1515

Polisfällan avslöjade utpressaren på Saab

Peter lämnade Saab med ett usb-minne i skjortfickan. Det var laddat med topphemlig försvarsinformation värd hundratals miljoner kronor.
Efter ett bråk i ett lönesamtal inledde han en anonym utpressningsaktion mot Saab.
Efter en sju månader lång gemensam operation lyckades Saab och säkerhetspolisen till slut lura Peter i en fälla och han kunde gripas med med 750 000 dollar i en plastsäck.
Så här gick det till när han avslöjades.

Som konsult från Semcon har Peter varit spindeln i nätet i flera känsliga projekt inom försvarsindustrin.

SaabEricsson med att sammanställa information inom radar- och signalspaning.

Han beskrivs av sina tidigare arbetskamrater som lite underlig. Han var förvisso glad och positiv men kunde också visa mer udda sidor. En av hans före detta chefer minns i polisförhör ett tillfälle när arbetskamraterna hade samlat till en present efter att Peter fått barn.

"Det är klart att man blir lite rörd och så där om man får något av kollegerna, men han bröt ju nästan ihop och började gråta. En väldigt, väldigt häftig reaktion över ett par sparkbyxor", säger exchefen.

Peter drömde också om att lämna Sverige. Hans sambo kommer från Afrika, och strax före gripandet hade Peter sökt jobb på Ericsson i hennes hemland. Han trivdes inte på jobbet eftersom han hade högre tankar om sin kompetens än arbetsgivaren.

Konflikten mellan Saab och Peter blossade upp ordentligt vid ett första lönesamtal på Semcon i mars 2007. Peter hade en månadslön på 33.000 kronor, och pressad av ökade utgifter hemma efter att ännu ett barn hade fötts ville han ha högre lön. Saab hade dock klagat på Peter hos Semconchefen Pär Ylander, och därför vägrade Semcon höja lönen.

"De var så jäkla missnöjda med hans arbete. Kritiken gick ut på att han inte fick något gjort och att han fastnade i detaljer. Det slutade med att vi fick betala tillbaka pengar på grund av deras missnöje", berättar Pär Ylander.

Lönesamtalet urartade. Peter inkompetensförklarade sina chefer och hotade med stämning. Han hade ingen förståelse för kritiken från Saab. Cheferna kontrade med att han nu var "helt bränd" på Saab inom en överskådlig tid.

"Det var mycket höga röster på mötet", säger Pär Ylander.

Semcon fick även klagomål från Peters nya uppdragsgivare på kärnkraftverket Ringhals och tvingades därför skicka Peter på ett nytt uppdrag hos norska Kongsberg.

Samtidigt registrerade Peter ett anonymt mejlkonto hos Yahoo. I augusti mejlade han under signaturen Defence Harry ett säljbrev till två av Saabs konkurrenter inom radar- och signalspaning i försvarsindustrin – Raytheon och Selex. Bolagen svarade inte på hans första mejl. Då skickade han ett nytt där han förtydligade att det inte var fråga om spam. Samtidigt hotade Defence Harry bolagen med att gå till en konkurrent om de inte svarade.

Han erbjöd tre topphemliga Saabdokument på sammanlagt 220 sidor för 6 miljoner kronor (omräknat från dollar i aktuell kurs) – dokument som han hade bränt ned på två cd-skivor efter att ha kopierat över dem till ett usbminne när han slutade på Saab.

Raytheon och Selex svarade inte på mejlen, men slog inte heller larm till Saab. Budet gick då vidare till norska Kongsberg och priset på de tre dokumenten höjdes till 20 Mkr. Svaret kom 22 dagar senare, den 6 december förr året: "Kongsberg är ett respektabelt bolag. Vi har informerat Saab om ditt erbjudande."

Saabs säkerhetschef tackade Kongsberg för informationen och gick direkt till säkerhetspolisen, Säpo, i Göteborg. Säpo i sin tur informerade chefsåklagare Tomas Lindstrand vid åklagarkammaren för säkerhetsmål. Han startade utredning om spioneri och utpressning och instruerade Saab och Säpo att kontakta den okände mannen bakom signaturen Defence Harry på mejladressen som Kongsberg överlämnat.

En Lewis Stapleton skickade det första mejlet till Defence Harry där han förklarade att Saab ville lösa problemet diskret. I senare polisförhör uppskattade Saab att dokumenten skulle orsaka skador för hundratals miljoner kronor om de hamnade i fel händer.

"Lewis var ett fejkat namn. Det var en person på Saab som svarade på de här mejlen i samråd med säkerhetspolisen och mig i något slags joint venture. Vi var helt enkelt tvungna att lyda Defence Harry, det var han som hade taktpinnen", säger åklagare Tomas Lindstrand.

Defence Harry svarade dagen efter kort att han tänkte återkomma med instruktioner. Sju veckor senare, i början februari i år, svarade han att Saabs konkurrenter var involverade i en budgivning om dokumenten. Saab reagerade inte och i mitten av mars hotade Defence Harry med offentliggöra dokumenten i Dagens Industri och Wall Street Journal för att svartmåla Saab.

Saab svarade att det fanns fortsatt intresse av att lösa problemet förutsatt att han inte satte hoten i verket, och frågade vad priset för dokumenten var. Defence Harry svarade två dagar senare med ett bud, och i slutet av mars skickade han över ett varuprov som han hade skrivit ut på en skrivare på stan och kopierat på Chalmers tekniska högskola utan att lämna några fingeravtryck.

Några dagar senare kom ett kuvert till Lewis Stapleton på Saab med dokument som visade sig vara äkta, vilket ytterligare höjde temperaturen i sökandet efter den riktige Defence Harry. Adressen på kuvertet såg ut att vara skriven av ett barn.

"Jag ber om ursäkt för att ha använt barnarbetare för att skriva din adress", skrev Defence Harry i mejlet till Lewis Stapleton.

"Nu är det dags för dig att planera betalningen", skrev han också med stora bokstäver i ett mejl i slutet av april.

I maj och juni fortsatte förhandlingarna. Lewis beklagade sig över problem med att få Saab-ledningen att gå med på Harrys affärsförslag, och tonen pendlade mellan hoppfull och hotfull. Samtidigt försökte Säpo avslöja Defence Harrys riktiga identitet.

Utpressningsmejlen skickades från olika Seven elevenbutiker med internetuppkoppling i Göteborg. Peter har själv senare berättat att han alltid var klädd i samma keps, samma solglasögon och samma gamla jacka från Gant. Vid ett tillfälle blev han fotograferad av en övervakningskamera men det gick inte att identifiera honom med hjälp av den bilden.

Säkerhetspolisen fick inte heller veta något om konflikten mellan Semcon och Saab eller om Peters dåliga arbete.

"Vi gick igenom all tänkbar personal hädan och dädan, men kunde inte hitta honom. De som i efterhand har fått veta identiteten har sagt att det var en riktig högoddsare", berättar Tomas Lindstrand.

I början av juli levererade Defence Harry det första dokumentet och Saab hämtade ut 750.000 dollar (6 Mkr) hos sin bank för en första betalning. Lewis erbjöd sig att ordna en budbil för leveransen, utan att berätta att Säpo samtidigt hade preparerat den. Harry gick först med på det, men på morgonen den 10 juli ändrade han sig och skickade en Taxi Kurir för att hämta väskan med pengarna.

Peter hade krävt 50- och 100-dollarssedlar i olika serier och att väskan inte skulle prepareras med någon gps-sändare eller rökgranat.

Klockan tio på morgonen lämnade Saab väskan i taxin som först dirigeras mot Sahlgrenska sjukhuset. Några minuter senare ringde en man som kallade sig Klas och bröt på småländska till taxiväxeln – Peter har senare erkänt att det var han själv – och beordrade bilen att i stället köra till Guldhedens vattentorn, där Peter tog emot och betalade chauffören.

Säkerhetspolisen och rikskriminalens spanare fanns då i området tillsammans med polisens nationella insatsstyrka.

Polisen tappade bort väskan och Peter under 20 minuter, men han misslyckades under den tiden med att öppna väskans kodlås och lägga över pengarna i sin medhavda plastsäck.

Peter försvann från området och polisen började diskret att leta efter väskan i den oländiga terrängen i närheten av vattentornet. I polisens arbetsmetoder vid liknande fall ingår spårning med hjälp av gömd gps-sändare, men åklagare Tomas Lindstrand vill inte avslöja om väskan hittades med gps-hjälp.

"Det vill jag inte gå in på", säger han.

Nationella insatsstyrkan posterades ut runt väskan och några timmar senare dök en kvinna upp. Hon tittade på platsen där väskan låg och försvann sedan. En stund senare kom Peter till platsen klädd i mörka solglasögon, keps och gula handskar. Han var nervös. Gömd i ett buskage väntade polisen.

Peter gick fram till väskan, klippte upp låset med en tång och lade över pengarna i en plastsäck. När han gått tio meter såg han hur buskaget började röra på sig och han omringades av poliser med automatvapen. Han knuffades till marken och gjorde inget motstånd när han belades med handfängsel.

I Peters hem hittades handlingarna som Saab saknade, och åklagare Tomas Lindstrand säger i dag att han "är säker som man kan vara i en digital värld" på att alla känsliga dokument nu åter är i Saabs ägo.

I polisförhören och under rättegången erkände Peter att han var mannen bakom kontakterna med Saab och att han hade skickat mejlen som undertecknats med Defence Harry, men nekade till brott eftersom han hade agerat under hot från den riktige Defence Harry.

Säpo lade stor energi på att spåra den okände mannen, men åklagaren konstaterade till slut att han inte fanns.

Göteborgs tingsrätt kom till samma slutsats och dömde Peter till fyra års fängelse för utpressning och grov obehörig befattning med hemlig uppgift, men friade honom från misstankarna om företagsspioneri.

FOTNOT: Reportaget bygger på Säkerhetspolisens tidigare hemligstämplade utredning och protokoll från rättegången. Samtliga citat är hämtade från utredningen. Peter är ett fingerat namn.


Innehåll från SenzaGenAnnons

Säkrare kemikalier utan djurförsök

Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.
Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.

Som innovativt bolag har SenzaGen utvecklat en teknologiplattform för att utvärdera om kemikalier kan orsaka allergiska reaktioner på hud eller i luftvägarna. Genom testerna kan företag i en rad olika branscher undvika allergiframkallande ämnen och sätta säkrare produkter på marknaden samtidigt som antalet djurförsök kan minskas. Metoden har rönt stort intresse och SenzaGen är mitt i en intensiv kommersialiseringsfas med fokus på marknadsföring och försäljning.

SenzaGen grundades 2010 som en avknoppning från Institutionen för immunteknologi vid Lunds universitet. Sedan dess har SenzaGen använt modern teknologi för att utveckla världens för närvarande mest träffsäkra tester i sin kategori och fokuserar på att skapa ett kunddrivet, lönsamt bolag. Ambitionen är att först etablera GARD®-teknologin i Europa och Nordamerika, för att därefter stegvis expandera till utvalda marknader i resten av världen, där intresse redan finns i Asien. Utvecklingen inom testindustrin går mot att ersätta djurförsök med djurfria testmetoder, vilket skapar stora marknadsmöjligheter för bolaget.

– Vår testmetod kombinerar genomiska data från mänskliga celler med maskininlärning vilket ger mycket bättre resultat än djurförsök. För närvarande kommer den största delen av våra intäkter från direktförsäljning men vi distribuerar även våra tester via samarbetspartners i Europa och USA, säger Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.

Lär dig mer om GARD®-teknologin här 

Snabb och kostnadseffektiv testmetod

SenzaGens primära marknader är läkemedelsindustrin, den medicintekniska industrin, kemikalieindustrin och den kosmetiskaindustrin. Inom alla dessa fyra industrier har stora globala kunder använt testmetoden, bland annat läkemedelsbolaget H. Lundbeck A/S och det medicintekniska bolaget Sonova.

– En av våra främsta konkurrensfördelar är att vår testmetod kan hantera de ämnen som traditionellt anses vara svårbedömda och därmed kan tillämpas på alltifrån kosmetika och rengöringsmedel till material såsom tyger, plaster och metaller. Testmetoden är dessutom snabb och kostnadseffektiv jämfört med djurförsök, vilket innebär att vi har ett väldigt attraktivt erbjudande, säger Axel Sjöblad.

Utökat erbjudande 

SenzaGen har fått positivt gensvar från kunder i många branscher då bolagets

tester hjälper dem att fatta rätt beslut redan tidigt i produktutvecklingsprocessen.

– På grund av marknadens efterfrågan och som komplement till GARD® med tester för hud- och luftvägsallergi, utökar vi vårt erbjudande med tester för irritation och korrosion från och med den 1 juli 2021. Det ökade testutbudet är en del av vår kommersialiseringsstrategi och i linje med vår mission att erbjuda de absolut bästa alternativa testerna till djurförsök inom ett antal olika områden. Redan i höst har vi för avsikt att ytterligare öka vårt testutbud, säger Axel Sjöblad.

Om SenzaGen:

SenzaGen är ett svenskt bioteknikbolag som erbjuder den senaste teknikens djurfria tester för att bedöma om kemikalier kan vara allergiframkallande. Med enastående hög träffsäkerhet möter GARD® behoven inom flera industrier och bidrar till att företag kan utveckla, producera och leverera säkrare, etiska och mer hållbara produkter. GARD®-testerna utförs i SenzaGens GLP-godkända laboratorium samt hos utvalda partners i Europa och USA. SenzaGen har sitt huvudkontor i Lund och dotterbolag i USA. SenzaGen är listat på Nasdaq Stockholm First North. Läs mer om SenzaGen här 

Mer från SenzaGen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SenzaGen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?