Annons

Stockholmsbörsen: Uppgång väntas

En ordentlig uppgång på börserna i New York på onsdagskvällen och en stark utveckling för den asiatiska aktiehandeln under natten och morgonen, i kombination med stigande terminer för de europeiska indexen, bäddar för en positiv öppning på Stockholmsbörsen på torsdagen.

Trots svag makroekonomisk statistik steg indexen i New York, där investerarna valde att tro på en stabilisering av den amerikanska ekonomin med hjälp av de åtgärder som den kommande presidenten Barack Obama presenterat.

Dow Jones steg 2,9 procent till 8.727, S&P 500 ökade 3,5 procent till 888 och Nasdaq Composite klättrade 4,6 procent till 1.532.

Fordonstillverkarna General Motors och Ford rusade då hoppet om ett stödpaket för den amerikanska bilindustrin steg. GM steg 35,1 procent och Ford 29,5 procent.

I Asien steg börserna överlag. Räntesänkningen i Kina gav hopp om fortsatt tillväxt i landet och ledde till kursuppgångar för råvarurelaterade bolag. Den indiska börsen höll stängt på grund av det terrordåd som drabbade Bombay på onsdagskvällen svensk tid. Taiwans Taiex-index gick starkast i regionen, och Nikkei tog tillbaka onsdagens tapp genom att stiga 2,0 procent.

Oljepriset stärktes under onsdagskvällen, men tappar farten under torsdagsmorgonen och noteras till 53:21 dollar per fat i New York, ned 1:23 dollar. På London Metal Exchange pekar priserna på basmetaller i huvudsak något nedåt.

Lindab upprepade sina finansiella mål och lämnade en uppdatering av läget i det fjärde kvartalet inför torsdagens kapitalmarknadsdag. Bolaget spår att försäljningen minskar med 5-10 procent jämfört med det fjärde kvartalet förra året, och drar ned sin investeringsprognos för helåret 2008 till 250 miljoner kronor från tidigare 325 miljoner kronor. Under 2009 kommer Lindab att bromsa investeringstakten till en nivå på högst 220 miljoner kronor, och lägger tidigare meddelade investeringar i Ukraina på is.

Teliasoneras vd Lars Nyberg tror inte att bolaget kommer att öka sitt aktieinnehav från nuvarande knappt 44 procent i den ryska mobiloperatören Megafon. Det säger han i en intervju med finska Kauppalehti.

Tele2 slår till med ett köp av mobiloperatören Digital Expansion som driver ett gsm-mobilnät i ryska Kaliningrad. Prislappen ligger på 150 miljoner kronor på skuldfri bas, och ger Tele2 en gsm-1800 licens, mobilnät och 5.000 kunder i området.

Bland övriga bolagsnyheter på torsdagsmorgonen noteras att PA Resources gjort ett oljefynd på prospektet Didon North i Tunisien, och att Betsson överklagar länsrättens dom om den spelbutik som bolaget sedan sex månader driver i Stockholm.

Torsdagens makroagenda innehåller konfidensindikatorn och indikatorn för företagsklimat för november i Euro området, som presenteras klockan 11.00. Dessutom rapporterar Tyskland arbetslöshetssiffror för samma månad klockan 9.55.

Lundbergs lämnar delårsrapport vid lunchtid, liksom Consilium. Även Digital Vision, Kopparbergs Bryggeri och Paynova lämnar rapport under torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?