1515

Stockholmsbörsen: Kraftigt fall på börsen

Stockholmsbörsen hade en större nedgång på torsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna.

Det negativa sentimentet kom efter att den amerikanska obligationsfonden Carlyle Capital under natten meddelat att den inte lyckats nå en uppgörelse med långivande banker, vilket troligtvis kommer att leda till en likvidation av fonden.

"Allt fler finansaktörer börjar få problem och det går kontinuerligt rykten om att banker och fonder har likviditetsproblem men vad gäller Carlyle Capital har det materialiserats. Det är efterdyningarna från subprime och hur det har spillt över till resten av det finansiella systemet och visar på att detta långt ifrån är över", säger Wilhelm Högström, kreditanalytiker på SEB Merchant Banking, till Nyhetsbyrån Direkt.

Federal Reserve offentliggjorde tillsammans med flera andra centralbanker på tisdagen en plan för att låta "primary dealers" byta värdepapper uppbackade med bolån som de för tillfället har svårt att sälja mot höglikvida värdepapper. Det ledde till kraftigt stigande börser och marknadsräntor. Men nu har både börserna vänt kraftigt ned och räntorna har gått tillbaka till nivåerna före beskedet.

"Åtgärderna lättar upp marknaden på kort sikt men det strukturella problemet är kvar på kapitalmarknaden och baseras på att det är svårt att se värdet på de produkter som har varit utstående och som hedgefonder, banker och bolåneinstitut är exponerade mot. Allt som kan tolkas som stöd för att likviditeten ska förbättras är givetvis positivt men marknadsreaktionen talar för att detta inte räcker", säger Wilhelm Högström.

Klockan 13.10 var OMXS30 2,3 procent lägre till noteringen 925,8. Omsättningen uppgick till 7,5 miljarder kronor.

Problemen för Carlyle Capital har fått finansaktier att falla tungt i både Asien och Europa. De svenska bankerna drogs med ner och SEB A sänktes med 3,1 procent ned till 158:50 kronor, Nordea backade med 3,2 procent till 89:60 kronor och Swedbank A sjönk med 2,9 procent till 165:50 kronor.

Samtidigt har dollarn fortsatt att försvagas och kostar nu 6:06 kronor, vilket tyngde bland annat skogs- och verkstadsaktier. Stora Enso R var 3,2 procent ned till 76:75 kronor. Volvo B backade med 2,4 procent till 90:75 kronor och Husqvarna B sänktes med 1,8 procent till 69:75 kronor.

Ericsson B tappade 2,3 procent till 12 kronor och Nokia, som handlas på den externa listan, var 2,2 procent ned till 192 kronor. Merrill Lynch skriver i en analys att Nokia har en återhämtningspotential eftersom marknaden för tillfället övervärderar implikationerna av Texas Instruments vinstvarning. Investmentbanken skriver också att Nokia har en låg exponering mot USA och en låg kortsiktig resultatrisk. Ericsson rankas däremot av Merrill Lynch som en av de aktier investmentbanken föredrar minst inom sektorn.

Gruvbolagen gick svagt efter sjunkande metallpriser sedan den allmänna marknadsturbulensen lett till oro för minskad efterfrågan. Boliden handlades ned med 3,5 procent till 62:75 kronor och Lundin Mining tappade 2,5 procent 46:90 konor.

Sigma B var en av få aktier som steg och var upp med 1,0 procent till 5:25 kronor efter att bolaget som ett av sex företag fått ett förnyat ramavtal med Posten för it- konsultjänster.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?