Annons

Stockholmsbörsen: Köplusten stiger igen

Stockholmsbörsen återhämtade sig kring lunchtid på tisdagen och handlades upp, efter en rekyl ned på förmiddagen i spåren av måndagens rekordrally. Ericsson och ABB tillhörde de aktier som bidrog mest till återhämtningen, medan fler bolag i allmänhet dessutom noterades på plus.

Klockan 12.50 noterades OMXS30 upp 1,1 procent till 626,8. Omsättningen uppgick till 7,0 miljarder kronor.

Byggsektorn fortsatte att tynga sedan Skanska spått en volymnedgång på cirka 15 procent i Norden nästa år efter en genomgång av orderstocken och den förväntade orderingången.

"Det som är det jobbiga är utsikterna. 15 procents volymnedgång i Norden nästa år är betydligt lägre än vad jag räknat med. De måste vara skeptiska till orderingången de närmaste sex-tolv månaderna", säger en bygganalytiker

Skanska varslar nu 3.400 personer i Norden till en kostnad av 600 miljoner kronor, vilket både är fler personer och till en högre kostnad än andra bolag, enligt analytiker.

"Det är först och främst lite högre kostnader och fler människor än vi räknat med. Kostnaden per anställd ser däremot ut att vara betydligt högre än vad de andra byggbolagen talat om", säger en analytiker medan en annan jämför med NCC.

"Skanska bedömer att de måste skära ned 17 procent av sina anställda i Norden, vilket är en klart större neddragning av personal än NCC:s tidigare aviserade 9 procent", säger han.

Skanska backade 4,1 procent till 58:50 kronor. NCC och JM sjönk 1,8 respektive 1,0 procent. Peab steg däremot 2,3 procent.

Även Hexagon, som håller kapitalmarknadsdag, planerar för att 2009 kommer att bli ett utmanande år. I dagsläget spår dock koncernen en positiv organisk tillväxt för nästa år, där prognosen ligger i spannet från 0 till 8 procents tillväxt mot bakgrund av osäkerheten som råder. Hexagon skjuter samtidigt sitt försäljningsmål, om 20 miljarder kronor, samt rörelsemarginalmålet på 20 procent ett år framåt, till 2011.

Hexagons vd Ola Rollén säger till Direkt att personalen ska minskas med cirka 250 personer i det fjärde kvartalet, vilket kommer att ge besparingar på runt 200 miljoner på årsbasis från och med början av år 2009.

Efter en initial nedgång steg aktien 3,3 procent till 40:50 kronor.

ABB:s ordförande Hubertus von Gruenberg har talat i det schweiziska tv-programmet SF Boerse på tisdagen.

"Vi klarar oss relativt bra och har många order inbokade som kommer att bära oss under en lång tid. Den ekonomiska avmattningen har inte orsakat oss alltför mycket oro hittills", sade han, enligt Reuters.

ABB-aktien steg hela 9,6 procent till 99:75 kronor.

Q-Med:s styrelse avråder bolagets aktieägare att tacka ja till Ivytans bud då tidpunkten anses "opportunistisk med tanke på det rådande finansiella klimatet", där en "utomordentlig långsiktig tillväxtpotential som börsnoterat bolag" inte avspeglas i budet på 39 kronor per aktie, menar styrelsen. Aktien handlades svagt ned till 37 kronor.

"Det finns utrymme att höja budet utan att det skulle vara en dålig affär. Jag tror inte att det dras tillbaka, i så fall skulle Bengt Ågerup hamna i en besvärlig sits eftersom han har talat för det så starkt och förberett det under en längre tid", säger en analytiker.

Att Sony Ericsson nådde den efterlängtade tredjeplatsen på den globala mobiltelefonmarknaden under tredje kvartalet, med 8,1 procents andel, berodde enligt analysföretaget Gartner mer på konkurrenternas svårigheter än på egen skicklighet.

Det säger Gartner i kommentar till Direkt och anser att Sony Ericsson väntas få svårt att hålla positionen.

"Både Motorola och LG hade problem under tredje kvartalet, och skillnaden i volymer mellan de tre är liten", konstaterar Carolina Milanesi, ansvarig för analys av mobiltelefonmarknaden. Delägaren Ericsson steg 4,6 procent.

Hudbay Minerals bud på Lundin Mining tas emot med skepsis på börserna såväl i Kanada som i Sverige.

I Toronto tappade aktien 10 cent till 95 cent, cirka 6:10 kronor, under budkursen på cirka 8:35 kronor, och i Stockholm backade aktien 5,1 procent till 6:45 kronor.

Astrazeneca stängde i sin tur 1:60 kronor lägre i USA än i Stockholm på måndagen. Efter beskedet att Abraxis Bioscience köper tillbaka rättigheterna för att marknadsföra Abraxane i USA, för 268 miljoner dollar, tappade aktien 2,3 procent, eller 9:00 kronor, i Stockholmshandeln till 294 kronor.

I banksektorn återhämtades sig samtliga storbanker. Vid lunchtid var Swedbank och Nordea ned 0,8 procent vardera medan SEB och Handelsbanken lyfte 1,5 respektive 0,8 procent.

Citigroup har sänkt rekommendationen för Swedbank till sälj från tidigare behåll, där riktkursen sänkts till 45 kronor från tidigare 60 kronor, medan SEB fick riktkursen sänkt till 50 kronor, från tidigare 75 kronor.

Teliasonera backade 1:60 kronor till 36:30 efter att bland annat Merrill Lynch sänkt sin rekommendation för aktien till underperform.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Telia CompanyAnnons

Så kan chefen slippa IT-bördan

IT-ansvaret blir ofta ett ”grupparbete” där allt från vd:n till vanliga anställda tar olika delar, visar en ny undersökning. Att outsourca IT har flera fördelar: Minskade IT-kostnader, ökad säkerhet och nöjdare medarbetare.
IT-ansvaret blir ofta ett ”grupparbete” där allt från vd:n till vanliga anställda tar olika delar, visar en ny undersökning. Att outsourca IT har flera fördelar: Minskade IT-kostnader, ökad säkerhet och nöjdare medarbetare.

Är du vd och trött på IT-frågor som ständigt landar på ditt bord?

Allt fler företag löser problemet med att outsourca sin IT.

– Att frigöra tid och minska IT-kostnaderna är två viktiga vinster, säger Daniel Stark, chef för strategi och affärsutveckling på Telia.

Upptäck fler fördelar med IT-avdelning som tjänst 

Att outsourca IT är en växande trend – särskilt bland små och mellanstora svenska företag. Det visar en ny uppföljande undersökning till den årliga rapporten ”Telias digitala index”. Andelen företag med 10-49 anställda som lägger ut IT-ansvaret har ökat från 29 till 33 procent bara det senaste året.

Daniel Stark, chef för strategi och affärsutveckling på Telia:

– Tekniken blir allt mer komplex, kraven på IT-säkerhet ökar och det är svårt att hänga med – inte minst för mindre företag. Hos dessa företag brukar det dessutom finnas en eller flera ofrivilligt IT-ansvariga som samtidigt har andra arbetsuppgifter. Och många teknikfrågor tenderar att hamna på chefens bord.

IT-ansvaret – ett grupparbete

Undersökningen visar att IT-ansvaret ofta blir ett otydligt ”grupparbete” där såväl IT-chef och verksamhetschef som vd och vanliga medarbetare tar ansvar för olika delar.

– Genom att outsourca sin IT kan mindre företag få tillgång till samma kompetens och säkerhet som ett stort IT-bolag. Dessutom brukar man få nöjdare medarbetare som får fokusera på kärnverksamheten, säger Daniel Stark.

”Inte funnits för mindre företag”

För att möta det växande behovet av outsourcing erbjuder Telia ”IT-avdelning som tjänst” som vänder sig till företag från 10 anställda.

Tjänsten innebär att ett expertteam från Telia blir företagets IT-avdelning, med support, övervakning av företagets IT-miljö och ansvar för säkerheten.

– Den här typen av tjänst har länge funnits för stora bolag, men har tidigare inte varit tillgänglig för mindre företag, säger Daniel Stark.

Företaget kan samla både sina IT- och kommunikationstjänster i Telias unika erbjudande.

– Traditionellt finns en uppdelning mellan IT och telekom. Idag finns stora möjligheter att förenkla genom att samla alla teknikfrågor.

Minskade kostnader och mer tid

Vilka vinster kan då ett företag göra på att outsourca sin IT?

I undersökningen svarar företagen att de två viktigaste är att minska de totala IT-kostnaderna och att frigöra tid för medarbetarna.

– Att outsourca IT är i regel kostnadseffektivt i och med att företaget bara debiteras för de funktioner de behöver och faktiskt använder. Interna IT-kostnader kan dra iväg, och uppstår problem slukar det dessutom förlorad arbetstid, säger Daniel Stark och pekar på tre andra fördelar:

1 Ökad konkurrenskraft

”Ni kan fokusera helt på er affärsidé. Samtidigt får ni en IT-miljö som uppdateras och utvecklas av tekniker med spetskompetens.”

2 Kunskap och service

”Oavsett IT-problem – ni har alltid en support att kontakta som är experter på er IT-miljö och kan lösa problemen direkt.”

3 Ökad säkerhet

”Verksamheten blir mer sårbar om IT-frågorna hänger på interna medarbetare.

När ni outsourcar er IT tar leverantören ansvar för säkerheten och jobbar proaktivt för att undanröja alla teknikrelaterade risker.” 

Så kommer ni igång

Telias ”IT-avdelning som tjänst” inleds med en grundlig analys av företagets IT-miljö. Därefter tar ett expertteam ansvar för och har full koll på IT-miljön dygnet runt.

– Supporten och säkerheten är centrala delar. Man kan kontakta oss och få återkoppling direkt. De allra flesta frågor åtgärdar vi utan att besöka företaget, säger Daniel Boström, IT-konsult på IT-avdelning som tjänst.

Kontrollerar säkerheten löpande

Vad gäller säkerheten jobbar teamet proaktivt genom löpande kontroller.

– Eventuella fel kan åtgärdas innan de skapar problem. Dessutom gör vi en noggrann undersökning en gång om året för att säkerställa att företagets IT-miljö är säker och uppdaterad.

Telia erbjuder också utbildning – det kan handla om smartare arbetssätt eller om att agera IT-säkert vid distansjobb.

Daniel Boström lyfter fram den personliga kontakten:

– Du kommer inte till en tekniker-vem-som-helst, utan till ett tight team som kan er IT-miljö utan och innan. Varje företag ska känna att vi är deras IT-avdelning.

Upptäck fler fördelar med IT-avdelning som tjänst 

Fakta: IT-avdelning som en tjänst

• Telia hanterar IT- och kommunikationstjänster för företaget. Vänder sig till företag från 10 anställda.

• Tjänsten är prenumerationsbaserad och erbjuder ett expertteam som gör en grundlig analys för att skräddarsy tjänsten utifrån verksamhetens behov. Därefter tar teamet ansvar för och har full koll på IT-miljön dygnet runt.

• Telia jobbar proaktivt genom löpande säkerhetskontroller så att eventuella fel kan åtgärdas innan de skapar problem. Dessutom gör Telia en grundlig undersökning en gång om året för att säkerställa att företagets IT-miljö är uppdaterad, säker och tillgänglig.

• I tjänsten ingår support och konsultation med syftet att frigöra tid och skapa effektivare arbetssätt.

 

Mer från Telia Company

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Company och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?