Annons

New York: USA-börserna stiger kraftigt

USA-börserna följer upp fredagens rally och stiger även kraftigt under måndagen. Räddningen av finansjätten Citigroup lyfter hela finanssektorn.

Det har bekräftats att nuvarande Fed-chefen i New York, Timothy Geithner, blir USA:s nästa finansminister. Barack Obama planerar samtidigt ett nytt stimulanspaket på över 500 miljarder dollar för de kommande två åren, vilket är betydligt mer än vad Obama flaggade för under presidentvalskampanjen.

Dow Jones index var klockan 19.15 upp med 2,8 procent till 8.270. På den bredare marknaden steg S&P 500 index med 4,0 procent till 832 medan Nasdaq Composite index ökade med 3,5 procent till 1.432.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp fjorton punkter till 3,32 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade sju punkter till 3,75 procent.

Den amerikanska staten meddelade att den problemtyngda bankjätten Citigroup räddas genom ett kapitaltillskott på 20 miljarder dollar och att 306 miljarder dollar i osäkra tillgångar garanteras. Den nedpressade aktien rusade 50 procent till och i sektorn drogs Bank of America med upp 18,7 procent och Goldman Sachs höjdes 23,7 procent.

Försäljningen av befintliga hus i oktober månad minskade till 4,98 miljoner hus, vilket var något under förväntade 5,00 miljoner hus.

Energi- och råvaruaktier gick starkt i takt med att oljepriserna vänt uppåt. Exxon ökade 4,0 procent medan Chevron steg 7,5 procent. Decemberkontraktet för WTI-oljan steg 9,8 procent till 54,80 dollar.

Läkemedelsbolaget Johnson & Johnson har tecknat slutgiltigt avtal om förvärv av Omrix Biopharmaceuticals för 438 miljoner dollar. Omrix väntas fungera som en fristående enhet inom Johnson & Johnson, vars aktie var oförändrad.

Target meddelade på fredagskvällen att bolaget har avvisat ett förslag från investeraraktivisten Bill Ackman om att knoppa av bolagets fastighetsinnehav. Aktien var upp 7,4 procent.

Matproducenten Campbell Soup föll 7,9 procent efter en lägre kvartalsvinst än väntat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?