1515

Stockholmsbörsen: Bankerna satte press

Stockholmsbörsen fortsatte ned på torsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna. Bankerna tyngde efter nya negativa nyheter i sektorn och råvarubolagen tog rejält med stryk i spåren av fallande råvarupriser. Mot strömmen gick Ericsson som återhämtade lite av onsdagens fall.

När den förkortade handelsdagen var över hade OMXS30- index backat med 1,2 procent till noteringen 894,8. Omsättningen uppgick till 13 miljarder kronor.

Nordea backade med 2,2 procent till 90 kronor och SEB A sjönk med 2,5 procent till 147:75 kronor. Banksektorn pressades i hela Europa sedan det kommit nya negativa nyheter.

Schweiziska Credit Suisse meddelade under morgonen att det är osannolikt att banken kommer att redovisa någon vinst för det första kvartalet och hänvisar till marknadsförhållanden under mars månad som en orsak. Aktien föll med 10 procent i Zürich.

Ericsson B återhämtade sig en del genom att stiga med 2,7 procent till 10:88 kronor. Aktien föll med 7,8 procent under onsdagen sedan hälftenägda Sony Ericsson meddelat att det spår försämrad tillväxt och lägre resultat än väntat under det första kvartalet i år. En rad riktkurssänkningar har kommit för Ericssonaktien från analyshusen och de ligger i intervallet 11-16 kronor.

Procentuellt bland på stora listan var det råvarubolagen som tog den största smällen i kölvattnet av kraftigt sjunkande råvarupriser där bland annat zinkterminen tappade kring 5 procent. Boliden reagerade med ett fall på 7,7 procent och i sektorn i övrigt var SSAB A 5,9 procent ner.

Stora Enso R backade med 1,7 procent till 72:25 kronor efter att ett tag ha noterats närmare 8 procent ner. Utvecklingen följde på en sänkt prognos för bolagets rörelseresultat första kvartalet. Kvartalet påverkas negativt av Wood Products svaga resultat till följd av höga virkeskostnader.

"Det är ju fjärde vinstvarningen sedan oktober, jag tror att marknaden börjar bli luttrad nu. Situationen har ju inte blivit bättre sedan förra vinstvarningen och nu skriver man också ned sågtimmerlagren", säger en analytiker i en kommentar.

Även Teleca har vinstvarnat för det första kvartalet och B-aktien sjönk med 2,8 procent till 10:30 kronor i en relativt klen omsättning. Teleca spår att kvartalets rörelseresultat kommer att visa ett litet överskott, rensat för tidigare aviserade omstruktureringskostnader.

Den stora vinnaren var Tietoenator som steg med 41 procent till 149:50 kronor sedan Cidron Services, indirekt ägt av en av Nordic Capitals fonder, lagt ett kontantbud på bolaget värt 146 kronor per aktie med aktuell eurokurs.

"Det verkar som att Tietoenator varit intressant för flera spelare. Marknaden hade förväntat sig att en industriell spelare skulle vara mer intresserade att köpa bolaget än private equity, men att något skulle hända var väntat", säger Pasi Väisänen, analytiker på Glitnir, till Nyhetsbyrån Direkt.

Tietoenators styrelse är i sin första kommentar till budet negativt inställd.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?