1515

Stockholmsbörsen: Nedgång att vänta

Stockholmsbörsen väntas öppna svagt efter att finanssektorn än en gång tyngt de amerikanska börserna på fredagen vilket följdes av förhållandevis stora tillbakagångar i Asien. De europeiska indexterminerna pekar följaktligen nedåt.

USA var finansaktierna sänke i fredagens handel. Citigroup backade exempelvis 4,4 procent efter farhågor om ytterligare sänkt utdelning. Dessutom lade vinstvarningen från varuhuskedjan JC Penney sordin på stämningen.

"Siffrorna från JC Penney, som får betraktas som en ganska bra indikator på privat konsumtion, visar tecken på att konsumenter minskar sitt köpande. Det kan även komma att ha effekter på teknik- och finansaktier eftersom det tyder på att människors ekonomiska svängrum krympt", sade Steven Neimeth vid AIG SunAmerica Asset Management till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Index gick ned med 0,7 procent till 12.216,4 och Nasdaq Composite sjönk 0,9 procent i fredags och terminerna pekar söderut inför månadens handel, även om det dröjer många timmar innan startskott.

På hemmaplan har måndagsmorgonen hittills inneburit två nyheter av dignitet.

Handelsbanken avvecklar sin handel med räntor och valutor i New York och avvecklar i samma veva sin exponering mot amerikanska kreditobligationer. De beräknade effekterna av värdeförändringar bedöms till -946 miljoner kronor vilka kommer att gå över resultaträkningen. Eget kapital kommer samtidigt att minska med 448 miljoner kronor.

Investor och Ratos får se sig besegrade. Det blev Pernod Ricard som kom vinnande ur kampen om statliga Vin & Sprit. Prislappen landade på 55 miljarder kronor.

Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara och som konkurrerar med Hennes & Mauritz, redovisar ett nettoresultat på 1,25 miljarder euro för det brutna räkenskapsåret som avslutades i januari. Det var något bättre än väntat. Inditex meddelar också att upp emot 640 butiker planeras att öppnas under det kommande räkenskapsåret.

Bland de svenska aktier som handlas i USA tappade Ericsson 25 öre, Astrazeneca 2:14 kronor och ABB 1:72 kronor jämfört med respektive stängningskurs i Stockholm.

Av de lite mindre aktierna kommer en köprekommendation från Dagens Industri sannolikt sätta fart på Softronic. Linkmed, Neonet och Trandedoubler fick beröm i Börsveckan.


Innehåll från Siemens VitvarorAnnons

Induktionshällen som sätter nya gränser

Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.
Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.

Framtidens teknik redan i dag.

Siemens inductionAir Plus gör matlagningen till ett rent nöje.

– Designen är häpnadsväckande och funktionen med den integrerade fläkten i hällen är fantastisk, säger Mårten Skoglund, produktutbildare för Siemens Vitvaror.

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

I nära 200 år har Siemens Vitvaror stått för innovation och pålitlighet. 

Grundat i Tyskland har de som ledord att förutse konsumentens behov och att tillhandahålla lösningar för att göra livet enklare och effektivare.

Just enkelt och effektivt är något som de flesta eftersträvar i köket när det kommer till att laga mat. Och det är nu möjligt med innovativa Siemens inductionAir Plus.

Maximal flexibilitet

Siemens inductionAir Plus är en spishäll och fläkt i ett, där fläkten sitter integrerad i mitten av hällen – allt för att få bästa resultat och maximalt flexibilitet. 

Den innovativa kombinationen av en modern induktionshäll och en kraftfull inbyggd köksfläkt skapar helt nya möjligheter i köksinredningen.

– Det är en mycket bra lösning för det öppna köket och den är väldigt enkel att installera, säger Mårten.

Med kolfilter blir det en värmebesparande effekt i hemmet, då fläkten återanvänder den varma luften och släpper tillbaka den ren och luktfri i rummet istället för ut ur huset. 

Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.
Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.

”Os-näsa” som styr

Den inbyggda fläkten har försetts med climateControl vilket närmast kan liknas vid en ”os-näsa” som automatiskt justerar fläktstyrkan. Denna mäter ångintensiteten och fettinnehållet under tillagningen och justerar fläktstyrkan därefter.

Det innebär att fläkten bara används när den behövs och då i precis rätt styrka. Och den extremt tysta iQdrive-motorn gör att det i princip bara är maten som hörs. 

Sensorteknologi

Hällen hos Siemens inductionAir Plus har flera flexibla matlagningszoner med intelligent sensorteknologi som säkerställer att inget bränns vid. 

Zonerna är skapta med förutsättningen att stekpannor och kastruller finns i många former och storlekar, och inte en millimeter utrymme går till spillo. Kokkärl kan dessutom flyttas fritt runt hela hällen. 

Hällar med flexInduction känner automatiskt av kokkärlens storlek och form, och värmen genereras bara där det behövs.

– Jag har lagat mat på många olika hällar genom åren, men Siemens inductionAir Plus är speciell. Den har en massa smarta funktioner som verkligen gör livet enklare och hjälper dig i köket, säger Mårten Skoglund.

Sätter ny standard

Den teknologi som i dag finns i Siemens inductionAir Plus sätter på ett sätt en ny standard även om den är anpassad för dagens kök. Produkten finns i tre bredder - 80, 70 och 60 centimeter och kan passas in i standardköksskåp. 

I dag är hemmen dessutom mer uppkopplade och Siemens inductionAir Plus är inget undantag. Med Home Connect-appen kan du enkelt övervaka, använda och kommunicera med spisen i köket. 

– Siemens inductionAir Plus gör livet lite enklare, det är en nyhet som ger frihet och skapar oanade möjligheter, avslutar Mårten Skoglund.   

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

 

Mer från Siemens Vitvaror

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Vitvaror och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?