1515

Stockholmsbörsen: Nedgång att vänta

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar kraftiga nedgångar när handeln i Europa inleds på måndagen sedan JP Morgan under söndagskvällen nått en överenskommelse om att köpa Bear Stearns för endast 2 dollar per aktie.

Med understöd från Federal Reserve tar JP Morgan Chase över problemtyngda Bear Stearns och dess åtaganden i en affär som värderar investmentbanken till endast 236 miljoner dollar, eller 2 dollar per aktie. Det kan jämföras med att när USA-marknaden stängde på fredagen noterades Bear Stearns- aktien till 30 dollar och så sent som i slutet på februari handlades aktien till runt 87 dollar. Affären gör därmed slut på Bear Stearns 85 år av oberoende och sätter nytt fokus på de risker som bankerna möter i kreditkrisen.

Federal Reserve skapar samtidigt en ny lånefacilitet för så kallade primary dealers som ger tillgång till finansiering mot säkerhet i ett brett spektrum av "investeringsklassade" värdepapper. Fed sänker också omedelbart diskontoräntan med 25 punkter, till 3,25 procent, samtidigt som låneperioden förlängs till 90 dagar från 30 dagar tidigare.

Marknaderna i Asien reagerade med stor oro på beskedet. I Tokyo föll Nikkei 225 med 3,7 procent sedan dollarn försvagats till den lägsta nivån på tolv år mot yenen och pressat exportbolagen. Hong Kongs Hang Seng Index var en halvtimme före stängning ned med 4,3 procent och där leddes nedgången av finansbolagen.

"På det sätt som Bear Stearns aktie kollapsade från 30 dollar till 2 dollar är skrämmande. På marknaden talas det nu om vem som står näst på tur och alla riskplaceringar får en lägre prissättning", sade Khiem Do, chefshandlare på Baring Asset Management i Hong Kong, till Financial Times.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt så här långt under morgonen. Husqvarna har tecknat ett avtal om att köpa taiwanesiska Jenn Fengs verksamhet inom utomhusprodukter för cirka 100 miljoner dollar.

Morgan Stanley har höjt rekommendationen för Nordea till jämvikt från tidigare undervikt.

I övrigt kostar en dollar 5:99 kronor och terminerna för de ledande amerikanska indexen indikerar i den tidiga handeln nedgångar på runt 2 procent i New York under eftermiddagen.

På dagens agenda finns från USA bytesbalans under det fjärde kvartalet och Empire Manufacturing Index i mars klockan 13.30. Det följs av TICS-data i januari klockan 14.00 och industriproduktion samt kapacitetsutnyttjande februari klockan 14.15. Efter svensk stängning kommer NAHB:s husmarknadsindex för mars klockan 18.00.

Den kommande veckan bjuder på vissa intressanta statistikpunkter men den absolut viktigaste hållpunkt blir Federal Reserves räntemöte på tisdagen, och där ligger nu förväntningarna på en sänkt styrränta med en hel procentenhet, till 2,0 procent.

De amerikanska investmentbankerna hamnar också i fokus när de rapporterar. Goldman Sachs och Lehman Brothers väntas på tisdag och Morgan Stanley på onsdag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?