1515

Historisk rusning på börsen

Stockholmsbörsen satte full fart uppåt på måndagseftermiddagen och det breda indexet slutade hela 9,0 procent högre, den tredje kraftigaste uppgången i modern tid.

Stockholmsbörsen visade genomgående styrka på måndagen men fick upp rallystyrka i den sena handel och stängde med mycket kraftiga uppgångar.

Börsyran i Stockholm och övriga Europa grundades på ett börsrally i New York på fredagen, tillsammans med nyheten om ett räddningspaket för bankjätten Citigroup. Amerikanska börser steg också på bred front vid stängningen i Stockholm.

"Det har varit starkt hela dagen. Rörelsen som sådan förklaras av den starka avslutningen i USA fredags, att USA har indikerat en stark öppning under hela dagen och att USA- börserna sen öppnade upp", kommenterade en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30-index slutade hela 10,4 procent högre på 626,5. Den största uppgången i procent någonsin för indexet sett över en dag. Aktier till ett värde av 14,3 miljarder kronor omsattes.

Under helgen stod det klart att den amerikanska regeringen ska garantera nära 300 miljarder dollar av Citigroups problemtillgångar. Regeringen kommer också att tillföra Citigroup ytterligare 20 miljarder dollar till en ränta på 8 procent de första åren.

"Citigroup har kanske varit den mest bolagsspecifika händelsen under dagen", sade mäklarchefen och pekade på att nyheten gett banksektorn stöd i Stockholm.

Beskedet att Lettland får stöd av EU och IMF tolkades också som positivt för banksektorn. Före helgen rörde diskussionerna på marknaden risken för en snar devalvering i Lettland. SEB tog täten i uppgången bland storbankerna och A- aktien slutade 13 procent högre till 68:50 kronor.

Bästa bransch på måndagen blev verkstad. Det var i första hand en rekyl på tidigare nedgångar, förklarade mäklarchefen.

Atlas Copco A slutade nära 16 procent högre på 57:75 kronor. Inklusive dagens uppgångar har aktien ändå förlorat 45 procent av sitt värde under de senaste sex månaderna.

Bland de andra tunga verkstadsbolagen steg Sandvik med 14 procent till 47:70 kronor och Assa Abloy med 13,3 procent till 79 kronor.

Vostok Gas slutade hela 38 procent högre på 77 kronor, tack vare kraftiga kursuppgångar för portföljinnehavet Gazprom i London.

Bolaget spår rekordpriser på naturgas 2012, uppgav tyska Handelsblatt och citerade vd Alexei Miller i en intervju.

"Tiderna med billig olja och gas är över", sade han till tidningen.

Lundin Mining slutade 7,5 procent lägre på 6:80 kronor. Efter börsens stängning i fredags meddelades det om ett bud från gruvbolaget Hudbay och kursen gick upp 4 procent under handeln i Nordamerika.

Men farhågor finns om att affären kan stoppas efter uppgifter om kanadensisk investmentbanken, JFC, har för avsikt att lägga ett fientligt bud på Hudbay och samtidigt motsätta sig samgåendet med Lundin.

Peab steg 8,2 procent till 17,2 kronor medan Peab Industri var upp med 0,9 procent till 22:70 kronor. Peab Industris styrelse rekommenderade på måndagen sina aktieägare att inte acceptera aktiedelen av budet från Peab.

"Vi tycker fortfarande att budet är finansiellt skäligt på lång sikt. Vi arbetar för att få in över 90 procent, vilket vi hyser goda förhoppningar om. Lagt bud ligger", sade Peabs vice vd Mats Leifland, till Nyhetsbyrån Direkt.


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?