Annons

Stockholmsbörsen: Mindre nedgångar väntas i Europa

Terminerna för de ledande europeiska indexen har haft en slagig handel inför att handeln i Europa inleds på onsdagen men pekade en halvtimme före öppning på mindre nedgångar. Visst stöd kommer annars från en positiv utveckling i både USA och Asien samtidigt som det står klart att Barack Obama vunnit presidentvalet.

I New York steg aktiemarknaden på bred front under tisdagskvällen och utökade uppgångarna efter den europeiska stängningen. Dow Jones stängde 3,3 procent högre vilket var den största uppgången på en valdag för indexet någonsin. S&P 500 klättrade 4,1 procent med samtliga sektorer högre, ledd av energi och finans som steg 6,8 respektive 5,6 procent. Nasdaq Composite avancerade 3,1 procent.

Aktiemarknaden har stabiliserat sig något den senaste tiden och Chicago Board Options Exchanges volatilitetsindex, VIX, sjönk med 11,2 procent till 47,69 på tisdagen, första stängningen under 50 sedan den 3 oktober. Interbankräntorna fortsatte att förbättras och gav stöd till börserna. Räntan på tremånaders interbanklån i dollar sjönk till 2,71 procent på tisdagen, jämfört med 2,86 procent dagen före. Overnight i dollar sjönk till 0,38 procent, från 0,39 procent dagen före.

Investerarna välkomnade även nyheten i Wall Street Journal om att finansdepartementet överväger att använda mer av räddningsfonden om 700 miljarder dollar för att investera i ett bredare spann av finansaktier, inte bara banker och försäkringsbolag. Detta ska enligt tidningen komma till följd av de framgångsrika effekterna av räddningspaketet.

Under den tidiga morgonen blev det klart att Barack Obama vunnit presidentvalet i USA och blir landets 44:e president. Demokraterna ser även ut att stärka greppet om såväl senaten som representanthuset i kongressen, även om de förmodligen inte når "supergränsen" på 60 av 100 platser i senaten. Marknadsreaktionen på beskedet blev relativt lugnt, dollarn stärktes något medan börserna i Asien initialt försvagades för att sedan åter vända uppåt.

Japans Nikkei 225 stängde 4,5 procent upp och Hong Kongs Hang Seng Index var vid 8-tiden 3,0 procent högre. Uppgångarna på Wall Street, den stärkta dollarn och växande förhoppningar om att USA:s ekonomiska politik ska blir mindre osäker nu när presidentvalet är över uppgavs ligga bakom det positivare sentimentet i regionen.

För svensk del har bolagsrapporterna fortsatt att trilla in. SAS rapporterade ett resultat före skatt som justerat för skillnaderna i jämförelsestörande poster var i linje med SME-konsensus. SAS upprepade att passagerartillväxten blir lägre 2008 men sade också att sparprogrammet Profit 2008 löper enligt plan.

Unibet redovisade ett resultat före skatt som blev 21 procent sämre än väntat enligt SME Direkt. Bolaget höjde dock samtidigt de finansiella målen och siktar nu på att spelöverskottet år 2010, inklusive det förvärvade Maria Holdings, uppgår till 200 miljoner pund. Det tidigare målet var 175 miljoner.

I övrigt har Swedbank meddelat att Intrum Justitias vd Michael Wolf blir ny vd i banken. En presskonferens kommer att hållas klockan 10.

SSAB kan påverkas av att Arcelor Mittal, världens största ståltillverkare, redovisat ett nettoresultat på 3,82 miljarder dollar för det tredje kvartalet. Det var klart sämre än de 5,72 miljarder dollar som analytikerna hade räknat med enligt Bloomberg News. Vidare meddelar bolaget att det kommer att utöka produktionsneddragningarna på grund av minskad efterfrågan till följd av den ekonomiska avmattningen.

Onsdagens agenda bjuder på definitivt inköpschefsindex för tjänstesektorn i euroområdet under oktober klockan 10.00 och detaljhandeln i september klockan 11.00.

Från USA kommer klockan 14.15 ADP:s undersökning om antalet sysselsatta i den privata sektorn, som antas ha sjunkit med 100.000 i oktober. Statistiken kan ha bäring på förväntningarna inför fredagens officiella jobbrapport, där sysselsättningen antas ha sjunkit med totalt 200.000. Dessutom kommer ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn klcokan 16.00, som förväntas ha sjunkit till 47,0 i oktober, från 50,2 i september.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?