1515

New York: "Fyndköpare" lyfter Wall Street

USA-börserna handlades högre på fredagen med energiaktier i täten. Fyndköpare lyfte kurserna på förhoppning att globala interventioner åter ska få ordning på världsekonomin.

Dow Jones index var klockan 18.50 upp med 2,0 procent till 8.888. På den bredare marknaden steg S&P 500 index med 2,0 procent till 923 medan Nasdaq Composite index ökade med 2,0 procent till 1.840.

Omsättningen på NYSE uppgick till 534 miljoner aktier och på Nasdaq till 948 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen ökade sju punkter till 3,78 procent samtidigt som trettioårsräntan steg fem punkter till 4,25 procent.

General Motors sjönk med 14,1 procent till 4,13 dollar. Förlusten i det tredje kvartalet blev ännu större än analytikerna befarat. Bolaget ser en svag USA-marknad in i nästa år. Bolaget varnar vidare för att likviditetsläget kan komma att bli akut nästa år. Sedan början av året har GM-aktien nu fallit med 83 procent.

Sektorkollegan Ford backade 4,6 procent till 1,89 dollar efter sin rapport som även den var sämre än väntat.

Sysselsättningsstatistiken som presenterades före öppning inkom svagare än väntat. I oktober föll sysselsättningen i USA med 240.000 jobb jämfört med väntade 200.000. Vidare meddelades nedrevideringar för augusti och september.

Teleoperatören Sprint Nextel backade 13,1 procent till 3,20 dollar. Bolaget rapporterade en förlust på 326 miljoner dollar och meddelade förändringar i bolagets kreditfacilitet vilket innebär begränsningar för bolaget att framöver dela ut medel.

Yahoo sjönk 12,6 procent till 12,20 dollar sedan Microsofts VD Steve Ballmer sagt att bolaget inte överväger att lägga ett nytt bud på sökmotorföretaget.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?