Annons

DEBATT: EU vill mörklägga småföretagen

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag som innebär att 99 procent av alla svenska företag inte skulle behöva offentlig-göra sina årsredovisningar. Vilken mörkläggning mitt i en tid när risken för kreditförluster ökar. EU bör arbeta för synlighet och transparens också för de små företagen, skriver Peter Clemedtson och Dan Brännström, FAR SRS på DI Debatt.


EU-kommissionen har lagt fram ett förslag för omröstning i EU-parlamentets juridiska kommitté, Juri. Bakgrunden är den lovvärda ambitionen att förenkla och spara administrativa kostnader för små företag. Men förslaget får direkt motsatt effekt.

Förslaget, som är tvingande för medlemsstaterna, innebär i korthet att:

- Mikroföretag inte ska omfattas av det fjärde bolagsrättsliga direktivet. Det handlar om företag med mindre än 2 miljoner euro i nettoomsättning, 1 miljon euro i balansomslutning och 20 anställda, det vill säga 90 procent av de svenska bolagen,

- Medlemsstaterna inte får kräva att mindre företag ska offentliggöra sina årsredovisningar. Det handlar om företag med mindre än 10 miljoner euro i nettoomsättning, 5 miljoner euro i balansomslutning och 50 anställda. 99 procent av de svenska bolagen berörs. EU har under cirka 50 år försökt att harmonisera reglerna för bolagsrätt och redovisning för att skapa en effektiv inre marknad uppbyggd kring transparens, jämförbarhet och effektivitet.

Det förslag som nu diskuteras tar oss 50 år tillbaka i tiden. I en tid då förtroende har blivit en bristvara vill EU-kommissionen försvåra åtkomsten till kvalitetssäkrad redovisning för de små företagen. Eftersom det svenska näringslivet till stor del består av små företag berörs 99 procent av förslaget att bolagen inte ska offentliggöra årsredovisningarna. Vilken mörkläggning.

Att företagens redovisning är lättillgänglig innebär en transparens som i sin tur utgör en grund för förtroende. När förtroendet är på plats skapar det låga transaktionskostnader och möjligheter till ny finansiering. I annat fall blir affärsverksamheten dyrare och förutsättningarna för tillväxt försämras.

Att företagen i Sverige har låga transaktionskostnader beror bland annat på den lätta åtkomsten till kvalitetssäkrade årsredovisningar via Bolagsverket. I dag får Bolagsverket cirka 300 000 förfrågningar per år om bolagens redovisning. Det säger en hel del om transparensens betydelse för förtroende i affärer.

Det är bra att EU-kommissionen vänder på alla stenar och är beredd att pröva nya vägar. Men den missar målet genom att skyndsamt processa förslag, utan konsekvensanalyser. Inte minst i en konjunktur när risken för kreditförluster ökar. EU bör arbeta för synlighet och transparens också för de små företagen.

Då kan förtroendebygget fortsätta, och de små företagen kan dra nytta av de fördelar den inre marknaden kan ge. Om man inte syns finns man ju inte. Det är viktigt att ge de små företagen förbättrade förutsättningar att kunna växa. Grunden är alltid förtroende. Och förtroende trivs bäst i ljus – inte i mörker.


PETER CLEMEDTSON, ordförande, FAR SRS
DAN BRÄNNSTRÖM, generalsekreterare FAR SRS


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?