Annons

Räntor & valutor: Svag statistik sänker räntorna

Europeiska statspappersräntor fortsatte att stiga något i förmiddagens handel på torsdagen, men efter nya signaler om att Europa går mot en tung recession bromsades rörelsen och räntorna vände nedåt.

EU-kommissionens samlade konfidensindex för euroområdet, ESI, rasade till 74,9 i november, från 80,0 i oktober. Det var den lägsta noteringen sedan september 1993, och väsentligt lägre än de 78,0 som väntades enligt Bloomberg News prognosenkät. Kraftigt sjunkande sentiment rapporterades från industri-, tjänste- och byggsektorn medan detaljhandelssektorn rapporterade ett oförändrat svagt stämningsläge.

I hela EU sjönk den samlade sentimentsindikatorn till 70,5 i november, från 77,2 i oktober. Bland de enskilda länderna var nedgången värst i Storbritannien, Polen och Tyskland medan Frankrike och Italien noterade mer blygsamma nedgångar.

Christoph Weil, analytiker på Commerzbank, konstaterar i ett kundbrev att utfallet var långt svagare än de själva hade räknat med, och det indikerar att euroområdets ekonomi faller tungt mot slutet av året.

"Nedgången håller på att bli en självförstärkande spiral... Nedgången i ESI visar vilket dåligt skick den europeiska ekonomin befinner sig i. Trots att inflationsförväntningarna ännu är höga kommer ECB utan tvekan att sänka räntan ytterligare de kommande månaderna. Vi ser ett första steg med 75 punkter, till 2,5 procent, nästa vecka", skriver Christoph Weil

Statistik från Tyskland visade tidigare på torsdagen att antalet arbetslösa fortsatte att sjunka, med 10.000 personer, i november. Den säsongsjusterade arbetslösheten var samtidigt oförändrad på 7,5 procent i november jämfört med i oktober.

Frank-Jürgen Weise, chef för den tyska arbetsmarknadsmyndigheten, påpekade efter statistiken att arbetslösheten är en eftersläpande indikator, och han väntar att nedgången i ekonomin snart nog kommer att märkas på den tyska arbetsmarknaden.

"Den positiva effekten av det ekonomiska uppsvinget har avslutats. Förbättringsdynamiken försvagas och kommer med säkerhet stanna upp nästa månad", sade Frank-Jürgen Weise.

Statistik från SCB visade att ökningstakten i utlåningen till hushållen minskade till 9,4 procent i oktober från 9,7 procent i september. Utlåningstillväxten till icke- finansiella företag minskade samtidigt till 13,8 procent i oktober från 13,9 procent i september.

Knut Hallberg, analytiker på Swedbank noterar att tillväxttakten i utlåningen avtar, men "dock i en överraskande långsam takt". Trots den mycket kraftiga finansturbulensen i oktober verkar det därmed inte skett någon kraftig kreditåtstramning, enligt SCB:s siffror.

Enligt Knut Hallberg kan däremot en större nedgång i penningmängdstillväxten i oktober, M3-tillväxten sjönk till 5,5 procent från 8,5 procent i september, tolkas som ett uttryck för minskad ekonomisk aktivitet.

I euroområdet var däremot M3-tillväxten oförändrad på 8,7 procent i oktober jämfört med i september. Ökningstakten för privata krediter dämpades dock till 7,8 procent i oktober från 8,5 procent i september.

Enligt Michel Schubert, analytiker på Commerzbank Frankfurt, tyder inte ECB-statistik på kreditgivningen till den icke-finansiella sektorn har torkat upp. Statistiken bör dock tolkas försiktigt givet att företagen kan ha "frontladdat" upplåning på grund av farhågor om svårare kreditförhållanden framöver. Dessutom kan det ha skett ett skifte från marknadsupplåning till bankupplåning givet att det har blivit betydligt svårare att emittera företagspapper.

På valutamarknaden stärktes euron mot dollarn och japanska yen i takt med ett bättre börsklimat, och den mycket svaga Europastatistiken gav endast ett marginellt avtryck i euro/yen-kursen.

USA-marknaderna håller stängt på torsdagen för Thanksgivingfirande, och blickarna riktas nu mot i vilken utsträckning de amerikanska konsumenterna vågar sig ut till köpcentren på fredagen. Vissa stora center brukar öppna "Black Friday"-handeln redan vid midnatt lokal tid, och lockar då oftast med riktiga fyndpriser på ett antal kampanjvaror.

Tillträdande presidenten Barack Obama vädjade på onsdagen om tillförsikt hos de amerikanska konsumenterna, så att de vågar sig ut att handla när helghandeln inleds på allvar på fredagen.

"Folk ska veta att hjälp är på väg. Vi kommer att klara att ta oss igenom dessa svåra tider, men vi måste fatta ett antal kloka beslut", sade han på onsdagseftermiddagen.

Barack Obama sade också att han själv och familjen planerade att julhandla lite på fredagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Telia CompanyAnnons

Bli en bättre chef på distans – 8 tips

”Ledarskap på distans har blivit en viktig kompetens”, säger Mille Beckman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.
”Ledarskap på distans har blivit en viktig kompetens”, säger Mille Beckman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.

Var fjärde svensk jobbar mer effektivt på distans. Men cheferna tenderar att underskatta hur dåligt många medarbetare mår av isoleringen, visar en ny kompletterande undersökning till Telias digitala index.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning 

25 procent av de anställda har jobbat mer effektivt på distans under pandemin, och framför allt större företag – med mer än 50 anställda – har sett en ökad produktivitet.

Det visar en uppföljning till den årliga rapporten ”Telias digitala index” där deltagarna svarat på frågor om hur de upplevt distansjobbet under våren.

”Vanligt känna mindre arbetsglädje”

– Missnöjet handlar om minskat engagemang, mindre arbetsglädje och att man saknar det sociala, säger Mille Backman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia, och fortsätter:

– Här är också skillnaden mellan chefer och anställda störst. Många arbetsledare tycks underskatta vad det sociala betyder för deras medarbetare. Den centrala frågan framåt är: Hur får vi in samarbetet och det sociala kittet i den digitala miljön?

Fortsatt distansjobb efter pandemin

Rapporten visar att svenska företag har en positiv inställning till distansjobb efter pandemin. Så många som 79 procent av beslutsfattarna på företag med mer än 50 anställda svarar att medarbetarna kommer att fortsätta att jobba på distans, helt eller delvis.

En ny undersökning från Gartner gav liknande resultat: 74 procent av finanscheferna planerar att göra distansarbete till en permanent lösning långt efter pandemin.

– Att leda på distans kommer att bli en allt viktigare kompetens, konstaterar Mille Beckman.

Hur blir man en bättre chef på distans? Här är 8 tips från Mille Beckman.

1 Bjud in till möten som inte handlar om jobb

Inför rutiner som uppmuntrar till gemenskap online – som ett återkommande morgonmöte på 15 minuter där det är frivilligt att delta och där temat inte är jobb. Du kan kliva in och säga hej, ungefär som du hejar och byter några ord vid kaffeautomaten på kontoret. Linkedin är ett bra socialt verktyg, föreslå en digital lunch eller fika med medarbetare eller andra i ditt kontaktnät, skicka sedan en möteslänk. 

2 Ge individuellt anpassad feedback 

Ta reda på hur de helst kommunicerar. Vissa vill ringa och prata, andra chatta. Vissa behöver mycket kontakt för att klara distansjobbet optimalt, andra föredrar mindre utbyte med chefen.

3 Dela mera av arbetsdagen

Många företag har tekniken på plats, men saknar arbetssätt som skapar energi och delaktighet. Lansera forum och rutiner där det blir naturligt att dela mer av jobbet: Att be om tips, få feedback, utvärdera. Ställ frågan: Vad gillar ni med kontoret? Hur kan ni få in det i den digitala miljön?

4 Tydliga riktlinjer om takt och ton 

Det skrivna ordet kan lätt skapa missförstånd, du kanske skriver något i en chatt som misstolkas av den berörda som sitter vid sitt köksbord. Informera om vilken ton ni ska ha och utvärdera löpande hur ni kommunicerar.

5 Undvik en-tar-över-skärmen-möten

Många digitala möten går till så att alla checkar in, en tar över skärmen och sedan ”försvinner” de andra. Hur skapa mer meningsfulla möten? Ett trick är att noga formulera syftet med mötet, vilka ska vara med och varför, hur långt ska mötet vara? Gör en agenda och en kort beskrivning av mötet i kallelsen, så att de inbjudna känner både engagemang och ansvar.

6 Se upp för digitala klyftor

Gör regelbundna digitala hälsocheckar – hur jobbar medarbetarna digitalt, vad behöver var och en lära sig? Växer kunskapsklyftan mellan medarbetarna är det svårt att flytta företaget framåt.

7 Pauser skapar kreativitet

Ett vanligt misstag vid distansjobb är att vi ”jobbar på” utan pauser. Som ledare är det viktigt att uppmuntra till ett hållbart digitalt arbetsliv. Tipsa medarbetarna om att lägga in promenader, lunchraster och annat som ger energi.

8 Bygg kulturen digitalt

Skapa er företagskultur digitalt, och inte enbart på den fysiska arbetsplatsen. Hur vill ni att medarbetarna ska uppleva er digitala miljö? Hur delar ni information, hur ger ni feedback och så vidare.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning  

 

 

Mer från Telia Company

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Company och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?