Annons

Stockholmsbörsen: Nedåt på börsen

Stockholmsbörsen noterades på minus vid lunchtid på onsdagen. Efter en svängig inledning hade index placerat sig på negativ mark i likhet med de större marknaderna ute i Europa och en tidig titt på de amerikanska terminerna visade på en liknande försvagning. På uppsidan märktes Astrazeneca medan Hennes & Mauritz tillhörde de som tyngde index.

Vid klockan 13.25 var OMXS30-index 1,3 procent ner till 626,1. Det kan jämföras den uppgång på närmare 1 procent som noterades ven dryg timme efter öppningen. Omsättningen uppgick till 5,8 miljarder kronor.

Nedgången till trots menar en mäklare Nyhetsbyrån Direkt talat med att det tekniskt finns utrymme för en uppgång till indexnivåerna 680-720.

"Och på nedsidan har vi en botten runt 550-560 där vi studsade över dagen nu senast. Det var även där vi befann oss i oktober innan vi fick den senaste vändningen upp", säger mäklaren.

Ett av dagens samtalsämnen var tisdagens besked från USA om de 800 miljarder dollar stora stödpaket från Federal Reserve som ska rikta sig till husköpare, konsumenter och mindre företag.

"Den låga omsättningen på börsen gör att det fortsätter att vara slagigt och otroligt svårbedömt. Trots ytterligare stödpaket och kommande räntesänkningar från ECB och Riksbanken är nog alla inställda på att 2009 blir nattsvart realekonomiskt sett men samtidigt borde alla åtgärderna bita någonstans", säger mäklaren.

H&M, som överträffat indexutvecklingen rejält den senaste veckan, rekylerade ner med 4,4 procent till 285:50 kronor.

Astrazeneca ökade 1,6 procent till 292:50 kronor. Sent på tisdagen meddelade bolaget att det nått en överenskommelse med Teva i tvisten om försäljningen av en kopieversion av astmaprodukten Pulmicort Respules. Teva får nu börja sälja preparatet från december 2009, enligt ett exklusivt licensavtal där Teva kommer att betala royalty till Astrazeneca. Astrazeneca passade även på att upprepa sin prognos för helåret.

Bland verkstadsbolagen bidrog Atlas Copco A och ABB på uppsidan med uppgångar på 2,1 respektive 2,0 procent.

Råvarurelaterade aktier som SSAB och Boliden noterade också uppgångar, upp 3,5 procent till 59 kronor respektive 0,5 procent till 18:80 kronor.

För Boliden kan beskedet att Nyrstar stänger ned zinksmältverkskapacitet in i 2009 ha bidragit positivt. Nyrstar räknar med att smältverken kan vara stängda under första halvåret 2009.

Bland de storbolag som tappade mest märktes Electrolux, NCC och Swedish Match.

Hemtex backade inledningsvis sedan bolaget redovisat en förlust för det andra kvartalet men hämtade sig sedan och steg 3,5 procent till 26:90 kronor. Trots det tuffa marknadsläget upprepade bolaget sina finansiella mål.

På makrosidan väntas rikligt med amerikansk statistik på eftermiddagen, bland annat orderingång för varaktiga varor, nyanmälda arbetslösa, Chicago inköpschefsindex, Michigan-index och försäljning av nya hem.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?