Annons

Stockholmsbörsen: Upp i väntan på USA-siffror

Stockholmsbörsen handlades upp vid lunchtid på fredagen i likhet med flera av de ledande europeiska börserna inför den tunga amerikanska jobbrapporten under eftermiddagen.

"Det är fokus på sysselsättningssiffrorna och förväntningarna ligger på en riktigt svag siffra. Även om den blir lite sämre än väntat bör det inte få jättestor effekt då mycket är inprisat i aktiekurserna. Risken finns nog snarare på uppsidan om man ligger fel då det finns potential till en positiv reaktion om den blir bättre än väntat. Det är en siffra som slår mycket och alltid revideras men är ändå den statistik som de senaste åren gett störst kursreaktioner", säger Lars Drougge, analyschef på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.15 var OMXS30 2,0 procent högre till noteringen 671,1. Omsättningen uppgick till blygsamma 4,2 miljarder kronor.

Den amerikanska sysselsättningsrapporten för oktober, kommer klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas antalet sysselsatta ha minskat med 200.000 i oktober, efter en nedgång med 159.000 i september. Arbetslösheten väntas samtidigt ha stigit 6,3 procent i oktober från 6,1 procent i september.

Annars börjar rapportperioden för det tredje kvartalet nu mattas av och de flesta storbolag har redovisat sina siffror. Lars Drougge säger att trots de kraftiga kursfall som var inför rapportperioden var ändå bolagens utsikter något svagare än förväntat.

"Mycket negativt var inprisat inför rapportperioden men många blev ändå förvånade över de negativa utsikter som kom från bolagen och att de förändrades så snabbt mellan andra och tredje kvartalet. Det mesta ser ut att ha bromast in rejält i slutet av förra kvartalet och de flesta företagen ställer nu in sig på betydligt sämre tider framöver", säger Lars Drougge.

Visst stöd till Europabörserna kom från Asien där handelsdagen inleddes svagt efter nedgångar på Wall Street men efter några timmars handel återhämtade sig flera av marknaderna. Nikkei 225 stängde 3,6 procent lägre, men det var ändå en klar återhämtning då indexet som lägst var så lågt som -7,1 procent. Sydkoreas Kospi-index steg med 3,9 procent efter att den sydkoreanska centralbanken sänkt styrräntan och Hong Kongs Hang Seng Index var 3,3 procent upp.

Vidare indikerar USA-terminerna större uppgångar när handeln i New York inleds i eftermiddag. Enligt en intervju i Wall Street Journal har representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, föreslagit åtgärder för att stimulera USA- ekonomin i två steg: Ett ekonomiskt stimulanspaket om 60-100 miljarder dollar redan denna månad följt av ytterligare åtgärder i början av 2009, bland annat en "permanent skattesänkning".

Barack Obama ska också hålla sin första presskonferens i kväll efter ett möte med sitt ekonomiska team, som består av bland annat investeraren Warren Buffet, förre Fed-chefen Paul Volcker samt de tidigare finansministrarna Robert Rubin och Lawrence Summers. I samband med presskonferensen finns vissa förväntningar om ett besked om en ny finansminister.

På Stockholmsbörsen var det framför allt mer konjunkturkänsligt som verkstad och råvarurelaterat som återhämtade sig efter att ha pressats under de föregående två handelsdagarna. Sandvik steg 5,6 procent till 51 kronor, Atlas Copco A var 4,4 procent upp till 59:75 kronor och SKF B avancerade 4,0 procent till 71:75 kronor.

Boliden klättrade 5,3 procent till 19:90 kronor, PA Resources ökade 2,4 procent till 21:50 kronor och Lundin Mining steg 5,0 procent till 11:55 kronor. På råvarumarknaden har oljan återhämtat sig under förmiddagen och kostar över 62 dollar per fat på Nymex, efter att tidigare ha fallit till den lägsta nivån på 19 månader. På metallmarknaden har både koppar och zink stigit med över 2 procent.

Securitas B fortsatte upp med 1,9 procent till 80:75 kronor. I spåren av torsdagens överraskande starka rapport från säkerhetsjätten har S&P Equity Research höjt riktkursen för aktien till 90 kronor, från tidigare 87 kronor och Cheuvreux har höjt till 100 kronor.

Bland bolagsrapporter finns att Betsson har redovisat en ökad vinst och omsättning under det tredje kvartalet jämfört med samma period för ett år sedan och det fick aktien att stiga med 2,7 procent till 67 kronor. Fjärde kvartalet har inletts starkt och omsättningen under oktober var den högsta hittills, skriver Betsson i delårsrapporten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?