Annons

USA-börser: Rejäl uppgång på valdagen

USA-börserna avancerade under valdagen. Oljepriset passerade över 70 dollar per fat, vilket gynnande energisektorn och S&P kom över 1000 punkter.

Dow Jones Industrial Average-index slutade på 9.625, en uppgång med 3,3 procent. Nasdaq Composite steg med 3,1 procent till 1.780. S&P 500-index klättrade 4,0 procent till 1.006.

Omsättningen uppgick till 1,3 miljarder aktier på New York-börsen, medan Nasdaq noterade en omsättning på 2,4 miljarder aktier.

På den amerikanska räntemarknaden noterades statsobligationerna lägre. Den tioåriga amerikanska obligationsräntan noterades 2 punkter lägre till 3,73 procent.

Presidentvalet i USA har varit tisdagens händelse där Barack Obama, demokraternas presidentkandidat, tros vinna enligt många opinionsundersökningar.

"Vi har lämnat de värsta delarna av finanskrisen bakom oss. Marknaden förväntar sig att Obama är den vinnande kandidaten. Han representerar en stor förändring för USA", sa aktiestrategen Chloe Magnier, vid Saxo Bank i Paris, till Bloomberg Television.

Klockan 16, svensk tid, kom statistik på orderingången i USA:s industri. Siffrorna visade en minskning med 2,5 procent i september, jämfört med månaden före. Analytiker hade väntat sig en minskning i orderingången med 0,8 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Priset på WTI-olja med leverans i september stängde på 69,91 dollar per fat vilket resulterade i en ökning med 5,99 dollar jämfört med måndagen.

Oljepriset drog upp energibolagen på USA-börserna med Chevron och Exxon i spetsen med uppgångar på 6,1 procent respektive 4,3 procent. En fin rapport för det tredje kvartalet visade också att energibolaget Talisman Energy fyrfaldigat sin vinst och det bidrog till en uppgång på 12,0 procent för aktien.

Wall Street Journal publicerade under tisdagen nyheten att det amerikanska finansdepartementet överväger att inkludera finansbolag, utöver banker och försäkringsbolag, i räddningsplanen. Nyheten bidrog till att General Electrics steg med 7,6 procent samt att CIT Group klättrade hela 36,1 procent. Principal Financial Group rusade 22,8 procent på samma spekulationer.

Mastercard rapporterade under tisdagen att vinsten under det förra kvartalet hade ökat tack vare högre omsättning utanför USA, vilket fick aktien att klättra 18,2 procent. Bolagen Visa och American Express i samma bransch steg med 13,9 procent respektive 5,3 procent.

Ericsson stängde 0,02 kronor lägre än vid stängning i Stockholm.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?