Annons

Börsöppningen väntas bli negativ

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en negativ öppning när handeln i Europa inleds på onsdagen. I New York noterade börserna uppgångar för tredje dagen i rad på tisdagen, även om indexen handlades på båda sidor om nollstrecket under dagen.

Tisdagens viktigaste nyhet i USA var utannonseringen av ett 800 miljarder dollars stödpaket från Federal Reserve till husköpare, konsumenter och mindre företag.

Dow Jones steg 0,4 procent till 8.479, S&P 500 ökade 0,7 procent till 857 och Nasdaq Composite klättrade 0,5 procent till 1.465.

Studentlåneföretaget Sallie Mae rusade 21,5 procent och CIT Group var upp 19,3 procent. Även storbankerna hade stigande kurser. JP Morgan ledde uppgångarna på Dow Jones, upp 7,9 procent. Citigroup och Bank of America noterade båda cirka 2 procent högre.

I Asien hade börserna en blandad utveckling på onsdagen. Seouls Kospi-index drevs upp 4,7 procent med stöd av banksektorn medan Japans Nikkei 225 var ned 1,3 procent. Rio Tinto föll 33 procent i Australien sedan BHP Billiton dragit tillbaka sitt bud på bolaget.

Oljepriset noterar strax under 51 dollar per fat i New York, upp 0:18 dollar, inför veckostatistik över amerikanska oljelager som väntas klockan 16.35

I Stockholm har Hemtex på onsdagsmorgonen redovisat en förlust efter skatt på 6,7 miljoner kronor (22,6) för det andra kvartalet. Bolagets försäljning i jämförbara butiker minskade med 25 procent under kvartalet. Mot bakgrund av situationen i marknaden sänker Hemtex etableringstakten för nya butiker till högst 20 under verksamhetsåret 2008/2009. Tidigare mål var att etablera högst 25 butiker.

Astrazeneca meddelade sent på tisdagen att bolaget nått en överenskommelse med Teva i tvisten om försäljningen av en kopieversion av Pulmicort Respules. Från december 2009 får Teva nu sälja läkemedlet enligt ett exklusivt licensavtal där Teva kommer att betala royalty till Astrazeneca. Astrazeneca upprepade även sin prognos för helåret.

Flera av bankerna har fått sänkta riktkurser av JP Morgan. Handelsbankens riktkurs är nu satt till 124 kronor (133), Nordea har fått riktkursen 79 kronor (87) och SEB:s nya riktkurs är 71 kronor (87).

På makrosidan väntas rikligt med amerikansk statistik på eftermiddagen, bland annat orderingång för varaktiga varor, nyanmälda arbetslösa, Chicago inköpschefsindex, Michigan-index och försäljning av nya hem.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?