Annons

Räntor & valutor: Räntorna ned inför amerikanska jobbsiffror

I väntan på eftermiddagens amerikanska sysselsättningsrapport har de svenska statsobligationsräntorna fortsatt att sjunka under förmiddagen. Räntenedgångarna är störst i längre löptider och de svenska räntorna har sjunkit mer än i Europa.

Den svenska statsobligationsräntan är ned 6 punkter till 3,62 procent och den tyska motsvarigheten har sjunkit 1 punkt till 3,70 procent.

"Det finns en oro på marknaden inför siffror från USA under eftermiddagen och då framför allt non farm payrolls. Det är det som trycker ned räntorna", säger Elisabet Kopelman, analytiker på SEB Merchant Banking, om räntenedgången.

Hon säger vidare att denna flykt till säkerhet också märks i att räntenedgångarna är störst längst ut på kurvan.

De amerikanska marknadsräntorna sjönk på torsdagskvällen med stora börsnedgångar och svag detaljhandelsstatistik. Under fredagen har räntenedgången delvis gröpts ur i ett mer positivt börsklimat där flera asiatiska börser vände upp under natten efter kraftiga inledande nedgångar.

Den amerikanska tioårsräntan handlas till 3,68 procent, ned 7 punkter från torsdagens svenska stängning.

Alla blickar riktas nu mot eftermiddagens amerikanska sysselsättningsrapport, som publiceras klockan 14.30. Efter att flera indikatorer kommit in mycket svagt de senaste dagarna nästan tävlar analytikerna om att skruva upp förväntningarna på ett riktigt uselt utfall.

Enligt Bloomberg News sammanställning väntas sysselsättningen minska med 200.000 personer i oktober samtidigt som arbetslösheten stiger till 6,3 procent från 6,1 procent i september. Detta skulle i så fall innebära att sysselsättningen minskade mer än den gjort en enskild månad sedan mars 2003, men många av prognoserna i enkäten har några dagar på nacken och flera analytiker tror alltså på ett än sämre utfall i ljuset av inkommande statistik.

RDQ Economics har till exempel justerat sin prognos till en minskning i sysselsättningen med 250.000 personer efter att sysselsättningsindex i ISM-index för tjänstesektorn och den privata sysselsättningsmätningen ADP kommit in svagt tidigare i veckan.

Goldman Sachs slår till med att räkna med att sysselsättningen minskar med 300.000 personer medan Morgan Stanley håller fast vid sin prognos om en nedgång i sysselsättningen med 175.000 personer.

Från USA kommer till eftermiddagen även grossistlager, där en uppgång med 0,3 procent väntas i september, och kontrakterade husköp i september, där marknaden räknar med en nedgång med 3,4 procent jämfört med i augusti då husköpen steg med överraskande höga 7,4 procent.

"Vidareförsäljningen började stabiliseras för omkring tolv månader sedan, men vi ser ingen större sannolikhet för någon uthållig förbättring ännu. Vi räknar med en viss korrektion efter den överraskande uppgången i augusti", skriver Morgan Stanley i ett marknadsbrev.

Analytiker konstaterar att Barack Obama må ha vunnit presidentvalet på grund av ekonomin, men att den nu kommer att bli hans största problem. Under fredagen kommer han att möta sina ekonomiska rådgivare och till kvällen svensk tid kommer den nyvalde presidenten att hålla sin första presskonferens. Möjligen kommer han då att tillkännage vem han utser till finansminister.

På fredagens agenda återfinns ett extra toppmöte i EU om det globala finanssystemet där EU-ledarna väntas enas om krav på förändrade globala regleringar för finansmarknaden.

Klockan 12 kommer statistik över den tyska industriproduktionen i september. Enligt Bloomberg News enkät väntas en nedgång med 1,7 procent på månaden och 0,5 procent jämfört med september 2007.

För svensk del steg SCB:s aktivitetsindex med 0,03 procent i september jämfört med augusti och Riksgälden meddelade att statens betalningar uppvisade ett överskott på 0,2 miljarder kronor i oktober jämfört med ett väntat underskott om 11,2 miljarder kronor.

"Utfallet för 2008 kan därmed bli något bättre än Riksgäldens prognos från i tisdags. Den långsikta utvecklingen av statens upplåningsbehov påverkas inte av dagens siffra", skrev Mats Hydén, räntestrateg på Swedbank, i ett marknadsbrev.

Här hemma fortsätter analytikerna att skriva ned sina prognoser för hur mycket Riksbanken kan sänka räntan. På fredagen var det Handelsbanken som reviderade sin prognos till en räntebotten på 1,50 procent nästa vinter. Häromdagen gick SEB ut med deras prognos om att reporäntan sänks till 2,00 procent kan vara för hög.

Från nyhetsflödet kan även nämnas att Island enligt det polska finansdepartementet kommer att få ett lån på 6 miljarder dollar från en grupp länder under ledning av IMF, däribland de nordiska länderna, Storbritannien och Polen.

På valutamarknaden handlas euro/dollar nära de nivåer just över 1:28 som noterades till vid torsdagens svenska stängning. Yenen har stärkts mot både euron och dollarn, även om förstärkningen gradvis gröpts ur efter asiatiska börsindex vände upp under natten och börserna i Europa pekar uppåt under förmiddagen.

Kronan har sedan torsdagens svenska stängning försvagats 9 öre mot dollarn till 7:85 och 10 öre mot euron till 10:06.


fredag kl 11.45 (torsdag kl 16.15)
=================================
USD/SEK 7:8523 (7:7628) SSV 6 mån 3,25 (3,05)
EUR/SEK 10:0551 (9:9558) Statsobl 10y 3,62 (3,68)
EUR/USD 1:2808 (1:2827) Räntegap/ty -8 (-3)
US obl 10y 3,68 (3,75) Tysk obl 10y 3,70 (3,71)

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935
Nyhetsbyrån Direkt
#CODES T/BON T/MACRO


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?