Annons

Stockholmsbörsen: Stark dag på börsen

Stockholmsbörsen hade en större uppgång på måndagen, med verkstadsbolag och finansaktier i spetsen. De europeiska börserna, som hade öppet på fredagseftermiddagen när det var helgstängt i Stockholm, utvecklades betydligt blygsammare.

"Det är en återhämtning för flera av den senaste månadens förlorare. Den viktigaste förklaringen till att Stockholmsbörsen går starkare än övriga europeiska börser är att Europa hade en uppgång efter stängning i Stockholm i fredags", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

När börsen stängde var OMXS30-index 4,5 procent upp till noteringen 667,9. Omsättningen uppgick till 12,6 miljarder kronor. Sedan årets bottennotering för en vecka sedan har indexet nu återhämtat sig med 16 procent.

"Sentimentet har blivit positivare efter de stora statliga stödpaketen som gått igenom och efter räntesänkningarna runt om i hela världen. Många börjar tycka att aktiemarkanden relativt andra tillgångar ser billig ut", säger en förvaltare till Nyhetsbyrån Direkt.

Uppgången var stabil i Stockholm under större delen av måndagen, bortsett från tillfällig press på eftermiddagen sedan månadsstatistik över de amerikanska inköpschefernas index i oktober kommit en sämre än väntat.

"ISM kom in på den sämsta nivån sedan tidigt 80-tal, men börsen står emot ändå. Det innebär att marknaden är med på att vi är på väg till en sämre konjunktur men att ett bolag inte kan värderas utifrån ett enda års vinst", säger den aktiestrateg som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

Bland verkstadsbolagen steg Volvo 7,8 procent till 42:90 kronor och Alfa Laval ökade 11,4 procent till 61 kronor. Även ABB och Sandvik hörde till måndagens draglok, upp 6,3 procent till 101:25 kronor respektive 4,0 procent till 51:50 kronor.

I banksektorn ökade Nordea 3,9 procent till 63:40 kronor, Handelsbanken klättrade 3,8 procent till 144:75 kronor och Swedbank var 3,6 procent till 64:50 kronor. SEB steg 1,4 procent till 75:25 kronor.

Även bolag som Vostok Gas och Lundin Petroleum visade skarpa uppgångar, upp 14,5 procent till 106:50 kronor respektive 13,0 procent till 41 kronor.

Q-Med lyfte 17,5 procent till 37 kronor. EQT-ägda Ivytan lade ett bud på Q-Med värt 39 kronor per aktie, tillsammans med Lyftet Holding som kontrolleras av Q-Meds huvudägare och vd Bengt Ågerup. Q-Meds aktie har handlats under budnivån sedan i juni, men jämfört med historiska kursnoteringar är avståndet långt. Vid årsskiftet stod aktiekursen i nära 85 kronor och i april 2007 var rekordnoteringen 117 kronor.

Bland de analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med finns en övervikt för dem som tycker att budet på Q-Med är för lågt. Samtidigt finns en tro på att budet i slutänden kommer att gå igenom, möjligtvis efter en viss höjning.

"Vi tycker att budet är väldigt lågt och vi utgår från att det kommer att höjas mot slutet av budperioden. På den här nivån tror jag det blir svårt att få acceptans från de institutionella ägarna", säger en analytiker.

Aarhuskarlshamn, som kom med sin delårsrapport i fredags morse, ökade 11,2 procent till 104:50 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?