekniska lösningar – hela kedjan från bygget till återvinningen måste fungera. Därför lägger vi mycket kraft på att få rutiner och logistik på plats för insamling av utrivna golv. Vi vill visa att cirkulär ekonomi är på riktigt och vara en förebild som inspirerar andra genom att gå från ord till handling, säger Dag Duberg.

Cirkulär omställning sker genom samverkan 

Klimatvinsterna vid återvinning är betydande. Om en kvadratmeter plastgolv återvinns istället för att som idag gå till förbränning minskar utsläppen av växthusgaser med i storleksordningen 10 kilo. För textila plattor är motsvarande siffra cirka 6 kilo. Det innebär klimatbesparingar på flera ton för ett återvinningsprojekt på några hundra kvadratmeter.

– Men för att kunna få effekt behöver vi hjälp från beställarsidan att hitta alla de här golven som vi kan återvinna. Vi har själva hygglig koll på var våra golv ligger, men vi har ingen aning om när en fastighetsägare bestämmer sig för att riva ut det. Det måste till en beteendeförändring där ska vara självklart för en fastighetsägare att först kontrollera om golvet som ska rivas ut går att återvinna. Cirkulär omställning sker genom samverkan, avslutar Dag Duberg.

Om Tarkett

Tarkett har tillverkat golv i Sverige sedan 1886 och är idag en av de största aktörerna i världen med 33 produktionsenheter, 12 000 anställda och en omsättning på 2.6 miljarder Euro. Huvudkontoret ligger i Paris. I produktportföljen ingår bland annat trä, vinyl, linoleum, laminat samt textila golv till både bostäder och offentlig miljö. Tarkett arbetar långsiktigt och strategiskt enligt Tarkett Human-Conscious DesignTM för att minska resursuttag och klimatpåverkan genom cirkulär ekonomi med målet att skapa en positiv inverkan på människors inomhusmiljö och på vår planet.

Om Tarkett Ateljé

Tarketts nya showroom Tarkett Ateljé är utformat i samarbete med Note Design Studio och har cirkulär ekonomi som ledstjärna. Lokalen är tänkt som en plats för möten och samarbeten kring hållbar utveckling. Materialet som använts i Tarkett Ateljé är hämtade från Circular Collection, Tarketts återvinningsbara produkter inom linoleum, textil och vinyl.

Adress: Rosenlundsgatan 40, Stockholm. Öppettider måndag-fredag: 9–16.

Läs mer om Tarketts hållbarhetsarbete på tarkett.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tarkett och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?