Annons

Stockholmsbörsen rusar

Kurserna på Stockholmsbörsen fortsätter att stiga successivt mot allt högre nivåer, i en bred uppgång på tisdagen. Stöd kommer från stigande kurser på de ledande Europabörserna.

Bland vinnarna återfinns Swedbank samt Skanska som stiger på sin rapport. Verkstadsbolagen går också starkt. Inför dagens presidentval i USA har Barack Obama en klar ledning över John McCain i opinionsmätningarna.

SIX Generalindex var klockan 13.30 upp 3,6 procent till 209 medan OMXS30-index ökade 3,8 procent till 693. Omsättningen var 6,8 miljarder kronor.

Verkstadssektorn gick starkt på börsen. Volvo ökade 7,0 procent till 45,90 kronor, Sandvik steg 6,3 procent till 54,75 kronor och SKF klättrade 7,3 procent till 77,25 kronor. Morgan Stanley höjde sin rekommendation för SKF till jämvikt, från undervikt.

Swedbank har som första svenska storbank meddelat att de avser ansöka om att delta i garantiprogrammet inom regeringens stabilitetsplan. Avgiftsstrukturen har pekats ut som förhållandevis gynnsam för Swedbank. Vidare spekuleras det i att banken söker efter ny VD då nuvarande Jan Lidén väntas gå i pension våren 2009. Aktien steg 11 procent till 71,75 kronor. De tre andra storbankerna noterade också kursuppgångar.

Byggbolaget Skanska steg med 3,6 procent till 72,75 kronor. Resultatet i tredje kvartalet slog analytikernas förväntningar, dock stärkt av något högre reavinster än förväntat. Orderingången var också bättre än väntat medan omsättningen var sämre än förväntat. Bolaget går in i 2009 med antaganden om lägre och i vissa fall negativ tillväxt. Skanska går igenom samtliga sina verksamheter för att analysera hur stora anpassningar som behöver göras avseende organisation och kostnadsstruktur för att möta en lägre affärsvolym i spåren av finanskrisen.

I byggsektorn steg NCC med 7,1 procent till 68,25 kronor och Peab ökade 5,2 procent till 24,40 kronor. Bägge bolagen lämnar rapport senare i november.

Larmföretaget Niscayah tvingas ta en nedskrivning av goodwill i Storbritannien på 490 miljoner kronor i tredje kvartalet. Även med hänsyn till nedskrivningen var resultatet sämre än analytikernas förväntniningar. Den brittiska banksektorn fortsätter att vara svag vilket påverkar omsättningen negativt. Niscayah står dock fast vid sina utsikter för helåret. Aktien ökade 5,2 procent till 9,15 kronor.

Gruvbolaget Boliden håller kapitalmarknadsdag i finska Kokkola. De senaste årens konsolideringsvåg inom gruvsektorn kommer att stanna av, sade Bolidens VD Lennart Evrell till Nyhetsbyrån SIX inför kapitalmarknadsdagen. Vidare uppger Boliden att den framtida strategiplanen är försenad. Aktien avancerade 19 procent till 23,60 kronor.

Fastighetsbolaget Fabege ökade hyresintäkter och driftsöverskott i tredje kvartalet. Resultatet före skatt blev en förlust, tyngt av negativa värdeförändringar på fastigheter. Bolaget bedömer att det fortfarande var god efterfrågan på effektiva och flexibla kontor i Stockholm under det tredje kvartalet. En viss försiktighet kunde dock märkas i spåren av den finansiella oron. Aktien steg 0,9 procent till 32,50 kronor.

Telekombolaget Nokia kommer att dra ned antalet anställda med 600 personer. Vidare flyttas 220 anställda i Finland från Åbo till Salo. Aktien steg 5,2 procent till 130 kronor.

Teknikkonsulten Semcon minskar antalet anställda i Göteborg med 300 personer. Beskedet kommer sedan Volvo Personvagnar har beslutat inte förlänga uppdrag för ytterligare drygt 200 tjänster från Semcon utöver de tidigare 100 tjänsterna som har sagts upp. Aktien sjönk 6,2 procent till 25,70 kronor.

Bildelskedjan Mekonomen tillhörde rapportförlorarna efter att bolaget visat ett lägre resultat i tredje kvartalet jämfört med i fjol. Mekonomen bedömer att totalmarknaden för bolagets tjänster kommer att fortsätta vara svag in i 2009. Aktien föll 4,5 procent till 80,50 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?