1515

Räntor och valutor: Stigande räntor efter Fed-besked

De amerikanska räntorna steg kraftigt, speciellt i de kortare löptiderna, och dollarn stärktes mot både euron och yenen efter att Federal Reserve och ett antal andra stora centralbanker under eftermiddagen meddelade att de vidtar åtgärder för att säkerställa fortsatt fungerande internationella finansmarknader.

Federal Reserve kommer att hålla auktioner för att låna ut upp till 200 miljarder dollar i statsobligationer för att försöka lätta på den förnyade turbulensen på finansmarknaderna. Auktionerna kommer att äga rum på veckobasis och rikta sig till primary dealars under 28 dagars tid, i stället för som nu över natten. Fed ökar också swap-linorna med Europeiska centralbanken och schweiziska centralbanken.

Det nya initiativet är "inriktat på att erbjuda likviditet på finansmarknaden för statspapper och andra värdepapper, och därmed fostra generellt fungerande finansmarknader", enligt Fed.

Analytiker som nyhetsbyrån Direkt talade med ansåg att beslutet att tillföra likviditet var ett steg åt rätt håll, men att mycket återstår och det kan behövas nya åtgärder.

"Det är inte lätt att veta vad detta betyder. Det var en oväntad handling, men jag är osäker på att det räcker. De har ju genomfört liknande operationer tidigare. Det är självklart bra att de gör något, men jag tror det kommer att behövas räntesänkningar för att få riktig effekt", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Henrik Svensson, valutastrateg på Nordea, sade att likviditetstillförseln från Fed är ett viktigt besked.

"Det är ingen quick fix, men i alla fall ett steg i rätt riktning", sade han och tillade att det återstår att se vilken effekt åtgärderna får på sikt.

De amerikanska räntorna steg kraftigt efter beskedet. Den tvååriga statsobligationsräntan steg initialt med hela 20 punkter, och höll sig sedan kvar runt 1,71 procent, 19 punkter högre än gårdagens svenska stängning. Den tioåriga statsobligationen handlades vid svensk stängning runt 3,60 procent, 10 punkter högre än vid måndagens stängning.

Dollarn återhämtade sig efter Fed-beskedet, efter att tidigare under tisdagen återigen slagit nytt all-time-low mot euron på 1,5494.

Vid svensk stängning hade dollar samlat in hela tisdagens försvagning mot euron med råge, och handlades vid svensk stängning runt 1,53.

Även de europeiska räntorna steg efter Fed-beskedet. Vid svensk stängning handlades den tioåriga tyska benchmarkobligationen runt 3,80 procent, 5 punkter högre än måndagens svenska stängning.

Sannolikheten för en kraftig räntesänkning av Federal Reserve sjönk efter beskedet om åtgärderna, enligt prissättningen i Fed funds-terminer. En sänkning med 50 punkter till 2,50 procent var fortfarande helt inprisad vid svensk stängning, och en sänkning med 75 punkter var inprisad till 86 procent. På måndagen var en 75 punkters sänkning helt inprisad, och en 1-procents sänkning inprisad till 14 procent.

Den amerikanska handelsbalansen som presenterades samtidigt som Fed-beskedet hamnade lite i bakgrunden. Handelsunderskottet steg i januari till 58,2 miljarder dollar, jämfört med 57,9 i februari (-58,8). Uppgången berodde bland annat på ökad import av petroleumprodukter. Handelsunderskottet i petroleum-sektorn steg till rekordhöga 35,1 miljarder dollar.

Den svenska agendan var i fokus på tisdagsförmiddagen. SCB meddelade att konsumentpriserna steg i februari med 0,4 procent jämfört med månaden före. Inflationstakten uppgick till 3,1 procent.

Analytikerna hade räknat med att konsumentpriserna skulle stiga med 0,5 procent på månadsbasis och att inflationstakten skulle stiga med 3,2 enligt SME Direkts prognosgenomsnitt bland 22 bedömare.

Olle Holmgren på SEB sade i en kommentar att "det är tredje månaden som kom in på undersidan, medan vi snarare trodde på uppåtrisker". Han lade till att det inte var några jätteförändringar i undergrupperna.

"Inflationsutfallet kommer att ge duvorna inom Riksbanken lite ammunition. Men det är på tok för tidigt att diskutera räntesänkningar", skrev Peter Kaplan på Handelsbanken i en kommentar, och lade spekulationerna om räntesänkningar kommer att öka senare i år.

Under tisdagen talade även vice Riksbankchef Irma Rosenberg och hon sade att utvecklingen sedan februari i stort sett ger stöd för den bild som Riksbanken tecknade i den penningpolitiska rapporten.

Hon framhöll samtidigt att hennes mer pessimistiska syn på utvecklingen inte gäller händelserna på kort sikt, utan på vilka konsekvenserna kan bli av turbulensen på de finansiella marknaderna.

Även de svenska räntorna steg på eftermiddagen till följd av Fed-beskedet. Den tvååriga statsobligationen handlades vid svensk stängning 6 punkter högre på 3,81 procent. Den tioåriga statsobligationen handlades runt 3,94 procent, 2 punkter starkare än måndagens svenska stängning.

Kronan, som stigit under tisdagen, vände och försvagades mot dollarn efter Fed-beskedet. Vid svensk stängning handlades kronan runt 6,139 mot dollarn, drygt 2 öre svagare än måndagens svenska stängning.

Mot euron har kronans rörelser under dagen varit blandad, och vid svensk stängning handlas kronan runt 9,387 mot euron jämfört med 9,392 vid måndagens svenska stängning.

På den europeiska agendan stod under tisdagen det tyska ZEW-indexet för mars, som visade att tyska institutionella investerare och analytiker blev mindre pessimistiska i sin bedömning om de ekonomiska utsikterna i Tyskland i mars jämfört med månaden före.

Index över förväntningarna om framtida tillväxt i Tyskland steg till minus 32,0 i mars, jämfört med minus 39,5 månaden före.

Förväntningarna pekade på ett sentimentsindex på minus 40,0, enligt nyhetsbyrån Bloomberg prognosenkät.

"Optimismen bland finansanalytikerna baseras antagligen på ett hopp om att kulmen för finanskrisen har passerats inom ett halvår, och att affärsdynamiken inte försvagas mer än vad som väntas i dag", sa ZEW-chefen Wolfgang Franz i en kommentar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?