1515

New York: Börsrally på Wall Street

Överraskande positiva siffror från bostadsmarknaden i kombination med bankjätten J P Morgans beslut att öka sitt bud på Bear Stearns ledde till börsrally i New York på måndagen.

Flera goda nyheter nådde de amerikanska investerarna på måndagen och fick börserna att rusa.

J P Morgan tog till sig av kritiken och lade ett fem gånger så högt bud på investmentbanken Bear Stearns, jämfört med det första erbjudandet om 2 dollar per aktie. "Styrelserna i båda företagen har godkänt ett ändrat avtal" meddelade bankerna på eftermiddagen, svensk tid.

Bear Stearns gick häromveckan med på att låta sig köpas av JP Morgan till vrakpris efter en akut kassakris, vilket möttes av stark kritik från Bear Stearns aktieägare. Förhoppningen är att en långdragen kamp mellan ägarna ska kunna undvikas i och med det nya budet, och affären avslutas tidigare.

Samtidigt visade nya siffror från branschorganisationen National Association of Realtors (NAR) på en oväntad ökning av antalet husförsäljningar. Det fick marknaden att hoppas på att krisen i finans- och bostadssektorerna nu har nått botten.

Vinnare under dagen var därmed, föga förvånande, företag inom byggsektorn. Också ett antal finansaktier gick bra. Citigroup, en av USA:s största banker, gick upp med 3,5 procent, American Express med 3,1 procent.

Vid stängningsdags hade Dow Jones industriindex gått upp med 1,5 procent till 12 548,6 medan Nasdaqs kompositindex hade stigit med 3 procent till 2 326,8.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?