1515

Räntor och valutor: Ny botten för dollarn

Svenska och europeiska marknadsräntor sjönk på torsdagen när finansoron och riskaversionen återkom med full styrka. Glädjen över Federal Reserves kreditinjektioner på tisdagen blev kortvarig och förbyttes i oro för att åtgärderna inte kommer att vara tillräckliga. Börserna föll samtidigt tungt och på valutamarknaden försvagades dollarn till nya bottenrekord mot euron och gick under 100 mot yenen för första gången sedan 1995.

De dåliga nyheterna fortsatte att komma, på torsdagen var det besked om att obligationsfonden Carlyle Capital inte lyckades nå en uppgörelse med långivande banker och står inför likvidation, vilket sågs som ett tecken på att kreditproblemen nu sprider sig i ekonomin. Det förekom också spekulationer om att investmentbanken Bear Stearns skulle ha problem med kapitaltillgången.

"Fed-injektionen gav en tillfällig lindring, men det räckte med att det kom några dåliga nyheter från USA för att riskaversionen skulle komma tillbaka", sa Torbjörn Isaksson, analytiker på Nordea.

Strax före svensk stängning återvände dock lite optimism till marknaderna när Standard & Poor's spådde att slutet för nedskrivningar relaterade till subprime-marknaden är i sikte för de stora institutionerna.

Den svenska tioåriga svenska statsobligationsräntan sjönk 7 punkter till 3,86 procent medan den tyska motsvarigheten sjönk 4 punkter till 3,74 procent. Räntedifferensen krympte därmed till 12 punkter (15).

Den svenska arbetslösheten överraskade på uppsidan i februari med 6,1 procent, jämfört med väntade 5,9 procent enligt SME Direkts enkät. Samtidigt steg sysselsättningen med goda 95.000 personer, eller 2,1 procent, jämfört med februari 2007, och arbetskraften ökade med 83.000 personer. Antalet arbetade timmar ökade, delvis på grund av kraftigt minskade sjukskrivningar.

"Sammantaget visar statistiken att arbetsmarknaden är fortsatt stark och att avkylningen ännu bara är i sin linda. Statistiken indikerar ett förbättrat funktionssätt på arbetsmarknaden där nu sjunkande sjukskrivningar och ett ökat arbetskraftsutbud minskar överhettningsriskerna på arbetsmarknaden. Positivt för statens finanser men också för Riksbanken", skrev Knut Hallberg, analytiker på Swedbank, i ett marknadsbrev.

I ett tal på eftermiddagen sa Riksbankschef Stefan Ingves att den finansiella oro som råder för tillfället har en del klara paralleller till många andra finansiella kriser, inte minst den svenska bankkrisen på 1990-talet.

Norges Bank lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 5,25 procent och uppgav samtidigt att analysen i den penningpolitiska rapporten talar för att räntan behöver höjas ytterligare fram mot sommaren. Den norska kronan stärktes mot euron efter beskedet.

Även Schweiz centralbank, SNB, lämnade sin styrränta oförändrad, på 2,75 procent.

USA-räntorna sjönk kraftigt på onsdagskvällen och natten mot torsdag i den tilltagande oron. Under torsdagen stabiliserades räntorna på de nya lägre nivåerna,

Jämfört med onsdagens svenska stängning sjönk den amerikanska tvåårsräntan med 20 punkter till 1,52 procent och tioårsräntan sjönk 13 punkter till 3,43 procent.

Räntorna var därmed nere i närheten av samma nivåer som före Federal Reserves besked på tisdagen om kraftfulla likviditetstillskott.

Detaljhandelns försäljning minskade oväntat med 0,6 procent i februari, medan analytikerna räknat med en uppgång med 0,2 procent.

Den oväntade nedgången "bekräftar att den amerikanska inbromsningen redan påverkar de amerikanska konsumenterna", sade Ashraf Laidi vid CMC Markets, till Thomson Financial News.

På valutamarknaden fortsatte dollarn sin kräftgång, driven av oron för att Feds stödåtgärder inte ska vara tillräckliga.

Mot euron nådde dollarn nya bottennivåer och gick under förmiddagen över 1:56 och mot yenen gick dollarn för första gången sedan 1995 under 100-strecket.

Vid torsdagens svenska stängning hade dollarn sedan onsdagens stängning försvagats till 1.557 från 1.547 mot euron och gått till 100.7 från 102.7 mot yenen.

"Sentimentet för dollarn fortsätter att försämras väldigt väldigt snabbt och är vi inte försiktiga kan detta leda till en dollarkrasch", sa Mitul Kotecha, chefsräntestrateg vid Calyon i London, till Bloomberg News.

Han spekulerade även i den starka yenen kan leda till en japansk intervention på valutamarknaden.

"Risken är att vi kommer att få se en ganska skarp rörelse mot 95, och det skulle verkligen kunna få upp intresset från Bank of Japan", fortsatte han.

Sedan 1995 har Japan vid fyra tillfällen sålt yen då kursen närmat sig 100-strecket.

Kronan stärktes 3 öre mot dollarn till 6,06 i det dåliga dollarklimatet och försvagades 2 öre mot euron till 9,44.


Innehåll från KnowitAnnons

Tänket från e-handeln bör appliceras inom vården

Pernilla Vinneby, vd på Knowit Experience Stockholm
Pernilla Vinneby, vd på Knowit Experience Stockholm

Trots att pandemin har accelererat den digitala utvecklingen inom vården, släpar branschen fortfarande efter. Då kostnaderna för äldreomsorg och sjukvård förväntas öka så mycket som 270 procent fram till 2040 kommer digitala funktioner – med fokus på kundens upplevelse och behov – emellertid att vara helt avgörande för att vårdsektorn ska klara morgondagen.

Läs mer om e-hälsa med fokus på användare och patientsäkerhet

Ökad digitalisering innebär snabb förbättring, smartare hjälpmedel och mer informerade beslut, men insatserna inom vårdsektorn är höga. Då liv och död står på spel kan tröskeln för att tänka utanför ramarna vara hög, men istället för att prövande uppfinna hjulet på nytt kan vården dra enorm nytta av smarta samarbeten med andra branscher. Pernilla Vinneby, vd på Knowit Experience Stockholm, framhåller e-handeln som särskilt intressant att dra lärdom av i dessa frågor.

– Bor man på landsorten kan det vara svårt att få sin medicin levererad 24/7, eller att ringa en ambulans från mobilen då det är dålig täckning. Samtidigt kan du få en tröja du beställt från nätet hemlevererad i tid, oavsett var du bor. Vårdsektorn bör alltså ta tänket från e-handeln, applicera det på sin egen verksamhet och forma om sin kontext, såväl för att skapa en bättre kundresa från A till Ö, som för att öppna möjligheter till merförsäljning, konstaterar Pernilla.

Hon lyfter fram flera illustrerande exempel på lösningar, såsom digitala väntrum med sms-avisering så att man kan vänta på sin läkartid ute i bilen, eller nya sätt att möta exempelvis kroniskt sjuka och deras behov, vilka skiljer sig från andra patientgruppers.

– Patientmakten kan stärkas på väldigt enkla sätt, oavsett om det rör sig om digitala tjänster som tillhandahåller information till vårdtagaren eller om det handlar om funktioner för att dela med sig av eller delegera aspekter av sin vård – såsom att hämta ut medicin eller boka läkarbesök.

Spännande exempel på digitaliserade vårdlösningar

Många föredrar en smidig process

I sitt nuvarande format kan vårdprocessen vara både lång och krånglig, trots att allt från bokningar och möten till medicinupphämtning och provsvar skulle kunna tillhandahållas digitalt på bara någon timme. Personligt bemötande är förvisso viktigt, men bör vägas mot att patienten får uppleva en sömlös kundprocess.

– De flesta föredrar en enda personlig kontakt och en smidig process, framför en mängd personliga bemötanden och en komplicerad process. Detta är dock inget nytt, utan är utmaningar som ständigt är på agendan inom e-handeln.

AI – för att avlasta hälso- och sjukvård

En viktig faktor för att uppnå ökad tillgänglighet är möjligheten till avancerad automation genom AI. Knowits specialister utvecklar och tar fram algoritmer för att avlasta monotona, tidskrävande och komplexa arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården. Företaget säkerställer samtidigt att algoritmerna har hög datakvalitet och fungerar med lösningar som kan användas exempelvis för röntgen, ultraljud, mammografi och patientövervakning i hemmet.

– Bland annat kunde vi baserat på AI utveckla ett digitalt hjälpmedel för Galderma, ett företag som tar fram hudbehandlingsprodukter mot akne. Då 80 procent av dagens ungdomar kämpar med akne var detta mycket värdefullt, inte minst för att medicinska behandlingar kan kännas tuffa för de som är svårast drabbade. Givetvis säkerställer vi kontroll av egen data, distribution och säkerhet – för att bidra till bättre interaktion och en heltäckande patientvård.

Digitalterapi – om e-hälsa och e-handel

Viktigt med rätt samarbeten

Att etablera rätt samarbeten blir med andra ord en central fråga för att e-hälsan ska matcha samhällets utveckling. Hur löser man exempelvis leveransen av mediciner om det inte finns bemannade apotek? Kan Instabox eller leveranser med Foodora vara svaret? En sådan utveckling förutsätter dock att fler delar med sig av patient- och kunddata, så att aktörerna kan lära känna sina kunder och deras behov – och möta dem.

– Det medför givetvis sina egna utmaningar, exempelvis vad gäller GDPR, men genom innovationssamverkan kan vi finna lösningar på dessa utmaningar. Det här och mycket mer pratar vi om i podden Digitalterapi där vi djupdyker i olika samtalsämnen inom till exempel e-hälsa och e-handel. Vi välkomnar alla som är intresserade av att lyssna, avslutar Pernilla Vinneby, VD på Knowit Experience.

E-hälsa och e-handel – två sidor av samma mynt

Mer från Knowit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Knowit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?