1515

Stockholmsbörsen: Börsen stiger på bred front

Stockholmsbörsen fortsatte att stiga kraftigt på onsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna i spåren av Federal Reserves besked dagen före om nya åtgärder för att tillföra likviditet till de internationella finansmarknaderna.

"Det är kanske lite förvånande att det blev en så pass positiv reaktion på Feds nya åtgärder. Men det antyder att det är kreditmarknaden som marknaden ser som kärnan i problemet snarare än det traditionella konjunkturförloppet. Det syns framför allt i att de räntesänkningarna som har varit och är det klassiska sättet att stimulera ekonomin inte fått så stor effekt på börserna", säger Mattias Sundling, analyschef på HQ Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Mattias Sundling säger samtidigt att de nya åtgärderna antagligen kommer att ge effekt och konstaterar att det hade börjat bli spänt på finansmarknaderna igen.

"De aktioner som gjordes i mitten på december inför årsskiftet fungerade och det finns all anledning att tro att detta kommer att fungera också. Det är en slags kamp att hålla likviditeten igång i systemet och se till så att så många tillgångar som möjligt fortfarande har likviditet. Det hade varit en klar tillbakagång på de finansiella marknaderna den senaste veckan och när bostadsobligationer med bra betyg börjar uppföra sig dåligt blir det naturligtvis oroligt", säger han.

Klockan 13.20 var OMXS30 1,7 procent högre till noteringen 945,1. Omsättningen uppgick till 9,7 miljarder kronor.

SEB A steg med 4,5 procent till 163 kronor, Swedbank A var 3,9 procent högre till 171:50 kronor och Nordea avancerade 2,3 procent till 92:20 kronor.

Framför allt är det finansrelaterade aktier som har stigit efter att Federal Reserve på tisdagen meddelat att de uppbackade av en rad andra centralbanker kommer att låna ut upp till 200 miljarder dollar till så kallade primary dealers för att säkerställa funktionaliteten på finansmarknaderna. Citigroup lyfte med över 9 procent i New York på tisdagskvällen. Hårt pressade UBS och Societe Generale var upp med 6,5 respektive 5 procent i Europahandeln på onsdagen.

SSAB A avancerade 5,3 procent till 178 kronor. Bolaget har enligt uppgifter i den ryska tidningen Vedomosti och Financial Times mottagit preliminära bud på det nyligen förvärvade Ipscos rördivision, vilka visar en värderingsnivå på mellan 3,6 och 5 miljarder dollar. Bland de potentiella köparna nämns Arcelormittal och Evraz Group.

"Uppgifterna om budnivån är en positiv trigger. Vi tycker att de ska sälja rördivisionen som inte hör hemma i SSAB. Lyckas de sälja divisionen kan de sänka belåningsgraden betydligt", säger en analytiker i en kommentar.

Bland andra aktier som utvecklades väl fanns de med stor exponering mot Nordamerika. Electrolux B hade en uppgång på 4,0 procent till 103:75 kronor och Husqvarna B klättrade 3,7 procent till 71 kronor.

Volvo B handlades upp med 2,8 procent till 92:75 kronor och Atlas Copco A ökade med 1,8 procent till 101:25 kronor. Caterpillar upprepade på tisdagskvällen sin prognos för 2008 samt höjde intäktsprognosen för 2010. Bolaget konkurrerar bland annat med Volvos anläggningsmaskiner och med Atlas Copco särskilt sedan förvärvet av Dynapac.

"Detta kan ge stöd. Sedan var det ju riktigt positiva marknader i USA igår, men detta är också en positiv ton", säger en analytiker som dock också upplyser om att en stor orsak till den höjda försäljningsprognosen kan vara den allt svagare dollarn.

En av få förlorare var Aerocrine B som föll med 10 procent till 15:30 kronor. Trots att bolaget nyligen fått Niox Mino, ett instrument som mäter inflammation i luftvägarna, godkänt i USA kommer det att dröja åtminstone fram till 2010 före bolaget går med vinst. Det skriver Affärsvärlden i den senaste upplagan och pekar också på att den låga likviditeten i aktien utgör en alltför stor risk.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar.

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?